用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

各位!
Happy New Year!

新的一年, 新的開始! 希望所有小朋友個個讀書聰明, 吾使父母咁操心!!

原文章由 jessieling 於 08-1-1 00:05 發表
新的一年, 新的開始! 希望所有小朋友個個讀書聰明, 吾使父母咁操心!!

大家咁話!:loveliness: :loveliness: :loveliness:
下星期考試啦!大家加油呀!

大家好, 放假的心情未平伏就要考試啦!   
各位加油呀!

呢排陪大公子背乘數表, 搞到大家都好燥。我家大公子最差就是要背東西。佢話我知佢全班同學都已背好, 只有佢仍未識....
我同老公二人輪留陪佢背, 但進展很慢, 因為佢背背下就會自動靈魂出竅, 背到亂哂龍, 搞到我地二人都好嬲, 總要行開一陣來。試過同佢以玩遊戲形式來背, 最多都係背一行便又開始唔知自己講緊咩...
請問有無媽咪有背乘數表既高招分享? :cry:

原文章由 CSW 於 08-1-7 10:37 發表
呢排陪大公子背乘數表, 搞到大家都好燥。我家大公子最差就是要背東西。佢話我知佢全班同學都已背好, 只有佢仍未識....
我同老公二人輪留陪佢背, 但進展很慢, 因為佢背背下就會自動靈魂出竅, 背到亂哂龍, 搞到我地二 ...

而家d小朋友真係可憐,我記得我果時小四先背乘數表,我無乜方法呀!
重有,我想問下你個仔舊年考音樂同oral係點考?

其實我都唔係十分確定, 因我仔仔沒有很詳細地告訴我。我只知英文oral大概是每個小朋友去到老師跟前, 老師會問佢地課文中的會話pattern, 老師問, 學生答。 而音樂, 好似有唱歌同做卷來評估。

原文章由 jk923 於 08-1-7 21:56 發表

而家d小朋友真係可憐,我記得我果時小四先背乘數表,我無乜方法呀!
重有,我想問下你個仔舊年考音樂同oral係點考?

原文章由 CSW 於 08-1-8 11:14 發表
其實我都唔係十分確定, 因我仔仔沒有很詳細地告訴我。我只知英文oral大概是每個小朋友去到老師跟前, 老師會問佢地課文中的會話pattern, 老師問, 學生答。 而音樂, 好似有唱歌同做卷來評估。

...

唔該你呀。 最初oral真係唔知點同佢溫好,好似你話對住本書問佢野。希望佢識啦!

救命呀!朗朗今朝嘔到無返學,聽日重要考試,去到診所先知醫生飛左去開會 ,要返黎荃灣睇同打針兼law醫生紙!希望佢聽日情況ok啦,須然老師頭先打黎話真係考唔到都唔緊要,話唔會影響到下次成績,但我真係唔想law!

jk923
你囝囝今日冇事呀嗎?! 希望佢好番啦!

原文章由 jk923 於 08-1-9 17:01 發表
救命呀!朗朗今朝嘔到無返學,聽日重要考試,去到診所先知醫生飛左去開會 ,要返黎荃灣睇同打針兼law醫生紙!希望佢聽日情況ok啦,須然老師頭先打黎話真係考唔到都唔緊要,話唔會影響到下次成績,但我真係唔想law!  ...

原文章由 sofiema 於 08-1-10 14:18 發表
jk923
你囝囝今日冇事呀嗎?! 希望佢好番啦!

多謝你關心呀!佢好好彩同好o力仔,今朝無發燒,食左野又無嘔,佢自己話可以返去考試,頭先返黎有返d胃口,食左一碗通粉同明顯面色好好多,但就話對腳有d'支力',可能尋日都無咩野食落肚掛,佢一返黎就同我講佢唔識串eraser,但係已經盡左力(呢句我成日同佢講,點都好最緊要自己做好準備,盡左力就得)不過聽到佢好輕鬆話都識晒真係安樂好多。

終於考完試了, 連我都鬆一口氣....

jk, 你仔仔好番哂未? 我相信你仔仔一定能取得理想的成績, 因他自己讀書很自律。:

原文章由 CSW 於 08-1-14 18:24 發表

jk, 你仔仔好番哂未? 我相信你仔仔一定能取得理想的成績, 因他自己讀書很自律。:

佢無嘔之後果幾日就開始'all',好彩唔算好勁,但尋日都有帶佢睇多次,醫生話佢d菌落左腸度,尋日食左藥好好多啦,無兩話個肚唔舒服。多謝你咁讚佢呀!佢自己就好有信心,重話數學重淺過測驗果時,今日又話中文識晒(唔知會唔會做晒就當識晒呢? )
聽日考美勞啦!我都唔敢想像佢做d咩出黎,為有提醒佢有d咩技考,其他唔靚都一定要加d圍邊。
我想問你舊年要等幾耐先會派成績呀?有d心急添。

係呀,終於考完阿囡第一次的考試了
其實,琴日考完中文後我地已經當考完啦,仲比阿囡完左一個下午添

最初阿囡都有小小擔心,因為係第一次嗎!點知佢考完第一日返黎就好開心,因為佢覺得好好玩,我地都好希望佢可以保持呢種輕鬆心情面對日後漫長o既考試之路,所以由頭到尾都沒有給她太大的壓力,總之溫習好,盡左力就得,成績方面我反而唔係太擔心,因為今次係第一次,希望佢藉住今次考試知道乜野係考試,下一次就知道點樣溫習啦......當然成績好就更加好啦:loveliness: ,如果唔理想明年的進步空間就多d啦:loveliness:

jk, 你仔仔好堅強,病左都能考好試,抵讚!!

csw, 原來個個二年級最大的煩惱都係背乘數表:(
聽第二間學校的家長推薦一張好似叫「九因歌」的vcd, 好似幾有用, 你不妨試下(但我自已未試過)
, 好幾年前我編過一個講座(vcd)資料, 講者係盧幼慈,內容有關小學生學數學的,其中, 好詳細咁介紹點樣幫小朋友背乘數表, 我打了有關文字, 你也看看有沒有幫助。如下:
………………………………………………………………………………………………………………..

(
)學乘數表的必備工具

(1)
用一張紙,分成12格,每格用1x1=11x2=2的方式寫上一乘數表,由112共寫12格。完成後要過膠保存。
(2)
用一張紙,寫上112的自乘口訣,如1x1=12x2=43x3=9,一式幾份張貼在家中當眼位置。任由孩子自動去學去記。

()一星期背完乘數表
學乘數表請不要順著次序來學,亦不要急於太快把全部記牢,只要每天學會2則乘數表便可。學習時要配合不同的活動方式來引導孩子(請參考vcd)
星期一至六,請按以下的順序來學習,星期日休息。
星期一:背12的乘數表
星期二:背510的乘數表
星期三:背48的乘數表
星期四:背119的乘數表
星期五:背36的乘數表
星期六:背712的乘數表

()要持續溫習
每天要孩子背誦一次,每次背2個乘數表。如忘記了,請他們重讀四遍。這樣的溫習要持續一個學期。(作者話佢自已要小朋友每日吃飯前,站在飯桌前背誦一次)

()從日常生活中學習
(1)
利用紙牌或麻雀牌等用品跟孩子玩遊戲。方法是每人摸一張牌,然後把牌上的數字相加或相乘,或要孩子找出一張牌,加起來數目等於八。
(2)
為孩子準備一大堆豆(紅豆、綠豆等),及一隻匙羹,請孩子「四粒一堆」或「五粒一堆」地數豆。通過這遊戲,能讓孩子具體地看到數字以粒粒為單位的形狀,家長亦可了解他們的數學概如何。

原文章由 CSW 於 08-1-14 18:24 發表

jk, 你仔仔好番哂未? 我相信你仔仔一定能取得理想的成績, 因他自己讀書很自律。::" />

[ 本文章最後由 sofiema 於 08-1-15 17:31 編輯 ]

好心急呀!唔知幾時出成績呢?

Hi~!大家好!我係馬基既P.6學生,由1年班開始係基慧讀到依家,大家有問題既話,歡迎呢問我!!
下學期有好多野要做呀!

Thank you very much...I willl try it.

原文章由 sofiema 於 08-1-15 17:27 發表
係呀,終於考完阿囡第一次的考試了
其實,琴日考完中文後我地已經當考完啦,仲比阿囡完左一個下午添

最初阿囡都有小小擔心,因為係第一次嗎!點知佢考完第一日返黎就好開心,因為佢覺得好好玩,我地都好希望佢可以保持 ...

babbles31lau
好多謝你回答我們的問題。
請問你係唔係膳長呀? 係唔係所有六年級生都要做膳長架?

sofiema

原文章由 babbles31lau 於 08-1-16 17:40 發表
Hi~!大家好!我係馬基既P.6學生,由1年班開始係基慧讀到依家,大家有問題既話,歡迎呢問我!!

原文章由 sofiema 於 08-1-18 11:53 發表
babbles31lau
好多謝你回答我們的問題。
請問你係唔係膳長呀? 係唔係所有六年級生都要做膳長架?

sofiema

sofiema:
無錯呀~由5年班下學期至6年班上學期度就要做~每個人都要。不過P.3-6係G/F午膳既話,每台都要揀2-3個膳長,膳長就係老師揀。
下學期有好多野要做呀!

原文章由 babbles31lau 於 08-1-19 18:42 發表

sofiema:
無錯呀~由5年班下學期至6年班上學期度就要做~每個人都要。不過P.3-6係G/F午膳既話,每台都要揀2-3個膳長,膳長就係老師揀。

咁即係話P.3起都會有機會做膳長。阿仔考試前填一人一職份問卷,問佢想做乜,佢話想做膳長!
‹ 上一主題|下一主題