用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 讀local kinder定international kinder适合啲?
go

讀local kinder定international kinder适合啲? [複製鏈接]

請教大家,

想入cky, 如果要配合cky既理念同程度, 讀local kinder定international kinder适合啲?

cky係雙語學校, 咁你地覺得中文好啲有優勢定係英文好啲容易入到?

如果讀國際學校, 會唔會唔收ga?

我个仔黎緊9月k1, 我想要轉都仲可以, 再唔係k2都可以轉一轉.
   0    0    0    0
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

CKY係雙語教學, 如果想銜接好d, 可能揀返呢類幼稚園會好d!
其實冇話讀邊間幼稚園一定入到, 亦都冇話邊方面語言好d就有優勢, 因為都好視乎小朋友interview整體表現!
我估培養小朋友o既語言能力及閱讀興趣, 起碼可以配合到學校o既基本理念!

原帖由 Happy小米 於 09-5-28 23:13 發表
請教大家,

想入cky, 如果要配合cky既理念同程度, 讀local kinder定international kinder适合啲?

cky係雙語學校, 咁你地覺得中文好啲有優勢定係英文好啲容易入到?

如果讀國際學校, 會唔會唔收ga?

我个仔黎緊9月k1 ...

原帖由 cmpyu 於 09-6-1 09:41 發表
最近一次面見用英文.(如果小朋友無法用英文作答.會改用中文.)
相信如果不能用英文作答,得分會低.

不過,照目前的入學率看來,除非 閣下的小朋友叻兼肯講.不然也有點靠運氣.

始終讀邊間要看小朋友.眼前的比將來的重要 ...

cmpyu,

謝謝你!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-6-1 09:11 發表
CKY係雙語教學, 如果想銜接好d, 可能揀返呢類幼稚園會好d!
其實冇話讀邊間幼稚園一定入到, 亦都冇話邊方面語言好d就有優勢, 因為都好視乎小朋友interview整體表現!
我估培養小朋友o既語言能力及閱讀興趣, 起碼可以 ...

heiheima,

培養語言能力及閱讀興趣, 我在努力中呢..

我只係担心中文寫字方面會有涵接問題, 因為佢依家間kinder好有限既中文學的, 並唔會學寫中文字的.   

請問佢地小一寫字要求是怎麼樣的?

以而家o黎睇, CKY Y1對學生寫中文字要求唔高, 相對傳統小學, 一定少好多! 所以我諗一般幼稚園都可以應付到! 唔o使擔心!

原帖由 Happy小米 於 09-6-2 00:48 發表
heiheima,

培養語言能力及閱讀興趣, 我在努力中呢..

我只係担心中文寫字方面會有涵接問題, 因為佢依家間kinder好有限既中文學的, 並唔會學寫中文字的.   

請問佢地小一寫字要求是怎麼樣的? ...

原帖由 HeiHeiMa 於 09-6-2 12:39 發表
以而家o黎睇, CKY Y1對學生寫中文字要求唔高, 相對傳統小學, 一定少好多! 所以我諗一般幼稚園都可以應付到! 唔o使擔心!

heiheima,

唔該你呵!
‹ 上一主題|下一主題