用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德田李兆強小學媽咪入來此版再續
樓主: kt8001
go

德田李兆強小學媽咪入來此版再續 [複製鏈接]

原帖由 hoganmama 於 08-9-5 17:22 發表
ktma

我仔連two, seven, brown, yellow.... 都唔記得晒la  

唉!  我個仔又係好多字都唔記得哂。

chiemi1128

我囡今天有一中, 一英, 一數, 及一常的功課。我未有通知要 dict,
如果逢星期一和三dict  我就暈啦, 今天個囡完成唔到我的 target.  

你地話我應該參加個d 音樂班 ????。

好開心, 終於問到學校暫定下下下個星期六有Open Day, 我同老公終於可以睇到學校裡面啦。  horray !!!!!

原帖由 chiemi1128 於 08-9-5 10:27 發表

各位早ar

beywat496,

這幾天你個女中文有沒有功課 隔離班中文已經找完一課書, 仲通知她們每個星期一和三dict. 我哋個班好似什麼都未做過 不過只知教完第一課la  不過點都好la 請你們記緊替她們温中文第一課la  kt8001 記住ar

早!
但好其喎, 我問我個女係唔係下星期默12個月的英文, 佢居然話係, 重問我點解我會知.....真拗頭
原帖由 ktmami 於 08-9-5 17:08 發表
IKY2008個囡讀P3. 唔系P2. 我地黙書的範圍貼左响英文書到

chiemi1128,
我睇了, 係呀! 數學做p.10

原帖由 chiemi1128 於 08-9-5 17:14 發表

kt8001,

help!  今日數學是否做p.10 ??  佢話唔知是否做這頁

hoganmama,
我仔都係之前1-10, 顏色都唔記得, 真好煩呀! 點解佢地好似暈下暈下咁.......
原帖由 hoganmama 於 08-9-5 17:22 發表
ktma

我仔連two, seven, brown, yellow.... 都唔記得晒la  

BEYWET,
嘩你的消息咁怏就知, 你都幾勁喎! 你果班咁怏有咁多功課啦, 我地都只有數學, 應都係星期一,三 dict, 我都頭痛緊, 我個仔話想學長笛, 但又話想學小提琴....都唔佑佢想點, 但學小提又怕佢夾住個膊會變型,都唔係好想咁怏比佢學....同時佢地學都是放了學, 校車是不會再同我接送的,又要我到學校接回, 勁唔得啦! 我諗都係遲d先...         

原帖由 beywat496 於 08-9-5 22:37 發表
chiemi1128

我囡今天有一中, 一英, 一數, 及一常的功課。我未有通知要 dict,
如果逢星期一和三dict  我就暈啦, 今天個囡完成唔到我的 target.  

好開心, 終於問到學校暫定下 ...

我囡串字都好差, 之前讀左咁耐phonic都冇幫助 , 而加讀cambridge 個 miss 成日的 comments 都系話 亞囡 is weak at spelling.佢的 phonic 底唔好wor.

ktma

大家好,我係P4家長, 希望多D家長上來交流下

講開校車就勞氣, 我地應該係同一條線,日日遲15分鐘, 架車又老爺, 下個星期冇改善就向學校反映下

Beywat496,
如果係合理的, 當然要同學校講, 如果唔係學校有時都唔知太多

原帖由 beywat496 於 08-9-5 09:59 發表
今天校車派了 revised 校車上落時間表。

雖然時間係有 revised, 但係架校車仍然遲15 mins 到, 呢五日每日校車遲 15-20 mins.  佢地係用平田舊校校車, 因為個牌都係舊校的。

放學仲慘, 每日要等半小時, lunch start ...

Hi KT8001,
應該有2nd round 校車課外活動學生放學, 如果樂器班時間遲過2nd round 校車, 就真係要想下先.

原帖由 kt8001 於 08-9-6 09:40 發表
BEYWET,
嘩你的消息咁怏就知, 你都幾勁喎! 你果班咁怏有咁多功課啦, 我地都只有數學, 應都係星期一,三 dict, 我都頭痛緊, 我個仔話想學長笛, 但又話想學小提琴....都唔佑佢想點, 但學小提又怕佢夾住個膊會變型,都唔 ...

beywat496,

About the open day, did the school said this is open for public?  I did the same thing as yours when my child was in P1.  I was so eager to visit the school to see their facilities.    Finally I checked there was the open day but the school told me this was reserved for Kindergarten students only and we need to go there with tickets.   I dont know is it the same for this year now.   

原帖由 beywat496 於 08-9-5 22:37 發表
chiemi1128

happyhappyma,
校車就有2班,但褓姆車同我講小一及小二得1 round, 上到小三至小六才有2 round,星期六就要自已bring,我都唔知比唔比佢學好.....

原帖由 HappyHappyMa 於 08-9-6 16:21 發表
Hi KT8001,
應該有2nd round 校車載要課外活動學生放學, 如果樂器班時間遲過2nd round 校車, 就真係要想下先.

kt8001,

唔通改咗? 我小朋友P2時有join課外活動, 可以搭2nd round 校車, 如果冇真係好麻煩.  要唸唸la.

原帖由 kt8001 於 08-9-6 18:21 發表
happyhappyma,
校車就有2班,但褓姆車同我講小一及小二得1 round, 上到小三至小六才有2 round,星期六就要自已bring,我都唔知比唔比佢學好.....

...

我已問過了,佢話今年才有2round, 但最遲4:45 果班,
我都係明年先比佢, 因睇下佢追功課書OK唔OK先, 怕佢學得嘢又應付唔到書.....因小提琴又唔係真係啱佢, 我個仔是好動派, 我都唔知點解佢話要學小提琴, 我想問學校係咪有學羽毛球學架....
原帖由 HappyHappyMa 於 08-9-7 23:03 發表
kt8001,

唔通改咗? 我小朋友P2時有join課外活動, 可以搭2nd round 校車, 如果冇真係好麻煩.  要唸唸la.

HAPPY,
你知唔知學校內聯幾時有, 我個仔寫家課時時有漏,打電話怕麻住同學仔媽咪....

原帖由 HappyHappyMa 於 08-9-7 23:03 發表
kt8001,

學校係有羽毛球學gar, 星期六9點零
原帖由 kt8001 於 08-9-8 11:00 發表
我已問過了,佢話今年才有2round, 但最遲4:45 果班,
我都係明年先比佢, 因睇下佢追功課書OK唔OK先, 怕佢學得嘢又應付唔到書.....因小提琴又唔係真係啱佢, 我個仔是好動派, 我都唔知點解佢話要學小提琴, 我想問學校係 ...

kt8001,

我所知課外活動分兩種, 一種校外要比錢,大部份星期六舉行, 遲D有通告, 好似有羽毛球.

另一種校內friday after lunch免費舉行, 唔記得由 p2 or p3 才有, (p1 冇), 有乒乓球,籃球,羽毛球, english 會話......

原帖由 kt8001 於 08-9-8 11:00 發表
我都係明年先比佢, 因睇下佢追功課書OK唔OK先, 怕佢學得嘢又應付唔到書.....因小提琴又唔係真係啱佢, 我個仔是好動派, 我都唔知點解佢話要學小提琴, 我想問學校係 ...

chiemi1128

beywat496,

我個仔 P.2 都係得中、英文每日一篇,默書仲未講,你班真係快。

kt8001,

學校舊年開始有內聯, 但只有時間表, 通告一般資料, 可能不是p1, 沒有家課資料, 班主任全年只post過一兩句說話.

不如問下hoganmama  舊年p1 有冇.

原帖由 kt8001 於 08-9-8 11:08 發表
HAPPY,
你知唔知學校內聯幾時有, 我個仔寫家課時時有漏,打電話怕麻住同學仔媽咪....

原帖由 kt8001 於 08-9-6 09:40 發表
BEYWET,
嘩你的消息咁怏就知, 你都幾勁喎! 你果班咁怏有咁多功課啦, 我地都只有數學, 應都係星期一,三 dict, 我都頭痛緊, 我個仔話想學長笛, 但又話想學小提琴....都唔佑佢想點, 但學小提又怕佢夾住個膊會變型,都唔 ...

kt8001,
我個仔 P.1 學小提琴上了幾堂就話唔學,佢話夾住隻手指公好痛,冇再學。
‹ 上一主題|下一主題