用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學家長站
樓主: HIN_bb
go

油塘小學家長站 [複製鏈接]

Re: 油塘小學家長站

19號果個星期放早 la ...
放 11:05 直到暑假..
小三,小六考完都要留校補課,
因為7月3,4 好似是全港小三,小六評估,
HIN_bb 寫道:
oic!考試有無得放早呀?
[quote]
kitty 寫道:
而家考緊D 散科 LA..
主科 就20號 ~[quote]
HIN_bb 寫道:
kitty

你囡囡幾時考試呀?
[/quote][/quote]
我家有對雙子公主

差不多啦 ~
我見好多學校都用呢套書 ~
HIN_bb 寫道:
嘩!咁多呀!
[quote]
kitty 寫道:
呢D是上學期,原來仲有 一上B,一下B ,我都十下十下 ~
[quote]
kitty 寫道:
小一上學期好簡單,是教返 k3 d 野 ..
一上A 數數 (1-10)
順數和倒數 (1-10)
單數和雙數(1-10)
數的基本組合 (1-5)
數的基本組合 (6-8)
數的基本組合(9,10)
基本加法
基本減法
0的認識
砌積木遊戲
立體圖形
初部統計
一下 A
個位和十位
21-50的認識
51-100的認識
每2個一數
每10個一數
每5個一數
報時 (即學睇鐘)
星期 (每星期有幾天,邊日是周未,邊日是星期的第一天...)
年曆 (平年,閏年 ,一年有幾個月,幾日...月大月小點..)
加法(文字題,兩個位加兩個位..)
連加法
大致上咁上下,我地小一下學期有本叫高思維 ,是學校自己出比佢地做,好似以前我地的推理咁樣 !
我家有對雙子公主

ok ,因為我特然醒起 ~
尋日我女作文 ,有四幅圖比佢,有三個生字比佢,我又唔得閒教佢,等佢自己摸下 la..
HIN_bb 寫道:
好呀!你得閒先啦thanks!
[quote]
kitty 寫道:
HIN_BB,
你今年又要唔要我女 COPY 的高思維呀?
小二
[/quote]
我家有對雙子公主

時間過得好快,下個月就放暑假!
你囡囡幾多號開始放呀?
kitty 寫道:
19號果個星期放早 la ...
放 11:05 直到暑假..
小三,小六考完都要留校補課,
因為7月3,4 好似是全港小三,小六評估,
[quote]
HIN_bb 寫道:
oic!考試有無得放早呀?
[quote]
kitty 寫道:
而家考緊D 散科 LA..
主科 就20號 ~[quote]
HIN_bb 寫道:
kitty

你囡囡幾時考試呀?
[/quote][/quote][/quote]

而家囡囡讀書ok嗎?
kitty 寫道:
ok ,因為我特然醒起 ~
尋日我女作文 ,有四幅圖比佢,有三個生字比佢,我又唔得閒教佢,等佢自己摸下 la..[quote]
HIN_bb 寫道:
好呀!你得閒先啦thanks!
[quote]
kitty 寫道:
HIN_BB,
你今年又要唔要我女 COPY 的高思維呀?
小二

邊個出被社呀?
[quote]
kitty 寫道:
差不多啦 ~
我見好多學校都用呢套書 ~[quote]
HIN_bb 寫道:
嘩!咁多呀!

HIN_BB,
佢地7月10日開始放 lu ∼
係呀..時間真係過得好快..眨下眼又一年 ∼
佢地讀書ok掛 ,而家我唔敢講佢得唔得,(太早)
因我仔細個時好得,大個唔得,都係睇佢入左中學先知o唔ok,我驚佢地追唔上 ∼ :
我家有對雙子公主

好似現代呀 ∼
HIN_bb 寫道:
邊個出被社呀?
[quote]
kitty 寫道:
差不多啦 ~
我見好多學校都用呢套書 ~[quote]
HIN_bb 寫道:
嘩!咁多呀!
我家有對雙子公主

10/7咁快就快,你搵左暑期活動未呀?
7月仲游唔游水呀?
kitty 寫道:
HIN_BB,
佢地7月10日開始放 lu ∼
係呀..時間真係過得好快..眨下眼又一年 ∼
佢地讀書ok掛 ,而家我唔敢講佢得唔得,(太早)
因我仔細個時好得,大個唔得,都係睇佢入左中學先知o唔ok,我驚佢地追唔上 ∼ :

hin_bb,
你仔仔小一會唔會搭校車呀?定自己送 ?
學校有咩活動呀?

我大女勁鐘意學圍棋,果日最後一堂,佢是28級 ,即是咩呀 ?
細女勁鐘意水墨畫,好靚,又好玩,佢返來
我家有對雙子公主

我仔仔會搭校車呀!
你囡囡而家搭校車幾錢呀?
有水墨畫,合唱團,體操,足球,藍球,棋藝,中國舞.......有d唔記得!
我都唔知28級係咩?
你兩個囡囡都鍾意唔同活動!
我覺得跆拳道好d
[quote]
kitty 寫道:
hin_bb,
你仔仔小一會唔會搭校車呀?定自己送 ?
學校有咩活動呀?

我大女勁鐘意學圍棋,果日最後一堂,佢是28級 ,即是咩呀 ?
細女勁鐘意水墨畫,好靚,又好玩,佢返來

其實7月我地返得幾日咋,因有兩日是 小三,小六評估,我諗住游埋呢幾堂算 la..
自己帶佢地出去操下..
好貴呀 !又一對6,好多人 !
你呢 ?你安排左未呀 ?
可能參加下康文署 果d,睇下抽唔抽中..
我冇安排呀今年,睇下點先..
以前佢地幼稚園,小一我就有,而家佢地話想多d留在家喎 !我地間幼稚園會在放暑假時借一間小學校舍比佢地小一模擬一星期 ,又有暑假聖經班一星期...所以我早兩年都只是安排一,兩個活動就ok !
帶出帶入都好辛苦架,大熱天時 !
我家有對雙子公主

我女校車算平 $280 一人 ,如果兄弟姐妹兩個就每人減 $20 即是 $560 �2人
你學校有足球,藍球 咁幾好丫
我女話想參加足球呀 ∼
你仔仔幾錢校車呀?
最衰學校冇跆牶道啦,我鐘意佢地在學校學,貪有校車接,唔洗自己帶 !
我家有對雙子公主

kitty

oic!咁佢地放暑假,你咪會小上來
我都係比仔仔游水,公文數!無加活動,佢小學到有活動比仔仔參加,但係未有通告!
kitty 寫道:
其實7月我地返得幾日咋,因有兩日是 小三,小六評估,我諗住游埋呢幾堂算 la..
自己帶佢地出去操下..
好貴呀 !又一對6,好多人 !
你呢 ?你安排左未呀 ?
可能參加下康文署 果d,睇下抽唔抽中..
我冇安排呀今年,睇下點先..
以前佢地幼稚園,小一我就有,而家佢地話想多d留在家喎 !我地間幼稚園會在放暑假時借一間小學校舍比佢地小一模擬一星期 ,又有暑假聖經班一星期...所以我早兩年都只是安排一,兩個活動就ok !
帶出帶入都好辛苦架,大熱天時 !

可能多數變左夜晚上囉 ∼
我家有對雙子公主

我女尋日話今日有人去學校拍佢地午膳情況喎..
老師叫佢地好似平時咁就得 la 
唔知邊個機構拍呢 ?
上年有線電視”我們都是父母”拍我女上英文堂時情況,錄到佢的同學,我女睇唔到 
我家有對雙子公主

Dear all,  

Kitty >> congratulation that you pass the test ar!  

winwin >> winb is very cute & man ar!    of course, your hubby cannot use "beautiful" to describe winb like the elder daughter lar  : girl should be "pretty" whilst boy is "smart" & "cute" ar ma, winb has both qualities wow      

Re not feeling winb as family member, winb has only be 1 month life & relationship with the family, of course not like 小win lar (7 yrs lar wow) & winb now cannot talk/walk & have communicaton with you, the feeling sure will not be very strong gar lar  :  : Later will be better gar   talk/sing/play with him more ar, you will be excited when he has intentional first smile to you gar   Take more photos for him lar, he is very handsome ar.....like yuetb    

Minnie,

Your son's Maths is very good wow       even know 52-48      

你囡囡都鍾意足球呀
我仔仔校車好貴呀$400,唔知有無平D呢?
kitty 寫道:
我女校車算平 $280 一人 ,如果兄弟姐妹兩個就每人減 $20 即是 $560 �2人
你學校有足球,藍球 咁幾好丫
我女話想參加足球呀 ∼
你仔仔幾錢校車呀?
最衰學校冇跆牶道啦,我鐘意佢地在學校學,貪有校車接,唔洗自己帶 !

咁我地留言比你啦!
kitty 寫道:
可能多數變左夜晚上囉 ∼

係呀,你今次問下學校,要錄左佢啦
kitty 寫道:
我女尋日話今日有人去學校拍佢地午膳情況喎..
老師叫佢地好似平時咁就得 la 
唔知邊個機構拍呢 ?
上年有線電視”我們都是父母”拍我女上英文堂時情況,錄到佢的同學,我女睇唔到 
‹ 上一主題|下一主題