用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站
樓主: Leiyuemun
go

基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站 [複製鏈接]

Re: 基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站

HIN_BB,
你揀定 邊間 la ? 咁快要交表?好似10月先要交...定係我記錯呢?

Leiyuemun,
今日校車有冇遲到呀?我女搭果架都有遲,不過就冇尋日咁耐,今日1:25 就到了

另外我想問下你..今日咪派左張學童保健參加表...入面要填一個學生編號,小一新生就填返註冊時的 no ,但我就搵來搵去都唔記得邊一張是註冊証,你知唔知邊張呀?
我家有對雙子公主

homingm

15分 only !  :cry:

kitty

今日又咪咁! 1:35 , 已算叫做有改善   我在office, 我不知道今天派了什麼? 學生編號 (是否手冊都要填那個編號?)如果是註冊証編號, 應是在自行派位or統一派位那黃色的form no.

Leiyuemun,
死 la...我搵來搵去都搵唔到個編號,黃色果張左上角就有個學生申請編號,唔知係咪這個呢?
我記得上一年都好似冇咁快有編號住架...而且個編號應該同出世紙個號碼差不多~

我家有對雙子公主

kitty

係嗰個呀! 我取記得取小一派位証時, 那no. 一定要跟自行分配學位(黃色)及統一派位(綠色)兩張form no. 一樣! 好采我無掉咗呢D嘢!

Leiyuemun, 問返上周六的問題, 如果我唔參加講座, 只是睇光碟, ok嗎 ?   份表到時要交去那里呀 ?

呢二日又問多D人, 如無意外, 我們決定選基法啦.  

我仔听你講咗返說話, 返來話要讀基顯, 問佢點解 (之前佢話要讀基法)... , 佢話基法深D, 佢想讀淺D.   

kitty

我揀基法呀!希望仔仔入到啦!
26/9-30/9交表呀
kitty 寫道:
HIN_BB,
你揀定 邊間 la ? 咁快要交表?好似10月先要交...定係我記錯呢?

Leiyuemun,
今日校車有冇遲到呀?我女搭果架都有遲,不過就冇尋日咁耐,今日1:25 就到了

另外我想問下你..今日咪派左張學童保健參加表...入面要填一個學生編號,小一新生就填返註冊時的 no ,但我就搵來搵去都唔記得邊一張是註冊証,你知唔知邊張呀?

Leiyuemu, Minnieluo , hin_bb,
  hi ,
今朝我好慘呀   事原我細女唔記得拿食物袋,臨上校車先知,跟住我即9秒9跑返屋企再跑返上去(一條大斜路) 去到架車剛走左 之後即刻搭地鐵去學校比佢,好彩近近地咋,但我已出了一身大汗,腳都軟埋!

我家有對雙子公主

kitty

咁慘呀,真係辛苦晒你啦!
kitty 寫道:
Leiyuemu, Minnieluo , hin_bb,
  hi ,
今朝我好慘呀   事原我細女唔記得拿食物袋,臨上校車先知,跟住我即9秒9跑返屋企再跑返上去(一條大斜路) 去到架車剛走左 之後即刻搭地鐵去學校比佢,好彩近近地咋,但我已出了一身大汗,腳都軟埋!

hin_bb,
冇計啦...鬼叫自己失魂咩~
所以我鐘意揀學校最好係屋企樓下或附近,唔記得帶野都可拿拿臨返屋企攞,又慳返 d 時間!
係呢..你仔仔學校有冇舉行講座教揀學校...又你地幼兒園多數d 家長揀邊間?
我家有對雙子公主

BK有病呀, 辛辛苦苦打咗字上唔到來, 又成日變成訪客     

Hi, kitty, 當係減肥, 安慰自己
而家仲諗住中午送飯俾囡囡嗎 ?

我想問吓, 如果學校講座無時間出席, 咁發個光碟返來, 可以自己搞掂嗎 ?  另外係自行交去基法嗎 ?  我見圣馬太网址幾好, 叫人唔識填, 帶申請表去到學校, 有專人教你填.

我地下星期一12/9學校小一家長會,有好多家長鍾意基法呀,
所以我都好擔心,仔仔好難入到!
kitty 寫道:
hin_bb,
所以我鐘意揀學校最好係屋企樓下或附近,唔記得帶野都可拿拿臨返屋企攞,又慳返 d 時間!
係呢..你仔仔學校有冇舉行講座教揀學校...又你地幼兒園多數d 家長揀邊間?

醒目開學勳章

HIN_bb>>>   上星期基法, 基顯 & 聖愛德華之校長及一些老師到我屋苑舉行講座, 內容都是介紹下自己學校同教學理念 .....  基法同基顯一樣小一有 6 班, 所以第一階段 '自行收生' 會有約 96 個學位.  你係未基法舊生? (多數會入到的)
即有 20 分, 如有基督教多 5 分.   我得 15 分機會很微了, 所以諗住誇區試下先, 唔得再等統一派位. (你覺得咁樣好唔好?)

HIN_bb 寫道:
kitty

[quote]
kitty 寫道:
HIN_BB,

Leiyuemun,

[/quote]

我同你一樣都係只有15分咋,你鍾意邊間小學多D呀?
funbabyhk 寫道:
HIN_bb>>>   上星期基法, 基顯 & 聖愛德華之校長及一些老師到我屋苑舉行講座, 內容都是介紹下自己學校同教學理念 .....  基法同基顯一樣小一有 6 班, 所以第一階段 '自行收生' 會有約 96 個學位.  你係未基法舊生? (多數會入到的)
即有 20 分, 如有基督教多 5 分.   我得 15 分機會很微了, 所以諗住誇區試下先, 唔得再等統一派位. (你覺得咁樣好唔好?)

[quote]
HIN_bb 寫道:
kitty

[quote]
kitty 寫道:
HIN_BB,

Leiyuemun,

[/quote][/quote]

funbabyhk, 你住那里,咁好的, 校長去到你那里講呀.

Minnieluo 寫道:
Hi, kitty, 當係減肥, 安慰自己
而家仲諗住中午送飯俾囡囡嗎 ?

我想問吓, 如果學校講座無時間出席, 咁發個光碟返來, 可以自己搞掂嗎 ?  另外係自行交去基法嗎 ?  我見圣馬太网址幾好, 叫人唔識填, 帶申請表去到學校, 有專人教你填.

至幣我又唔瘦呢!
果日派張餐單返來,佢兩個都話想食我整果d ,所以咪由得佢地囉,可能佢地第時見同學食得好好味又轉軑呢~

我又未睇過隻光碟喎....不過都應該會好詳細,因為我果時睇我大仔果隻升中碟都好詳盡,咁當然去得到緊係去好d 啦,話哂有咩問題可即時問過明白丫嗎

我家有對雙子公主

HIN_bb 寫道:
我地下星期一12/9學校小一家長會,有好多家長鍾意基法呀,
所以我都好擔心,仔仔好難入到!
[quote]
kitty 寫道:
hin_bb,
[/quote]

我諗應該都得0既,不過我女上年都係96個位,而我知有人15分都得~

我家有對雙子公主

醒目開學勳章

Minnieluo>> 我住麗港城, 所以都屬 48 校網.

Hin_bb>> 基法, 李兆強
                    (都唔知選邊間, 聽講 '李' 好多功課, 係未嫁?)

Minnieluo 寫道:
funbabyhk, 你住那里,咁好的, 校長去到你那里講呀.

醒目開學勳章

唔記得補充, 基法校長係住在麗港城, 係佢在講座中透露的.
另外基顯校長與基法校長是大學的同班同學, 宜家佢地管的學校又在隔離, 真的有緣, 唔知佢地 2 個有冇交流下教學方法 or 管理問題呢?

早晨,咁多位:
funbabyhk 寫道:
唔記得補充, 基法校長係住在麗港城, 係佢在講座中透露的.
另外基顯校長與基法校長是大學的同班同學, 宜家佢地管的學校又在隔離, 真的有緣, 唔知佢地 2 個有冇交流下教學方法 or 管理問題呢?

咁又真係幾有緣喎...原來佢地是同學~
我家有對雙子公主
‹ 上一主題|下一主題