用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德田李兆強小學媽咪入來此版再續
樓主: kt8001
go

德田李兆強小學媽咪入來此版再續 [複製鏈接]

死啦, 我都係用白底影相, 貼了在手冊內, 如果真係唔得就再做過啦。

原帖由 ktmami 於 08-9-4 17:26 發表
學校的相o.k. 的. 我p1 時亞囡自已影左, 學校唔收. 唔記得原因, 可能用左白色底. 如你自己影, 切記唔好用白色底, 粉組色就一定o.k.

尋日msn係有d問題ar, 你今日再試下

msn你add我ar, 咁pk有咩事都可以contact

其他人有無msn?? 有就pm 個email比我la
原帖由 kt8001 於 08-9-4 17:36 發表
dear all,
你地有冇人用msn,我msn死左, 邊個可教我..

咁其實做圖書館証要bring咩, 我只知bring住址証明,手冊是否要bringr呢

今天校車派了 revised 校車上落時間表。

雖然時間係有 revised, 但係架校車仍然遲15 mins 到, 呢五日每日校車遲 15-20 mins.  佢地係用平田舊校校車, 因為個牌都係舊校的。

放學仲慘, 每日要等半小時, lunch starts at 2:15.  Actually, this is 3:15 tea, instead of lunch.  我無打電話同學校佢地投訢, 因為眼見其他家長已很勞氣打電話駡學校駡校車公司。

同時我怕駡學校, 對小朋友有影響。

懇請學校加以留意及改善。

原帖由 beywat496 於 08-9-5 09:59 發表
今天校車派了 revised 校車上落時間表。

雖然時間係有 revised, 但係架校車仍然遲15 mins 到, 呢五日每日校車遲 15-20 mins.  佢地係用平田舊校校車, 因為個牌都係舊校的。

放學仲慘, 每日要等半小時, lunch start ...

各位早ar

beywat496,

這幾天你個女中文有沒有功課 隔離班中文已經找完一課書, 仲通知她們每個星期一和三dict. 我哋個班好似什麼都未做過 不過只知教完第一課la  不過點都好la 請你們記緊替她們温中文第一課la  kt8001 記住ar

應該下星期就開始要dictation gar la, 你地都要早點預備
原帖由 chiemi1128 於 08-9-5 10:27 發表

各位早ar

beywat496,

這幾天你個女中文有沒有功課 隔離班中文已經找完一課書, 仲通知她們每個星期一和三dict. 我哋個班好似什麼都未做過 不過只知教完第一課la  不過點都好la 請你們記緊替她們温中文第一課la  k ...

早呀!
我之前同了我個女做了, 現到我個仔,但我真記不起要BRING什麼了...:;pppp:

原帖由 Sukiho 於 08-9-4 18:11 發表

kt8001,

好似係帶住址証明同出世紙副本,最好打去圖書館問下,P.1 你沒有申請嗎? 還是不見了再補領(手續又不同),原來智能身份証都可以借圖書。 ...

BEYWAT,
白底是得的, 因學校是白底, 而KTMAMI.是講用粉紅底靚D

原帖由 beywat496 於 08-9-4 19:20 發表
死啦, 我都係用白底影相, 貼了在手冊內, 如果真係唔得就再做過啦。

嘩!
好在我在summer ho 已經同佢温左, 現温到p.4,今晚再同佢温下睇下佢記唔記得先...

原帖由 chiemi1128 於 08-9-5 10:27 發表

各位早ar

beywat496,

這幾天你個女中文有沒有功課 隔離班中文已經找完一課書, 仲通知她們每個星期一和三dict. 我哋個班好似什麼都未做過 不過只知教完第一課la  不過點都好la 請你們記緊替她們温中文第一課la  k ...

話時話我個仔唔知點解温來温去D英文佢都入唔到腦, 我已在2日前同佢温P.1但佢都係好難才入到腦...

原帖由 hoganmama 於 08-9-5 10:59 發表
應該下星期就開始要dictation gar la, 你地都要早點預備  

原帖由 hoganmama 於 08-9-5 10:59 發表

我女未通知呀!

我女話英文隔鄰班教左第1課喇!佢個班一版都未教。

原帖由 kt8001 於 08-9-5 11:54 發表
話時話我個仔唔知點解温來温去D英文佢都入唔到腦, 我已在2日前同佢温P.1但佢都係好難才入到腦...

試下要他多抄寫和多串生字,我嗰仔都係唔多記得,補習老師要他每個字寫10次。

你仔有無學phonics? 學左串字好小小
原帖由 kt8001 於 08-9-5 11:54 發表

SUKIHO,
我之前都有呢個方法但佢次次都係抄兩抄就左, 之後又大發雷霆....打

原帖由 Sukiho 於 08-9-5 14:00 發表

試下要他多抄寫和多串生字,我嗰仔都係唔多記得,補習老師要他每個字寫10次。

HOGANAMAM,
之前我都比佢學過一倫,但冇成效....現我同佢串字我都有用PHONICS 同佢拆字比佢串..但都有用

原帖由 hoganmama 於 08-9-5 14:33 發表
你仔有無學phonics? 學左串字好小小

lky
我女同個仔今日都有教到中文第一課, 但英文我女就有教, 而我個仔話去了禮堂聽演奏,有上英文課,唉!又踢佢地入會   

原帖由 lky2008 於 08-9-5 12:58 發表

我女未通知呀!

我女話英文隔鄰班教左第1課喇!佢個班一版都未教。mouth:" />

原帖由 kt8001 於 08-9-5 15:27 發表
lky
我女同個仔今日都有教到中文第一課, 但英文我女就有教, 而我個仔話去了禮堂聽演奏,有上英文課,唉!又踢佢地入會   

HI!

我女話NEXT FRIDAY英默,默12個月份。

我個女冇話我知喎! 我問佢佢話係....哀女包

原帖由 lky2008 於 08-9-5 15:39 發表

HI!

我女話NEXT FRIDAY英默,默12個月份。

IKY2008個囡讀P3. 唔系P2. 我地黙書的範圍貼左响英文書到
原帖由 kt8001 於 08-9-5 16:43 發表

原帖由 kt8001 於 08-9-5 16:43 發表

kt8001,

help!  今日數學是否做p.10 ??  佢話唔知是否做這頁

ktma

我仔連two, seven, brown, yellow.... 都唔記得晒la
原帖由 ktmami 於 08-9-5 17:08 發表
IKY2008個囡讀P3. 唔系P2. 我地黙書的範圍貼左响英文書到
‹ 上一主題|下一主題