用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站
樓主: Leiyuemun
go

基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站 [複製鏈接]

Re: 基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站

你囡囡同學點介入左聖約翰都唔讀呀?
我仔仔讀幼兒園8月份已經開左學啦
你自己帶返學呀,唔係座校車咩,今日放幾點呀?
kitty 寫道:
我女今日返學又興奮又開心,今日我仲陪埋佢入課室添~
新校真係比舊校大好多~

我諗你們今年都唔會話真係多咁多小朋友呀?
48網都好多好學校揀呀~
我女有個舊幼稚園同學呀...佢第一 ROUND  15分入左聖約翰都唔讀呀,佢重讀 K3 ,佢又冇話驚今年多人爭喎

你仔仔都開學啦今日,你有冇陪佢呀?

我女女個同學媽咪話驚個女上了小學會跟得好辛苦下...因為佢個女而家連好多基本英文,中文,數學都唔多掂,又內向得好緊要....自理能力又唔係好得...而小學一開學的課程都幾急...,所以佢諗住過埋今年睇下佢個女仲係咪咁先再揀囉!

因為今明兩天可以比小一家長入埋課室度陪小朋友一陣,所以我女放學先搭校車返來~
我家有對雙子公主

今日放幾點呀,返全日定半日呀,有無適應期呀?
咁好可以陪囡囡入課室,一班約有幾多人呀?
kitty 寫道:
我女女個同學媽咪話驚個女上了小學會跟得好辛苦下...因為佢個女而家連好多基本英文,中文,數學都唔多掂,又內向得好緊要....自理能力又唔係好得...而小學一開學的課程都幾急...,所以佢諗住過埋今年睇下佢個女仲係咪咁先再揀囉!

因為今明兩天可以比小一家長入埋課室度陪小朋友一陣,所以我女放學先搭校車返來~

今日放12:45 到20號先正式返全日,一班約30人...我冇數到呀,係咁上下,校長話有18x 人

我女舊年都係頭一二日比家長入去小一課室接送,主任話等d 小朋友開心下喎,而家長又可睇下個課室~
我家有對雙子公主

kitty

我無帶亞仔返學校, 但唔知點解校車遲到差不多15分鐘, 保母鬼咁趕叫小朋友上車, 都唔知會唔會遲到tim :evil:

可以比家長去課室睇下都幾好呀!
kitty 寫道:
今日放12:45 到20號先正式返全日,一班約30人...我冇數到呀,係咁上下,校長話有18x 人

我女舊年都係頭一二日比家長入去小一課室接送,主任話等d 小朋友開心下喎,而家長又可睇下個課室~

咦...唔怪得之我女其他兩個同學仔仲未到而佢地亞媽已到左學校,可能仲係試緊掛 我今朝冇搭校車呀~
我家有對雙子公主

多唔多亞媽帶小朋友返學呀?
kitty 寫道:
咦...唔怪得之我女其他兩個同學仔仲未到而佢地亞媽已到左學校,可能仲係試緊掛 我今朝冇搭校車呀~

kitty

你兩個女剛才放學, 校車有無遲大到 ?

我今早問校巴因我家是第一站, 會12:50到, 要我們準時, 結果係14:00才到, 真係 , 係咪舊年都係咁, 我理解初時會亂D, 但一個鐘是否耐咗D

Leiyuemun ,
你咁近都要2:00先到,真係好跨喎..你有冇問佢點解?
我都等到    我女成1:35先到呀 成班家長係度嘈,個媬母話小朋友排隊排得耐....同埋我見架車好多人,如果遲下都係咁的話我唔搭 lu ,最多自己辛苦 d 接送佢地,攪到佢地一返到來猛話肚餓!

我唔知上年係咪咁呀...我都係第一年搭咋!
上年我見佢地唔係好多車,因上年分上下午,每級只得二班
我家有對雙子公主

HIN_bb 寫道:
多唔多亞媽帶小朋友返學呀?
[quote]
kitty 寫道:
[/quote]

一半一半啦~
我家有對雙子公主

我打電話問過鄭叔叔, 佢話因基顯放學先, 所以遲出車, 但不論遲幾多, 我家都理應是第一站(按鄭叔叔所說), 如果遲到30分鐘我可接受, 但個多鐘真係理譜!!   , 都唔知車鬼咗D細路去邊

kitty  Good Morning !

我有事請教, 我看見手冊寫明要包書及作業, 連教科書都要包? 好重wor , 我重諗主唔包會軾D, 唔包會否被老師話?

早晨各位 !

新校係會混亂D, 希望遲D會好D啦 !

Leiyuemun,
早晨呀~
我剛剛番來咋...
我女本手冊就冇話要包書喎...但我大女上年就一定要包手冊同埋詩歌集(用六年),其他可自由包唔包都得
我只是幫我細女包左幾本咋(是我女要求我包),有d 都是單元來冇得包,有d 是英文書仔我都冇包
會唔會一班班唔同呢

我今朝去學校8下點解尋日D校車咁遲,原來差不多好多架都遲大到,因為如你所講基顯放學先,所以要等佢地走哂先有車入到來接我們,佢地早我地15分鐘放,
我仲以為我地月華街校車多人得滯,因次次都係我地最遲先走,我女排隊等校車時又唔識放個書包落地下,攪到返來時話個背痛
我家有對雙子公主

Minnieluo 寫道:
   早晨各位 !

新校係會混亂D, 希望遲D會好D啦 !

早晨,
希望如你所講遲下會好D啦~
因尋日真係等左好耐,我尋日只帶左好小食物比佢地小息食咋,返來即刻喊肚餓!
我家有對雙子公主

kitty

請問去基法搭地鐵去方便定搭小巴放便呀?

我暫時只搭過地鐵,我覺得都好方便..出左地鐵站行5分鐘度就到了,我成7:55 出門口,去到學校都係8:10 度,但行果條路是冇瓦遮頭的,早上行都OK ,如果落雨或中午可能冇咁方便,同埋果度周圍都係五金廢鐵廠,都好大塵下!
我遲下睇下架校車係咪仲係咁,如果都係咁,我都考慮搭地鐵!
我家有對雙子公主

因為小一要交表,想問定你搭咩車方便,thanks!
kitty 寫道:
我暫時只搭過地鐵,我覺得都好方便..出左地鐵站行5分鐘度就到了,我成7:55 出門口,去到學校都係8:10 度,但行果條路是冇瓦遮頭的,早上行都OK ,如果落雨或中午可能冇咁方便,同埋果度周圍都係五金廢鐵廠,都好大塵下!
我遲下睇下架校車係咪仲係咁,如果都係咁,我都考慮搭地鐵!

Leiyuemun 寫道:
係呀! 我個仔係9月讀小一, 不過我是在統一派位時第二志願入讀的, 我最初都好似 funbabyhk一樣在自行派位時揀了德田李兆強, 唔得! 統一派位時放在第一志願(老師話自行及統一派位選同一小學機會率商D)不過李兆強真係實在太太太多人揀了, 好采基法都係我心水之選

Leiyuemun>>我仔今年都要揀小學了,我心水係李兆強小學,想請問你係自行收生時你以幾多分報李兆強唔得o架?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]
‹ 上一主題|下一主題