用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2021~2022體藝中學
樓主: cathykayi1982
go

2021~2022體藝中學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

TerryC 發表於 21-4-3 14:46
好開心個仔可以成為體藝生,想請問:
1. 疫情前初中生有無規定午飯必須在學校飯堂食嗎?
2. 學生校內使用手 ...
S.1 係 9 月份係校內食午飯

2. 學生校內使用手提電話有無咩限制?
校內禁止使用手機

3. 學校容許學生染髮嗎?
不可以

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

cyl299 發表於 21-4-4 10:15
我都想知道如果住得唔遠,容易申請寄宿嗎?
抽籤決定宿位
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-4-4 14:00
S.1 係 9 月份係校內食午飯

請問如外出午膳,附近有什麼地方選擇呢? 謝謝!

BHA 發表於 21-4-5 09:20
門口向前行有兩間茶記,一間食潮式粉麵,再向前行幾分鍾東菇亭, 再向前行
玻璃屋(沙田商業中心)
KFC, MCDONALD, GROVE, 大快活........,
學校右手面工業區好多食肆

mch411 發表於 21-4-5 09:54
門口向前行有兩間茶記,一間食潮式粉麵,再向前行幾分鍾東菇亭, 再向前行
玻璃屋(沙田商業中心)
KFC, MCDONAL ...

謝謝

醒目開學勳章 王國長老

BHA 發表於 21-4-5 09:20
唔知學校會唔會轉飯堂供應商, 唔會既出去食啦, 一間學生投訴極多既飯商, 捱完第一個月都應該怕怕

學校以前係自己請廚師, 價錢同質素完全唔同

miriam 發表於 21-4-5 12:25
唔知學校會唔會轉飯堂供應商, 唔會既出去食啦, 一間學生投訴極多既飯商, 捱完第一個月都應該怕怕

學校以前 ...

請問之前疫情期間是否每天都上足全日zoom?

miriam 發表於 21-4-2 13:33
兩溝

請問是否當上PE/VA時才分開上嗎?

醒目開學勳章 王國長老

sindy237 發表於 21-4-5 17:23
請問之前疫情期間是否每天都上足全日zoom?
唔係

醒目開學勳章 王國長老

sindy237 發表於 21-4-5 17:24
請問是否當上PE/VA時才分開上嗎?

miriam 發表於 21-4-5 12:25

學校以前 ...
可以自己帶飯嗎?寄宿生的三餐也是飯商供應嗎?

醒目開學勳章 王國長老

cyl299 發表於 21-4-5 19:34
可以自己帶飯嗎?寄宿生的三餐也是飯商供應嗎?
可以, 飯堂有微波爐, 容我講句, 俾佢自己同學食飯啦, 連呢少少既社交生活都無埋......

宿生三餐全包

大家好!
而家15/16 ,收到體藝電話的同日,有中學offer係B1 尾B2頭!地點係同區,亦是哥哥就讀的中學。
家住屯門,試過搭巴士去體藝,大約1:15-1:30 左右!即係要6:30 出門返學!但我囡係粗心大意的人,成日唔記得帶野,有啲擔心咁遠返學!
平時要我叫佢做功課,成日拖延!如果申請宿舍,就冇人幫佢!要學獨立.
而家好矛盾,但佢自己好鐘意畫畫,想讀體藝!萬一沒有宿位,路途遙遠,唔知佢可唔可以頂得住呀!

醒目開學勳章 王國長老

abiabi 發表於 21-5-25 10:35
大家好!
而家15/16 ,收到體藝電話的同日,有中學offer係B1 尾B2頭!地點係同區,亦是哥哥就讀的中學。
家 ...
佢揀得體藝, 自然有佢原因

如果你話車程遠........當日就應該放棄.........入左先叫佢棄讀.........佢會點諗呢?

我囡同學住東涌, 亦有天水圍, 更有調景嶺, 應該都遠過屯門返體藝

回覆樓主:

Del

醒目開學勳章 王國長老

abiabi 發表於 21-5-25 14:06
多謝你嘅回答
因為佢係一個好易放棄嘅人!
完全冇諗過佢可以入到!2 in 完仲話答得好差!
除非佢係 PE 生, 否則 VA 生會安樂好多, 唔使煩課後既操練, 早返屋企唔難丫

宿舍要抽籤, 真係要睇多唔多人抽, 少既無問題

記住, 佢升中, 已經大個喇, 下下捉緊佢無用, 收放自如先最好

miriam 發表於 21-5-25 14:13
除非佢係 PE 生, 否則 VA 生會安樂好多, 唔使煩課後既操練, 早返屋企唔難丫

宿舍要抽籤, 真係要睇多唔多人 ...

Del

醒目開學勳章 王國長老

abiabi 發表於 21-5-25 14:48
我都想放手!希望佢真係會自律!大個囡唔駛我理佢!最衰係冇一程車可以返到學校!要搭巴士,轉巴士,再轉 ...
俾信心佢啦~~

有無巴士去荃灣?

回覆樓主:

Del

醒目開學勳章 王國長老

abiabi 發表於 21-5-25 17:19
有呀,可以轉咩車
荃灣街市街有專線小巴去火炭丫, 你如果要轉咁多次車, 不如試下係屯門搭巴士去荃灣, 再轉專線小巴睇下要幾耐, 專線小巴落車行慢行去學校都係 5 分鐘, 時間可能會慳左

‹ 上一主題|下一主題