用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

想請問中文科 [複製鏈接]

囝囝讀英藝半日國際班, 係諗住就番李宗德用普通話教中文及用英語教其他科目. 但係原來英藝半日國際班係好少會教寫中文字, 同學校反應該心水學校係李宗德, 佢地話李宗德中文科都好少會有寫字功課, 係0吾係架????

0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原文章由 moondream3003 於 07-8-23 23:20 發表
囝囝讀英藝半日國際班, 係諗住就番李宗德用普通話教中文及用英語教其他科目. 但係原來英藝半日國際班係好少會教寫中文字, 同學校反應該心水學校係李宗德, 佢地話李宗德中文科都好少會有寫字功課, 係0吾係架???? ...

說實話 , 好多家長都以為係咁 , 所以冇著重去理小朋友既中文 , 但上到去小學時 , 佢地雖然中文功課少 , 但係 , 如果小朋友唔識寫唔識睇 , 咁都好大問題 , 佢地唔主張做咁多功課 , 但佢地會教小朋友讀書解題 , 我識好幾位讀國際幼稚園既媽咪 , 到小朋友上小學 , 先發現自己小朋友既中文程度咁差 ! 某程度係冇咁著數架喇 !

我比你既見意係 , 襯重有時間 , 快D幫小朋支追返D中文 , 先唔好講寫唔寫得掂 , 最抵限求都有識睇 , 如果唔係 , 第日做中文卷連題都唔識解就大件樹 ! 我個仔間幼稚園宦好少功課做 , 又少寫字 , 但我買好多中文書返黎比佢學認字 , 你叫佢默寫 , 可能會難D , 但最起碼 , 佢識睇好多字 ...
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

家熹媽咪,

謝謝你的回覆

我囝囝剛剛讀N1, 但因為有早期教育, 所以現在已經可以自己讀每頁只得一句, 每句不多於十個字的中及英文書, 但係我擔心寫的問題, 因為學校很少會教寫中文, 我又怕我0吾識教佢寫, 因為我寫得好差勁.

另外,  早期教育係用廣東話教中文, 上李宗德係用普通話教中文, 所以我都0吾知點算好, 會0吾會有問題架

謝謝你幫忙

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-24 00:09 發表

說實話 , 好多家長都以為係咁 , 所以冇著重去理小朋友既中文 , 但上到去小學時 , 佢地雖然中文功課少 , 但係 , 如果小朋友唔識寫唔識睇 , 咁都好大問題 , 佢地唔主張做咁多功課 , 但佢地會教小朋友讀書解 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原文章由 moondream3003 於 07-8-24 00:25 發表
家熹媽咪,

謝謝你的回覆

我囝囝剛剛讀N1, 但因為有早期教育, 所以現在已經可以自己讀每頁只得一句, 每句不多於十個字的中及英文書, 但係我擔心寫的問題, 因為學校很少會教寫中文 ...

moondream3003 :

呢個問題你真係唔駛太膽心呀 ! 好多家長都係咁 , 因為想小朋友入李宗德就揀英文幼稚園或國際班讀 , 繼而忽略咗小朋加既中文 , 就如我當初都一樣 , 激活出晒名FEEL , 冇咩功課做 , 中文字就更加唔駛講 , 但因為我本身英文式差 , 所以都唔理得咁多 , 照比佢讀 , 中文就自己教返 !

果陣時 , 我會先教佢認字 , 唔好一黎就要佢寫 , 要令佢唔抗拒睇中文書 , 因為好多小朋友都好怕 , 你可以去 青田出版社 買一套叫做  我會自己讀 既圖書 , 呢個系列既書好正 , 細細本 , 一共分七個系 , 有 紅 / 橙 / 黃 / 綠 /青 / 藍 / 紫 7個系列 , 識合2歲以上小朋友學中文字 , 平均一個系列大約為港幣 $144 倒 (如果冇加價既話) , 佢一級貴過一級架會 ! 但唔會差太遠 , 呢套書既好處係 , 佢一個系列有12本書 , 每本書得十零頁 , 而每一頁會重覆好多生字 , 令小朋友喺不知不覺中學習中文字 !

我仔好鐘意睇 , 因為當佢睇到 黃色系咁上下 , 佢可以自己讀 , 對小朋友嚟講 , 好有成功感 ! 當佢唔抗拒睇中文書既時間 , 再喺書入面 , 由淺入深咁抽D生字出嚟同佢寫 , 呢個過程可能好辛苦 , 但成果好大 ! 希望可以幫倒你 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

想請問你係用廣東話教還是普通話呀?

Thanks.

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-24 00:43 硐表

呢個問題你真係唔駛太膽心呀 ! 好多家長都係咁 , 因為想小朋友入李宗德就揀英文幼稚園或國際班讀 , 繼而忽略咗小朋加既中文 , 就如我當初都一樣 , 激活出晒名FEEL , 冇咩功課做 , 中文字 ...

原文章由 moondream3003 於 07-8-24 21:41 硐表
想請問你係用廣東話教還是普通話呀?

Thanks.

我係用中文教架 ! 講真 , 如果連中文都讀唔倒 , 咁點學普通話 , 普通話我果陣請私人上門幫仔仔補 , 佢補咗半年倒 , 就放暑假喇 ! 補習老師話可以停喇 ! 因為佢教既野 , 夠佢成個學期用 ! ^^

Thank you very much.

請問可否PM個補習老師資料比我呀? Thanks.

請問你係住邊區 ? 因為老師而家手頭上既學生 , 太多喇 ! 佢主要都係教返"李宗德"既學生 , 同埋 , 嘉湖5/6/7 期既主戶 . 如果你住得太遠 , 佢就未必幫倒你喇 !

咁呀, 遲D先算啦, 我囝囝有掛都未到.

Thanks.

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-27 12:18 硐表

請問你係住邊區 ? 因為老師而家手頭上既學生 , 太多喇 ! 佢主要都係教返"李宗德"既學生 , 同埋 , 嘉湖5/6/7 期既主戶 . 如果你住得太遠 , 佢就未必幫倒你喇 ! ...

okok ! k3 先可以讀都ok架喇 ! 到時有問題 , 歡迎再搵我 ! ^^

家熹媽媽:

我女而家都係讀緊國際班(k1), 有d事都想請教你

1. 請問你當時係用咩方法去教你小朋友學中文架?
2. 你小朋友讀激活時係讀國際/主流架?
2. 你小朋友上p1時, 中文程度如何呀?(認/讀/寫能力) 可唔可以應付倒學校課程呢?
3. 你提到嘅 青田出版社 - 我會自己讀, 你係o係邊度買架?

[ 本文章最後由 yiubb 於 07-9-4 10:51 編輯 ]

家熹媽咪
我住天盛苑架,家熹個補習老師會唔會補架?請問可否PM個補習老師資料比我呀? 例如:時間、地點、費用等,Thanks.

原文章由 yiubb 於 07-9-4 10:46 硐表
家熹媽媽:

我女而家都係讀緊國際班(k1), 有d事都想請教你

1. 請問你當時係用咩方法去教你小朋友學中文架?
2. 你小朋友讀激活時係讀國際/主流架?
2. 你小朋友上p1時, 中文程度如何呀?(認/讀/寫能力) 可唔可 ...

yuibb :

客氣喇 ! 請教就唔講得 , 分享一下啦 !

1. 因為激活本身好少功課做 , 平時都只係認下字 , 做下功作紙咁 , 但如果同其他幼稚園對比起 , 佢所識既字 , 唔算係多 , 雖然自己好想佢英文科上叻d , 但我覺得中文字都唔可以話差得太遠 , 果陣 , 因為激活有圖書角 , 阿仔過借一本 "黃色系列"既其中一本書仔返嚟睇 , 我覺得本書仔好得意 , 細細本 , 又唔重 , 一本得果幾頁紙 , 同時 , 我又發現 , 呢本書既特性係 , 佢每一頁都會有d字係重覆 , 呢7個系列既書由淺入深 , 好似會以故事書既中心人物 "圓圓 和 方方 " 去帶出故事內容 , 由果陣開始 , 我就問始買書 , 因為自己唔知點去入手教中文 , 但記得人地講過 , 故事書可以令小朋友容易投入同學習 , 同埋 , 基於呢本書既設計概念係 , 想每一個小朋友去試下自己完成讀一個故事 , 所以 , 我就由"紅色系列" 開始喇 ! 初初會氹佢 , 試下讀兩三本比佢聽 , 然後 , 從書中抽字問佢 "咦 ! 呢個字你好似學過喎 !? 我唔記得點讀呀 ? 你教我讀丫 ! " 小朋友教完我地讀 , 佢會開始有成功感 , 呢個就係一個好開始 , 初初學自己讀書既時間 , 因為佢會遇上唔識讀而唔想讀既問題 , 咁就要慢慢嚟 ! 其實 , 有d字佢會成日都見倒 ,例如話 "方方 / 圓圓 / 爸爸 / 媽媽 / 你 / 我 /他 " 等 ... 所以每一版 , 佢地學既新生字 , 都係三兩個 , 慢慢 , 你會覺得 , 佢由第一個系列開始 , 比以前學多咗好多生字 , 再升級讀第2個系列時 , 佢就會好有與趣 ... 當認字認到咁上下時 , 我就會開始抽生字同佢寫下 , 當然 , 都係由淺入深 , 好似 "方方 / 圓圓 / 爸爸 / 媽媽 / 你 / 我 /他 " 咁 , 你要話比小朋友知 , "你咁鐘意讀呢套書 , 如果書入面既人物知道你唔識寫佢地個名, 你估下佢地會唔會開心 ?" 其實 , 難道係有既 , 但只要記住唔好急 , 比佢習慣每日讀書 , 咁就自自然然會容易學習架喇 !

2. 果陣激活未有國際班之分架 ! 佢地都係今年先轉 !

3. 升小一時 , 由於阿仔K2 開始就搵私人老師同佢補國語 , 自己亦有同佢講故事 , 認下字 , 所以 , 中文都OK , 雖然成績唔係話好標榜 , 但就幾幾對冇問題 ! 唯一可以講既係 , 佢都係專注力差D !

4. "我會自己讀" 呢套書 , 我係喺長沙灣既青田教肯中心買架 ! 個地址係 : 九龍長沙灣道910號安泰大廈7樓 , 或者你可以打電話上去問  , 電話係 :(852)2304 0355

原文章由 big-pig 於 07-9-4 19:09 硐表
家熹媽咪
我住天盛苑架,家熹個補習老師會唔會補架?請問可否PM個補習老師資料比我呀? 例如:時間、地點、費用等,Thanks.

BIG PIG :

天盛果邊佢補唔倒架喇 ! 同埋 , 而家佢好似冇時間補個人, 因為家熹今年想插入去補都唔得呀 ! 佢冇時間再收私人補 , 但小組既就有 , 如果你有興趣 , 你PM我 , 我再留佢個資料比你 !

好多謝你解釋得咁詳細呀

另外, 想再麻煩你, 再問d問題

1. 你小朋友上p1時, 英文同國語程度認唔認付倒學校課程呢? 需唔需要再去補習呀? 而家上咗p2又重有無搵人補習呢?

2. 學校d老師係唔係都只係識講英文/國語架?  如果家長2種語言都唔太好, 如果有咩問題家長想問清楚, 係唔係一個問題呢??

3. 最近我聽有個mami講, "李宗德"今時唔同往日, 已經無以前咁好, 因為學校個校長唔太聽老師意見, 令老師流失得好厲害, 而再請都係一些好新無經驗嘅老師, 新老師都唔太識去教小朋友...
請問你覺得係唔係真係有問題呢?? 可唔可以比d意見比我呀   

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-4 19:15 硐表

yuibb :

客氣喇 ! 請教就唔講得 , 分享一下啦 !

1. 因為激活本身好少功課做 , 平時都只係認下字 , 做下功作紙咁 , 但如果同其他幼稚園對比起 , 佢所識既字 , 唔算係多 , 雖然自己好想佢英文科上叻d , 但我覺得中 ...

[ 本文章最後由 yiubb 於 07-9-5 11:36 編輯 ]

家熹媽咪 ,

偶爾發現這 topic,  我女兒正讀緊你仔仔的幼稚園.  2yrs old 開始讀, 現在係3yrs old 雙語班. 小學都未有一定目標. 但一直留意....,因為都重有2年幾, 自己覺得要觀察下小朋友學習情況,性格再揀一間岩佢的小學.

我想知李宗德是否和激活一樣,活動教學&功課少, 理念差唔多 ?? 比較重於接觸及表達多於抄寫 ?? 甘小朋友寫字係唔係真係不太好 ??

睇過你介紹的中文書, 都幾合適. 我同意比小朋友有成功感好重要. 開左學就快1個月. 我又覺得學校中文程度 OK.  認中文字進度係慢...寫字更加未..學校識個幾個字後,加上我自己教下,平日同佢有看書習慣, 剛開始進入閱讀階段. 學校書本,兒歌佢九成能一字不錯背讀出, 但我相信佢只會背讀,未真正應到所有字.  我買左套亮亮,佢開始看到一部份再自己估下的字.  我都想買套簡易少少的,睇下睇下, 背讀背讀下,應該很會學會認到更多字.  
英文方面, 學校注重聽&講, phonic. 認字不多, 暫時只多見佢唱很多英文歌仔.很少背讀英語, 母語好似學得快一點,不過重甘細,有的是時間 佢仍在學聽講階段,由2yrs 操到現在加埋身體語言,英語理解係無問題. 講就就從英文單字轉到多用短句,確實多了用英語同印印講野. 對往我地就叫佢講一句英語都不會. 所以唔使旨意自己教到佢, 老師都是甘講, 佢在學校OK, 但佢知我地識中文,一定不會用英文同我地講野. 而且我地水平不太好,都是少講為佳.

另額外報了學校普通話遊戲班, 希望佢快點學好2文3語.佢似乎在學校學野進度快很多,家中成日掛往玩,不會聽我教.

thanks !!!

[ 本文章最後由 bebeyan 於 07-9-6 01:00 編輯 ]
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

原文章由 yiubb 於 07-9-5 11:20 硐表
好多謝你解釋得咁詳細呀

另外, 想再麻煩你, 再問d問題

1. 你小朋友上p1時, 英文同國語程度認唔認付倒學校課程呢? 需唔需要再去補習呀? 而家上咗p2又重有無搵人補習呢?

2.  ...

yiubb :

1 :  其實當你選定要揀一間英文小學時 , 你要先考慮幾個問題 :
a ) 你揀呢間小學既原因 《好多時家長都係抱住聽人講既心態去揀學校,但當中,佢地盲會唔記得咗揀學校時自己同小朋友真正雖要既原因,就好似,天水圍某間教會小學,佢地每年都好爆,每年想考入去既人多不聲數,但問佢地點解?有25%會話,因為佢校風好.有20%話佢中學網好.有15%係因為佢宗教背景.有10%因為佢夠近,唔駛搭校車.10%既家長話因為有哥哥姐姐讀緊.另5%既就係上網或者聽人講.其仔既,都係因為語言問題. 講真,揀小學好中學好,首要既條件一定係要知道自己揀佢既原因.》
b ) 小朋友是否適合? 《例如話,好多家長覺得某間小學好,一定啱阿仔/阿女,但係...就冇喺小朋友既角度去睇,如果小朋友本身係好動既,一直都係班裡既活躍份子,但你揀小學時,偏偏揀間傳統教法,要佢坐定定,迫功課等...換黎既,可能會變成一種無形既心理壓力,活動教學既學校,而家有好多,唔一定要比錢,所以,你亦可以用更多時間去睇,去聞,好聽同去了解》
c ) 假如真係揀定咗英文小學既話 , 而你又擔心 , 可以喺K2 - K3 , 幫佢搵D私人或小組既英語或國語班 , 等小朋友去提早適應 !

我個小朋友就喺 K2 開始 , 我搵私人老師教佢PHONIC 同埋國語拼音 , PHONIC 佢學咗大約半年倒 , 已經學到CVC , 老師覺得好夠 , 所以後期轉左會話 , 跟一個外國人學對答 ! 用玩既形式 , 但都係學左3個月咋 ! ^^ 因為果陣放暑假喇 ! 我地又去旅行 , 加上老師都覺得OK , 所以就停左 , 等開學喇 ! 而國語 , 果陣阿仔學左7個月倒 , 老師覺得足夠應付小一學期 , 佢提意我轉小組 , 比佢玩吓 , 一來慳錢 , 二來比佢多講多聽 , 但又係因為暑假 , 所以都停埋喇 !

2. 放心 , 我都係極度有限公司 , 老師只會上堂時用英文 , 國語 , 如果平時同家長溝通 , 都係用中文 , 除非你本身係外籍人仕 , 或老師係 , 咁佢地都會因情況而定 !

3. 我都係果句 , 每間學校都有好有唔好 , 如果我反感或質疑呢間學校既話 , 我唔會又要比個仔讀 , 又要一邊數間學校 , 而家係廿一世紀 , 每間學校都響應緊同家長多溝通多了解 , 但基於唔可能聽得晒所有家長既意見 , 就好自然會出現順得哥時失嫂意既現象出現 ! 到今日為止 , 我都重有見倒有家長既小朋友喺呢度讀緊 , 但佢地就好多不滿 , 呢點都好正常 !

人係要有要求 , 記緊一點 , 係要求 , 而唔係奢求 ! 我要求學校可以多同家長溝通 , 令家校同心 . 我要求老師可以體諒小朋友 , 唔好比咁多無形既壓力等 ... 我奢求學校喺我小朋友讀緊呢6年入面 , 唔好加學費 . 我奢求校長將全校一半既老師 , 轉為外籍老師 , 好等我小朋友可以模擬喺外國讀緊書咁 ! 其實 , 人才流失既野 , 每個行業都會出現 , 難道 , D老師有志向 , 想出九龍挑戰自己又係錯 ? 難道 , 老師覺得工作環境太遠 , 唔就自己 , 想轉份近既 , 又係錯 ?

天水圍某間小學 , 喺開學後數個月裡 , 大量流失咗一班學生 , 冇人知 ? 冇人問點解 ? 冇人想提 ? 我覺得好奇 , 教書既就話為錢為前途要走 , 但一間被外界覺得好有前途 , 好有創意既小學 , 短短時間之內 , 可以一班走3份一人 , 唔通呢D就叫正常 !?

老師都係打份工 , 就好似我地一樣 , 除左想搵個好老細之外 , 重希望人工高 , 唔駛OT , 地點又近 , 返5日 , 有14日大假 , 最緊要就係年尾花紅同雙糧都有 ! 哈 ~ 但有冇咁理想 ? 只要將心比己 , 多用唔同既角度去睇 , 就知道係咩一回事 ! 就如一句說話 " 耳聽7分假 , 眼見未為真 "

之前有媽咪夠話 , 李宗德遲遲唔公報中一派位 , 一定係派得好差 ... 結果 , 我會覺得 , 有D野 , 唔係聽 , 唔係估 , 而係要等 ... 我去睇個派位 , 問心覺得算唔錯 , 但同一時間 , 亦有家長背後插到飛起 , 點解 ? 因為佢地都覺得 , 有冇攪錯 , 一間英文小學 , 點解唔可以100% 全部上晒英中 , 全部入晒名校 ?  比你去睇 , 你又會有咩感覺 !? 其實 , 對與錯 , 好與壞 , 都只在乎你個觀點與角度 , 你話呢間學校有冇缺點 ? 更係有啦 ! 但呢一刻嚟計 , 我覺得可以接受 , 我亦相信 , 時間可以改變一切 ! 問題係 , 我地願唔願意 , 肯唔肯去諒解同支持 !

家熹媽咪,

再次多謝你咁詳盡嘅分析

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-6 04:19 硐表

yiubb :

1 :  其實當你選定要揀一間英文小學時 , 你要先考慮幾個問題 :
a ) 你揀呢間小學既原因 《好多時家長都係抱住聽人講既心態去揀學校,但當中,佢地盲會唔記得咗揀學校時自己同小朋友真正雖要既原因,就好似, ...

亞寶,我覺得你講得好好,好認同你講法,真是一個好的板主.

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-6 04:19 硐表

yiubb :

a ) 你揀呢間小學既原因 《好多時家長都係抱住聽人講既心態去揀學校,但當中,佢地盲會唔記得咗揀學校時自己同小朋友真正雖要既原因,就好似, ...

家熹媽咪,

我贊成你意見揀學校好睇合唔合適小朋友.  我揀幼稚園時都右諗左謥諗, 心大心細. 同爸爸傾完, 最後大家都共識,最重要小朋友返學返得開心,希望佢有快樂童年,性格開朗, 自然會主動學習. 有的人話諗入邊間幼稚園就應該諗埋小學, 話我仍未諗定太遲了.  小女才 k1 開課不久, 佢是性格活躍,喜歡集體學習. 但相信仍要點時間觀察佢才諗實活動or 傳統小學岩佢,而且現正搜集各校資料.

不好意思,我再想問一下我之前有關激活同李宗德, 會唔會都是有點相同 ? 我指活動教學, 注重表達語言 (不過激是注重英語多於普通話).

[ 本文章最後由 bebeyan 於 07-9-6 21:10 編輯 ]
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。
‹ 上一主題|下一主題