用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長大都會
樓主: MIHOLO
go

95區家長大都會 [複製鏈接]

Re: 95區家長大都會

MIHOLO,

e將天用普通話上中文又幾好喎...係咪由一年級開始架?

MIHOLO 寫道:
licarol
是嗎 ? 妳同我差不多
我也是馮晴,將天,聖安德肋....沒問題, 一定入到.

mkwok
我想問妳不選將天 ? 他也是普通話上中文及沒有分班.    我只上網看到的,不過我自己也因為此故選了他.

早呀...alkyng..

我仔仔又係好容易咳咳下嘔, 但其實嘔左d痰出來係好既..
佢又係訓訓下嘔, 攪到d衫dirty晒..又要換過

alkyng 寫道:
各位早晨呀

今日好眼瞓, 尋晚個細女半夜起身咳到嘔, 攪左一輪先至有得瞓, 不過佢就成日扎醒, 今朝又嘔左兩次 , 應該係d痰作怪

halaha:

我仲會加d南北杏, 如果真係咳得好勁, 就會"鄧"d川貝海地椰.

elaineho73:

我地個間係私校黎架.

tracyfo:

我知將天係由二年級先用普通話上中文, 因學校話小一首先比佢地適應左英文先.

我個女頭先食粥仔食到一半又嘔, 尋晚半夜到頭先已嘔四次, 之前佢從未試過的, 攪到我依家有d驚, 不過真係發覺d嘔吐物入面有很多痰 .
~只要有夢想,凡事可成真~

alkyung,

但將天係天主教學校, 你囡囡係咪天主教架, 如果唔係咪少左5分...機會少細d架喎..

你囡囡都嘔得好勁喎...你都要小心身體呀...休息多d ^^

哦,我聽到供詞好似法庭嗰d供詞,原來提供詞語.   
elaineho73 寫道:
比個詞語跟住作一句句子~[quote]
yeeli 寫道:
elaineho73

供詞作句係點樣架??
[/quote]

alkyng

你女女係咪腸胃炎或腸胃敏感呢,普通感冒唔會嘔四次,同女女睇咗e生未, :cry:  :cry:

你會唔會燉d鱷魚肉川貝比女女飲,幾好我囝囝飲咗都無咁咳,不過要成日燉,一次二次無咩效.

elaineho73
我生仔仔要開刀架,因為痛咗十八個鐘都開唔到,所以要開刀,一有咗要安胎安到五個月,我想到六個月可以行下街啦,點知又成身出敏感,全身痕到喊,睇晒西e,佢地都話係胎毒,無得搞要生咗先無事,可能就係發晒係我身上,我仔仔出世到宜家d皮膚好白好靚,無濕疹, 真係個十個月辛苦到 我老公陪我生,係開刀佢先出返去等,連我老公見到都話唔好再生太辛苦,bb出世第一日我老公抱住阿仔講,{阿媽生得你好辛苦}我第一日完全抱唔到佢,成個人無晒力,講野都無力,生完之後三個月條腰都好似唔係我咁架又痛又痳,所以真係好怕怕.

alkyng,

私校教d野真係深好多~
alkyng 寫道:

elaineho73:

我地個間係私校黎架.

yeeli,

haha~[quote]
yeeli 寫道:
哦,我聽到供詞好似法庭

yeeli,

禁你都真係辛苦啦~ 做人阿媽先知阿媽係最偉大~ [quote]
yeeli 寫道:
elaineho73
我生仔仔要開刀架,因為痛

我同你一樣呀, 我響臨生我大女時有人教我煲一種野飲(唔記得個名), 咁就會清d胎毒出黎, 點先我飲左之後全身出晒疹, 非常之痕好辛苦, 後來覆診同醫生講, 佢都係話胎毒, 佢仲話咁樣係好事黎架, 依家d胎毒發響你身上, 將來個bb出世d皮膚一定好好, 點知我個大女d皮膚真係又白又滑, 冬天唔需要茶cream都唔會爆"刷",  

後來細女用同樣方法, 點知飲左好多次都無出疹, 我已擔心唔出疹將來個b d皮膚無咁好, 後來細女出世, d皮膚真係有濕疹, 可能我比人奶佢飲啦, 依家已經無事, 不過都唔可以食太多牛肉或芝士, 如果唔係又會無端端有塊爛肉走出黎 :cry:

alkyng,

我覺得你大囡的皮膚應該係似你, 都係咁好.

alkyng
你又係有胎毒,唔通真係發咗係阿媽到BB就無事,我囝囝又係冬天都唔洗茶cream喎, 咁痕C都抵返晒,
人地係咪教你煲連馮蘇
你女女點呀??

halaha:

我都係遺傳返來的, 我阿婆本身及佢生個七個仔女(即包括我阿媽)都無人生過暗瘡 , 所以我都未生過 , 而且我地呢家人有個特性, 就係全部都好鍾意食辣.   

yeeli:

係呀, 就係"連馮蘇", 個時真係痕死我, 無晚瞓得好, 不過見個女d皮膚咁好又覺得值得, 不過好可惜細女用呢招唔得, 個時只係出左幾粒咁大把咋.

大女聽日就會有份報告出, 睇下隻菌有無變種, 咁就知安唔安排佢入院打針.

halaha:

依家阿wing係唔係坐校車呀, 我一陣4:40pm要出門, 因今日答應大女去學校接佢.

MIHOLO
我晚晚都攬住豬油膏睡,見她抓就幫她搽,有時好運十分鐘就可以睡但很多時一搞就一個鐘……

tracyfo
第時有循道的消息定當報告

MIHOLO 寫道:
shun282

我女兒也濕疹, 她一直也在官塘醫院(我忘了他的名) 看專科, 而醫生給了朱油膏塗上, 幾好 ! 報紙也談過(有醫生過板) 我想在市地都有得買.它是很油.

alkyng

我不明白胎毒是什麼, 全身出晒疹是像紅疹嗎 ?
不過我自己生第一胎身體沒有出疹, 但仔仔d皮膚真係又白又滑而女女反而我很介口不飲涷及小心飲食但....唉身體差及皮膚又有濕疹重要敏感度比一般人超出1400. (我仔仔就沒有重是飲食) 所以話呢 ? 我每次均同朋友說天對我真好每樣事他都要我用心去學習.   

shun282

妳的豬油膏是否用水溝   不過可能妳女女比較嚴重.
因醫生說一定要保持濕潤, 不能太乾.

MIHOLO
茶實呢家野真係唔知咩嚟,我陀到6,7個月就嚟,痕到喊
晚晚唔洗瞓,由朝痕到晚,太慘      但係e生話係
好敏感由起架,陰公

你有咁既想法,實在難得,EQ高,好野   
‹ 上一主題|下一主題