用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 浸小是否收50%浸幼的學生?
go

浸小是否收50%浸幼的學生? [複製鏈接]

浸小是否收50%浸幼的學生?  Thx.
   0    0    0    0

回覆 1# dicgelbb 的文章

無講明係咪50%,當時小學校長話達標便會收.

應該係話浸幼小朋友考浸小有分加,但無人知加幾多分。

不清楚是否有分加,我的兒子讀浸幼,但簡介會時校長只是強調基本條件是要「達標」.

聽過兩次校內簡介會, 小學部校長話有一半(150/2=75)學位會留給浸幼學生.

學位數量係咁計,但要減去兄弟姊妹位和沙田友位,最後一定少過75個。這個計算法是在上年浸小簡介會講的。實際上年度入浸小的浸幼學生都很多啊!

原帖由 ivyngkapo 於 10-9-16 23:18 發表
聽過兩次校內簡介會, 小學部校長話有一半(150/2=75)學位會留給浸幼學生.

Thx all of you.

我仔仔而家讀緊浸幼, 但有啲擔心面試狀態, 因為浸小比較早面試, 你地小朋友面試左幾多次才confirm收生呢?  Thx.

通常面試一次就收。若當日孩子狀態不太好,小學會安排第二次面試。若好想入浸小的話,還可請園長幫忙嘛。平常心吧!要信任孩子。就當帶孩子到小學玩玩吧!無壓力孩子狀態自然好。但一定要守規+有禮,相信去任何學校都可以。到時n咁多間小學都收,才是最頭痛啊!

回覆 1# TansonMa 的文章

Thx so much.  平常心最緊要.

可否告知浸幼or浸小的面試要求給我參考, 因為我都想亞囡考浸小. 另我想問如果讀其他幼稚園考浸小係晤係好困難?

真是看小朋友當時表現, 我仔仔不是讀浸小, 但一次Interview就OK, 努力, Good Luck!!

原帖由 HSH3410 於 10-9-30 11:04 發表
可否告知浸幼or浸小的面試要求給我參考, 因為我都想亞囡考浸小. 另我想問如果讀其他幼稚園考浸小係晤係好困難?

原帖由 kkk2000 於 10-10-4 08:49 發表
真是看小朋友當時表現, 我仔仔不是讀浸小, 但一次Interview就OK, 努力, Good Luck!!

My son, too.
‹ 上一主題|下一主題