用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 唔肯食飯
go

唔肯食飯 [複製鏈接]

請問你地小朋友有無唔肯食飯?? 有咩方法,點攪好???
   3    0    0    0

joeytwm 發表於 12-7-4 14:56
請問你地小朋友有無唔肯食飯?? 有咩方法,點攪好???
我好強硬,唔肯食就收碗,下一餐先再食,不過先諗下照顧者有冇間接令"唔肯食飯"呢件事發生,
1. 有冇成日比零食?
2. 食飯的時間會唔會係o岩o岩玩完/訓醒/好眼訓o個時(呢d情況比較冇胃口)
3. 是否掛住玩玩具/睇電視唔食飯,如果係就從飯廳setting諗諗

ronniedad  讚  發表於 12-7-4 16:06

1. 有冇成日比零食? →已經叫左唔可以餐前食
2. 食飯的時間會唔會係o岩o岩玩完/訓醒/好眼訓o個時(呢d情況比較冇胃口)
→有時係會唔岩時候食(訓醒),我會比時間佢...不過佢成日都話飽。
3. 是否掛住玩玩具/睇電視唔食飯,如果係就從飯廳setting諗諗→ 應該唔係

佢以前好少食零食,只係食生果...都係阿婆啦....見到就比糖佢食....
而家...成日問我要食糖...食飯就飽,迫佢繼續食,就好大可能會嘔。我都唔知佢想點????

小朋友幾大.

joeytwm 發表於 12-7-4 16:32
1. 有冇成日比零食? →已經叫左唔可以餐前食
2. 食飯的時間會唔會係o岩o岩玩完/訓醒/好眼訓o個時(呢d情況比 ...
咁佢係食好少就飽,定係完全都唔食就叫飽?小朋友又真係有一段時間係會食少dd野架wor,我大仔4-5歲時係比之前食野食得少,可能2-3歲時growth boost 才吃那麼多,現在我細仔(快4歲),就食得超多
如果佢地是認真食完一餐飯,咁我都ok架啦,同埋可以試下比佢地自己筆飯,筆幾多食幾多
所謂收碗,又唔係兇佢咁收,只係同佢講,你飽唔食,唔緊要,不過要到明天早餐才可以再食

我小朋友3歲
佢食少少就話飽, 都唔知佢真定假...﹔夜晚食得少, 早餐都係無特別食多...
唉...煩惱!

joeytwm 發表於 12-7-4 17:40
我小朋友3歲
佢食少少就話飽, 都唔知佢真定假...﹔夜晚食得少, 早餐都係無特別食多...
唉...煩惱!
如果佢健康,又唔會正餐外係咁扭零食,我覺得細食d都ok啦

扭零食呀

joeytwm 發表於 12-7-4 17:47
扭零食呀
之前聽理盧幼慈女士講座,話對付唔肯食飯又扭零食的小朋友可以試下咁(我未試過唔知work唔work),小朋友話飽唔食飯時,你可以在他面前吃他喜歡的零食,如果佢話要食的時候,媽媽就說,你又話好飽?好飽就食唔到啦,除非你好似媽媽咁食哂飯啦

如果係扭零食而唔食飯既,咁老生常談都係 --- 除非佢乖乖食飯,如果唔係一d零食都冇!

但一定要所有人配合,唔好屋企有人偷偷地比囉!

有個作者講過:如果個小朋友真係肚餓,你比塊白面包佢都會好好味!
所以如果你個小朋友真係唔願食飯,咁你咪收起佢,連一d零食都唔好比!

同意,零食根本都冇乜益,我媽媽成日話我d仔好慘,食零食都好似要賞賜先有,我都同佢講,食得零食多,身體唔好,病, 要睇e生時唔慌唔慘啦

你一定仲有俾奶佢食?!

係咪小朋友試過唔食飯仍有其他雜食?
如是, 要忍心一段日子,唔食飯就乜零食 / 雜食都無

本身我甚少比零食比仔仔,只有做好事或達某目標作獎賞,
有時也會有吃得少時,唔食,到限時後,我會收碗,
其間我只會比水, even 晚餐食得少,佢臨訓會喊好耐,我仍表明只有水,
亦試過因此喊到嘔,但兩三次後已好明顯改善,佢會知,唔食真係會無得食,會有改善的~

lovekidss  SEEMS WORK...GOOD!  發表於 12-7-7 02:43

真係要好忍心喎...
見佢食得少我會比生果佢食, 可以嗎??
早晚有飲奶
當佢唔食飯時, 我會話無糖食,佢再扭就話 我會掉晒D糖...之後佢就會食飯囉..

joeytwm 發表於 12-7-5 11:28
真係要好忍心喎...
見佢食得少我會比生果佢食, 可以嗎??
早晚有飲奶
飲奶可能都會影響,我d仔歲幾就戒哂奶(奶呢樣野見仁見智,自己選擇,我認為奶是無益),所以一直食正餐都好好,如果你真係想佢正餐食多d,一定要恨心d,唔好見佢食得少轉過頭又比其他野佢食,最多再比多次飯佢食囉..否則佢自己都會覺得食少d都冇問題,橫掂晏d又有其他野食

生果都不可以?????

小朋友的作息時間一定要固定,唔好因自己的喜好或方便而隨便更改。如果是俾家中老人家代為照顧的,更要事先約法三章。仲有食飯前的一定唔可以食零食,特別是甜點,會影響胃口。

如果唔肯食飯,夠鐘就執(嗰日連下午茶/小食全部都唔俾),要餓到下一餐正餐為止。(我仔係3歲/4歲嗰陣試過,之後食飯好乖)

不過真係要狠心先得。(我hubby執行,我就係度偷喊)不過一次就ok
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

早晚有得飲奶,就算佢幾肚餓都唔會食飯,因為佢知道一定會有奶令佢滿足,你試下支奶改在下午飲,看看晚上會唔會食多D,要看一星期

琴晚返到屋企佢剛剛起身, 佢見到有糖就扭,仲要喊。我堅持話要食左飯先可以食糖....哈哈。15分鐘就食完啦 (平時要30-45分鐘),之後就比左一粒糖佢食,仲同佢講食飽飯食糖係味好味D :p

多謝咁多家長比方法,我會努力

Snakemama  堅持呀!  發表於 12-7-6 17:40

joeytwm 發表於 12-7-6 11:37
琴晚返到屋企佢剛剛起身, 佢見到有糖就扭,仲要喊。我堅持話要食左飯先可以食糖....哈哈。15分鐘就食完啦 ( ...
good!!!繼續加油!!
‹ 上一主題|下一主題