用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 其實八個月開始返playgroup有冇用?
樓主: daisylily
go

其實八個月開始返playgroup有冇用? [複製鏈接]

引用:我囡9個月開始返PG,+成效要1歲多才睇到架!+

原帖由 kc1688 於 15-11-24 發表
我囡9個月開始返PG, 成效要1歲多才睇到架! PG教既野這些未必是開發大腦,但佢模式似幼稚園,有些程序會入左小 ...
冇錯,其實有用㗎,我大女8個月左右開始去play group,到歲半去pre-nursery的 interview明顯有用。

當個好爸爸

回覆:boyboobee 的帖子

Playgroup都有好多種,有d係教父母如何運用遊戲同bb溝通,也有音樂為主,我女女八個月讀playgroup, 讀n班銜接好順利,未喊過返學,仲好開心,一些英文指令和表達也是playgroup學到

回覆:anbandingdong 的帖子

請問你既女讀緊邊間?

回覆:其實八個月開始返playgroup有冇用?

我也認為起碼一歲先, 唔好期望學到野, 只係提早俾佢適應下返學模式同群體生活

咁細個返PG, 可以玩到D咩? 好多動作未識做, 指令又唔明.

引用:Quote:原帖由+kc1688+於+15-11-24+發表我囡

引用:Quote:原帖由+boyboobee+於+15-12-11+發表

原帖由 jackwan723 於 16-01-20 發表
我女女都係8個月開始上playgroup,我覺得有用呀,好多人都話佢好定,好聽指令,呢d都係係playgroup 學返黎架 ...
有好多種playgroup, 有部分只唱歌仔,講故仔,有部分重視識知、語文,有部分著重整體發展,這類playgroup, 1歲前都係著重腦仔發展,會有前庭平衡訓練,左右腦協調,恆存概念,眼角追蹤訓練,感統等。好似前庭平咁,好前庭好,EQ相對會好d,日後的專注力都會好d

回覆:Ctswa 的帖子

有部分小朋友返playgroup 都會喊,唔同的小朋友有不同的原因,好難一概而論。我見過有幾類
1. 不喜歡服從指令
2. 不喜歡被收走玩具
3. 專注力較少
4. 導師唔夠專業,未了解到小朋友的需要,未能力吸引小朋友投入課堂
5. 家長同playgroup 的指標不一,可能家長會鬆手d, 但playgroup會有一定的要求
真係好多種原因,你可以同導師傾下,又講下你們在家的管教方法,等導師多點了解,共同揾到原因

回覆:Ctswa 的帖子

近日我見過有個case, 小朋友又係18個月大,一返嚟就喊到拆天,同媽媽傾傾下,原來媽媽有左BB!所以大仔會突然性情大變,缺乏安全感

if parents have time, maybe can bring the kid to join playgroup and observe how they react. May have positive impact.

有用!對playgroup 老闆及老師好有用!至於對你仔女就......

引用:返playgroup+同大腦發展無關! 唔會返多D

引用:其實有些playgroup個課程對象係父母,如果

回覆:綠林仙子 的帖子

我覺得小朋友返playgroup係幾有用。起碼佢去面試同學野方面都主動左。
同埋睇下你返邊類型既playgroup,有d playgroup 淨玩就梗係無乜用啦。

我個女8個月開始上,到依家2岁,我覺得除咗认识到一班同學仔之外無其他特别好處。反而跟我3岁niece玩,阿你重學得多嘢。所以如果家里有小朋友的话,不用。但如果無,就可能12個月后啦,但都系比巨习惯上課,唔好以为會學到嘢。

我覺得好有用啊,我個女嗰個PG,有個一advisor係牛津教授,好熟幼兒教育,我有一次係佢哋個seminar同佢傾計,我好同意佢所講,其實小朋友好似一個海綿,所有喺身邊發生嘅事,見嘅人做嘅嘢,都係佢嘅學習機會。我第一個女,屋企好少機會見到其他小朋友,佢去PG之後,同其他小朋友玩得好開心,學嘢快好多,尤其是英文對答,我都有啲surprise 佢完全聽到我俾佢嘅指令,同埋佢去幼稚園interview嘅時候,有好多野其實PG已經教左,所以佢亦都非常輕鬆,佢in咗十間,全部都有Offer ,結果入咗高主教

PN interview 前幾個月先返下playgroup都未遲

‹ 上一主題|下一主題