用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 點解小六的老師360度大轉變?
go

點解小六的老師360度大轉變? [複製鏈接]

各位家長好呀,

不知為甚麼今年小六的老師會360度大轉變?原因不是老師離職。我見去年小五的老師有好幾個都在,但為何會有這樣的大轉變?校長曾說過小五及小六的老師不會變。這實在對小六的小朋友太不公平了。聽說有些小朋友知道自己五年級的班主任不同,要面對新老師,情緒有很大波動呢,真提他們擔心。
   0    0    0    0

原文章由 baba_mama 於 07-9-5 23:35 硐表
各位家長好呀,

不知為甚麼今年小六的老師會360度大轉變?原因不是老師離職。我見去年小五的老師有好幾個都在,但為何會有這樣的大轉變?校長曾說過小五及小六的老師不會變。這實在對小六的小朋友太不公平了。聽說有些小朋 ...

呢個問題 , 或者對高年班既同學仔黎講 , 會好在意 , 我都係最近先聽一位高年班家長講 , 原來小五小六喺一般情況下 , 都係原班升上 , 即係學生同老師都一樣 ! 今年既轉變 , 相信對你或者好多高年班家長嚟講 , 都好擔心 ? 既然係咁 , 點解唔試下 , 寫信到學校了解 ? 問題未必會即時解答倒 , 但叫做 , 自己有尚試過同學校溝通 !
先唔好諗其他既 , 試諗諗 , 小一至小四時 , 小朋友都係喺每年大兜亂既學習環境下成長 , 佢地一樣係要接受 , 每年轉唔同既班 (A-E班) , 每年唔同既班主任等 , 相信 , 佢地唔係你想像中咁擔心 . 老師去留既問題 , 一直都好多家長講緊 , 我都好想知 , 但係 , 我相信 , 咩原因都好 , 唔會有一間學校 , 會出通告 , 或者開家長會嚟解釋點解會咁 ! 除非有老師肯企出嚟講出真相 , 唔係既話 , 睇怕呢世都唔會有人知發生咩事 ! 哈 ~
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

我知道小朋友每年都要轉同學同老師,但因為今年佢地要派位,其實九月就要繼續努力,十二月中就要考呈分試,再加上小朋友去年同老師打好了好深的感情,繼以往的做法,他們知道如果老師沒有走的話,老師係會跟他們一起升班,但無奈地,一開學,所見的老師不是舊的班主任,他們實在難以接受,我小朋友開了學一星期了,但每天放學回家,同以往完全不一樣,很靜,沒有講及學校所發生的一齊,作為家長的我,實在痛心地望著小朋友這樣呢。真擔心他要多少時間才能投入學習。
另外,小朋友回來同我反應,今年老師的教法與舊年的大大不同,老師說課很快,跟本小朋友跟不上,當小朋友不明的時候,他只會給答案小朋友作參考,這樣小朋友又怎能學懂呢。
我也想同學校反應,但校長實在難以接納他人的意見。

原文章由 baba_mama 於 07-9-8 15:11 硐表
我知道小朋友每年都要轉同學同老師,但因為今年佢地要派位,其實九月就要繼續努力,十二月中就要考呈分試,再加上小朋友去年同老師打好了好深的感情,繼以往的做法,他們知道如果老師沒有走的話,老師係會跟他們一起升班,但無奈地,一 ...

不如試下寫信丫 , 哈 ~ 我一有咩 , 就會寫信 , 講真 , 學校電話真係好難打得入 , 就算打通 , 都好難問倒野 , 如果寫信就唔同 , 直接寄去 , 台頭寫校長收 , 咁又得唔得 ! 我唔敢包校長一定覆 , 最起碼 , 封信佢一定會睇倒先 , 打如果打返去留口訊 , 呢個口訊真係幾難去到校長耳邊 ...

同埋 , 今年有兩個副校長 , 前日開義工會 , 其中一個都在場 , 要問既野 , 就算到唔倒校長耳邊 , 都叫做比副校知道 , 或者 , 呢D就係今年加2個副校既原因啦 !

*P.S : 純粹個人意見 , 絕冇其他含意 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

其實我想寫信去校董會添呀,因為我覺得這個校長全不聽取家長和老師的意見,這才導致這麼多老師的流失。實在對這學校實去晒信心。

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-8 15:26 硐表

不如試下寫信丫 , 哈 ~ 我一有咩 , 就會寫信 , 講真 , 學校電話真係好難打得入 , 就算打通 , 都好難問倒野 , 如果寫信就唔同 , 直接寄去 , 台頭寫校長收 , 咁又得唔得 ! 我唔敢包校長一定覆 , 最起碼 , 封信佢一定 ...

原文章由 baba_mama 於 07-9-11 23:25 硐表
其實我想寫信去校董會添呀,因為我覺得這個校長全不聽取家長和老師的意見,這才導致這麼多老師的流失。實在對這學校實去晒信心。

哈哈 ~ 咁激 , 寫去校董會 ! 我唔係幫邊個講野 , 上次義工聚餐 , 我見有班媽咪圍住校長 . 我行過都有八吓 , 但就冇插過咀 , 我見佢地都係問學校野 , 學生野 , 又唔似你所講既咁 , 如果你話校長唔聽家長說話 , 我眼見已經唔係第一次 , 校長同家長圍埋吹水 , 講好耐 ... 雖然最後我唔知道到底佢地傾過乜 , 校長又有冇因應佢地既反應而改過乜 , 但 , 肯定既係 , 校長會或喺樹 , 比d家長一人一句咁問野 , 唔係我吹出黎架 ! 都有相為証 , 唔信 , 你可以入去家教會個blog睇 ... 點都好 , 唔好咁嬲先 , 世事既野 , 總係好多都好難去解釋 ...

link 唔到去你所講的 blog 呀 ...
原文章由 家熹媽咪 於 07-9-12 00:55 硐表

哈哈 ~ 咁激 , 寫去校董會 ! 我唔係幫邊個講野 , 上次義工聚餐 , 我見有班媽咪圍住校長 . 我行過都有八吓 , 但就冇插過咀 , 我見佢地都係問學校野 , 學生野 , 又唔似你所講既咁 , 如果你話校長唔聽家長說話 , 我眼 ...

哈哈 ~ 我開倒呀 ! 呢張相係 我地家教會主席影既 , 但講緊既係 , 校長果日由我到學校 , 至到果3位義工家長分享完 , 佢地都重講緊 ! 所以 , 我相信, 校長唔會係果d冇計傾既人囉 !

不過 , 我都覺得 , 有問題既 , 係好應該拎出嚟講 , 做家長既 , 更加要多d向學校或老師反影 , 咁先可以達到共識 ! 同埋有更完善既教學方法 ...
‹ 上一主題|下一主題