用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 想請教一下崇真小學暨幼稚園的媽媽
樓主: 魚魚媽
go

想請教一下崇真小學暨幼稚園的媽媽 [複製鏈接]

原文章由 天藍 於 07-9-7 20:22 硐表
silvia_ng,

非常之多謝你既解答, 以家我明白咗好多,
Open day 我都會去參觀, 再加深了解!
我都係8月尾已經交咗報名表, 希望我仔
仔有機會入讀!Thx

...

openday係10月13號, 嘉年華會。幾點而家未知, 到時記得帶埋小朋友去玩, 等佢認識下呢間學校。
你咁早報名, 應該第一輪面試, 面試日期係10月5號(星期五)晚上6:30開始。
我個細女今年都會考k1, 如果大家都收左, 分分鐘做埋同學仔。

想請教各祟真家長, 其實讀主流班(中英文班) & 國際班(英文班)分別大唔大呢 ?  因為英文班有一平時間會對住native english speakers, & 一平時間會對住普通話老師, 咁完成幼稚園後英文 & 普通話應對係咪真係會好流利呢 ??  因為學費相差成千蚊, 所以好想聽讀國際班家長既意見.  萬分感激 !!!

原文章由 天藍 於 07-9-7 20:22 硐表
silvia_ng,

非常之多謝你既解答, 以家我明白咗好多,
Open day 我都會去參觀, 再加深了解!
我都係8月尾已經交咗報名表, 希望我仔
仔有機會入讀!Thx

...

Hi 藍天,

我都係8月尾交左報名表,如果你收到面試信,講聲我知丫.tks!
我阿囡05年10月,係細女而家都淨係識講單字,怕面試唔得!

大家知5知~如果直升原校小學部~係要個個月交2000幾蚊?因爲佢係私校~

wunhei,

好呀我收到面試同你講呀! 我仔仔係大仔3月出世以家
返緊N1。有時, 小朋友面試都要睇下心情, 如果個日
小朋友心情唔好, 或唔合作就真係無行啦! 我都好擔心~~
希望我地既小朋友有緣做同學仔!
原文章由 wunhei 於 07-9-10 12:08 硐表

Hi 藍天,

我都係8月尾交左報名表,如果你收到面試信,講聲我知丫.tks!
我阿囡05年10月,係細女而家都淨係識講單字,怕面試唔得!

我知呀! 祟小係私校, 但如果統一派位派得唔好,
都會考慮讀祟小, 因無辦法大抽獎真係博運氣,
考私學同直資學校就靠實力, 抽得唔好都有間
私校都幾好, 不過, 家長就係個六年要付出學費!
原文章由 可愛教主b 於 07-9-10 16:01 硐表
大家知5知~如果直升原校小學部~係要個個月交2000幾蚊?因爲佢係私校~

原文章由 天藍 於 07-9-11 11:34 硐表
wunhei,

好呀我收到面試同你講呀! 我仔仔係大仔3月出世以家
返緊N1。有時, 小朋友面試都要睇下心情, 如果個日
小朋友心情唔好, 或唔合作就真係無行啦! 我都好擔心~~
希望我地既小朋友有緣做同學仔!
...

Hi 天籃,

好呀!好呀!希望我們可以做同學仔!
大家多多在這裡交流~~~
我係用郵寄方式交報名表,
我有些擔心學校收唔到,
我有打電話去問,佢地話未開始處理

wunhei,

我交報名表係用速遞交去,
所以有番張收據會知一定收到!
唔知你住邊? 我就住青衣, 如果
祟真收我仔仔就要坐校車~~

原文章由 wunhei 於 07-9-12 11:26 硐表

Hi 天籃,

好呀!好呀!希望我們可以做同學仔!
大家多多在這裡交流~~~
我係用郵寄方式交報名表,
我有些擔心學校收唔到,
我有打電話去問,佢地話未開始處理 ...

原文章由 天藍 於 07-9-13 13:38 硐表
wunhei,

我交報名表係用速遞交去,
所以有番張收據會知一定收到!
唔知你住邊? 我就住青衣, 如果
祟真收我仔仔就要坐校車~~

Hi 天籃,

我都有想過用速遞,但祟真要上斜路,怕要加附加費,所以無用到.
我住將軍澳,保母住在祟真附近,所以阿囡第時返學不用坐校車(如果祟真收的話 ).
阿囡3個月到就比左保母湊,保母湊得好好所以幼稚園都會繼續比佢湊, 所以我每星期只可以見到阿囡兩日架炸

wunhei,

原來係咁你女女比保母湊, 不過,
我聽人講祟真k1都有功課, 如果
保母教埋功課ok唔ok?
同祟真好似每年十月尾有Open day,
我今年都會去參觀下, 唔知你會唔會
去呢? 如我知道幾多號open day
再同你講!
我交表個陣係用郵局既本地派遞速遞
服務, 只係$25咋! 因我公司用開個D
速遞要加錢成75蚊, 所以我落郵局問
25蚊咪用郵局個速遞囉!

原文章由 wunhei 於 07-9-14 15:59 硐表

Hi 天籃,

我都有想過用速遞,但祟真要上斜路,怕要加附加費,所以無用到.
我住將軍澳,保母住在祟真附近,所以阿囡第時返學不用坐校車(如果祟真收的話 ).
阿囡3個月到就比左保母湊,保母湊得好好所以幼稚園都會繼續 ...

原文章由 天藍 於 07-9-15 12:33 硐表
wunhei,

原來係咁你女女比保母湊, 不過,
我聽人講祟真k1都有功課, 如果
保母教埋功課ok唔ok?
同祟真好似每年十月尾有Open day,
我今年都會去參觀下, 唔知你會唔會
去呢? 如我知道幾多號open day
再同你講!
我交表 ...

Hi 天籃,

保母自己有個囡讀緊小學三年班,教功課我想應該都OK.
我都會去參觀學校 open day, 你知幾多號話我知.Thanks!
到時睇下我們會唔會撞到:
遲d再打比學校收唔收到份報名表先得...

wunhei,

咁就好啦! 有人教到女女功課,
如我知道幾時open day再通知你,
不過, 好似話都係每年既十月尾左右!
原文章由 wunhei 於 07-9-17 11:58 硐表

Hi 天籃,

我都會去參觀學校 open day, 你知幾多號話我知.Thanks!
遲d再打比學校收唔收到份報名表先得... ...

wunhei,

我收到消息祟真下個月13/10(星期六)有個嘉年華,
時間:10:00a.m. -- 16:00 p.m.免費入場, 可參
觀校舍。
但我頭先打電話問就話個日可參觀校舍同課室,
但如要問老師問題就要In個日先會有老師在場,
有興趣到時去睇下環境先!

原文章由 天藍 於 07-9-18 12:38 硐表
wunhei,

我收到消息祟真下個月13/10(星期六)有個嘉年華,
時間:10:00a.m. -- 16:00 p.m.免費入場, 可參
觀校舍。
但我頭先打電話問就話個日可參觀校舍同課室,
但如要問老師問題就要In個日先會有老師在場,
有興趣到 ...

Hi 天籃,

Thanks for your information!

這個時間我OK,一定會去參觀下,睇下學校的環境也好,
你會去嗎?

wunhei,

我都會去參觀, 因我放工放一點, 所以下午先去,
有緣到時睇下會唔會遇到!!!:loveliness:

原文章由 wunhei 於 07-9-18 16:31 硐表

Hi 天籃,

Thanks for your information!

這個時間我OK,一定會去參觀下,睇下學校的環境也好,
你會去嗎?

我都係8月寄左份表去,我問過學校,將會係9月尾出信通知interview日期。

原文章由 wunhei 於 07-9-17 11:58 硐表

Hi 天籃,

遲d再打比學校收唔收到份報名表先得... ...

原文章由 Isaac_Ma 於 07-9-20 10:40 硐表
我都係8月寄左份表去,我問過學校,將會係9月尾出信通知interview日期。

Hi Isaac

大家一起交流下

Hi 天籃,

我今天打過去學校問確定收到我的報名表了,放心晒
Open day 果日你要放工後才去,我諗未必撞到你
因為2:00pm 要帶阿囡返 playgroup,不過我地實有幾會見架,
係咪?

silvia_ng,

時間我問個學校係10:00a.m. -- 16:00 p.m.,
我到時到係自己去睇一睇先, 因我問個學校個日
可參觀學舍, 但要問老師問題就要In個日先得~~
以家都差不多九月尾, 未收到In 既信, 好緊張呀!
原來第一輪In係十月五日咁早, 我以為係十一月
先會In, 多謝你提供資料, 晚上In都幾好咁我同老
公都唔使請假, 因我放工放五點半, 學校都好為家
長著想, 因好多學校都係九五時間In, 一定要請假!
唔知你收到信叫你女女去In未, 如收到可否通知我!
因我都未收到!
好高興認識你, 希望可同你女女做到同學仔~~
原文章由 silvia_ng 於 07-9-8 10:01 硐表

openday係10月13號, 嘉年華會。幾點而家未知, 到時記得帶埋小朋友去玩, 等佢認識下呢間學校。
你咁早報名, 應該第一輪面試, 面試日期係10月5號(星期五)晚上6:30開始。
我個細女今年都會考k1, 如果大家都收左, 分分 ...

wunhei,

唔緊要啦~~
有緣終會有機會見面!
你問放心後就好啦
如你收到In既通知信, 都大家互通消息~~

Isaac Ma,

我都以家好緊張, 等收信唔知幾時In~~

原文章由 wunhei 於 07-9-20 13:54 硐表

Hi Isaac

大家一起交流下

Hi 天籃,

我今天打過去學校問確定收到我的報名表了,放心晒
Open day 果日你要放工後才去,我諗未必撞到你
因為2:00pm 要帶阿囡返 playgroup,不過我地實有幾會見架,
係咪? ...

原文章由 天藍 於 07-9-20 15:37 硐表
silvia_ng,

時間我問個學校係10:00a.m. -- 16:00 p.m.,
我到時到係自己去睇一睇先, 因我問個學校個日
可參觀學舍, 但要問老師問題就要In個日先得~~
以家都差不多九月尾, 未收到In 既信, 好緊張呀!
原來第一輪In係十 ...

下星期學校會開始寄信啦, 記得留意信箱。
崇真佢地好好架, 他日派成績表呀, 又或者講座, 佢地都係安排夜晚, 等父母可以唔洗請假, 一齊參與。(當然秋季旅行就冇得夜晚啦: )
我都仲未收到信呀! 收到再話你知。
另外, 我申請左OPEN DAY做家長義工, 唔知抽唔抽得中呢, 如果得既話, 我地到時都可以見下面呀!
我女女好百厭, 可能你未必會鐘意佢同你小朋友一班, 因為會教壞你個小朋友
‹ 上一主題|下一主題