用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小兒8月10日開始返S位啦, 好開心
樓主: 我係女仔
go

小兒8月10日開始返S位啦, 好開心 [複製鏈接]

我係女仔 .... 原來只坐5MINS真係好.不過我以為間間都要8:45或9點前到校.咁仲有無早餐食架?
apple~y......工人姐姐跟埋?係咪個小朋友大小肌差定係佢響學校打人呀?我都想坐一,兩次校車跟下亞仔情況.<不過,平時佢坐車都算幾乖,但仍然擔心(多心)>

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-17 09:31 發表
我係女仔 .... 原來只坐5MINS真係好.不過我以為間間都要8:45或9點前到校.咁仲有無早餐食架?
apple~y......工人姐姐跟埋?係咪個小朋友大小肌差定係佢響學校打人呀?我都想坐一,兩次校車跟下亞仔情況. ...

9點半食呀

係咪協康好啲呢?

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-18 13:16 發表
係咪協康好啲呢?

耀能好好架呢間, 我好鐘意

我都係耀能呀!
今日第一日番學呀!自己坐已士帶番學都順利.亞仔入課室見有玩具,已經唔理我...後尾老師叫佢同我88....之後我就閃! 我叫老師比我仔食埋午飯放學,於是老師建議我11點半番學校睇一睇,如OK就繼續...FINAL午飯後接.老師話都幾順利,都無哭過.星期一心佢試午睡或茶點後接....我到時又會成日響學校附近等消息.呵呵

幾時番出主流,我唔係太擔心!反而番左出去之後,我就會擔心...HEHE
放學接仔時,我問佢聽日番唔番學(其實想睇佢喜唔喜歡間學校),點知佢答:唔番,老師話星期一先番學呀! ... 呵呵,咁即係佢暫時無抗拒番學啦?咁我都鬆左一口氣(暫時).
夜晚我又問佢星期一番學坐巴士好無?跟住佢話想坐MTR番學....(我知我無聊)只係想再確定一下!
回想過去一年(同pipi331一樣又想起往事) 我日日送仔番學,佢就日日唔開心/抗拒/由起床哭到番校門...唉,果日子真係難過!希望明天會更好啦! 大家努力呀!

醒目開學勳章

努力呀! 我仔執到9月升小一, 都仲有嘢再執! 平常心啦! E位、I位, s位全都讀過, 每個階段都有好人好事, 加油!

執到?即係突然話可以升小一?
我都好驚第時上小一,我仔要開始面對社會了!

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-20 00:40 發表
幾時番出主流,我唔係太擔心!反而番左出去之後,我就會擔心...HEHE
放學接仔時,我問佢聽日番唔番學(其實想睇佢喜唔喜歡間學校),點知佢答:唔番,老師話星期一先番學呀! ... 呵呵,咁即係佢暫時無抗拒番學啦?咁我都鬆左一 ...

你個仔可以同你有問有答,都唔錯
我仔都仲未可以0甘答,最叻問番學校開唔開心答開心
想食0野係0甘大叫,問係咪想食?先答"食"死未
仲有兩個月4age啦,都有排執.....

我仔之前番學,日日唔想番,哭。但我次次問佢番學開唔開心,佢點都係答:開心。
但我一試佢,話咁而家番入學校或聽日番學,等等。佢話答,唔好呀。
真係唔係好明白,但而家的確好多野講,有好多句子,好多令我地意外既說話。不過,理解﹠表達仍然差D囉(唔知差幾多?)
最擔心佢既都係情緒(眼神都弱)

想請問一下!! 你地係過來人, 我想報樂富耀能私人S位, 佢剛send e-mail比我, 原來學校除了公眾假期, 會有幼兒假期, 有成18日, 你地覺得有無所謂, 因為學費要成$7900/月, 我個心點都好似覺得唔見左錢禁, 真係唔知點好!
其實我又想睇埋陳蔭川, 家住深水埗, 又怕早上MTR人多, 又唔想讀下午班!!! 可否比D意見我??

我就無呢方便經驗/資料.
不過私人S位係貴....有假期都無計,如你有可以負擔S位月費..呢個時候,你要諗既係小朋友可否得到合適既訓練.
最緊要係唔好浪費小朋友既時間啊!....

多謝你的意見, 我而家決定唔理假期住, 試讀左耀能先, 再睇下亞仔識應!!  再打算!!!

加油呀!如果到時覺得麻麻,先再諗點啦。
‹ 上一主題|下一主題