用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇人係晚上同小朋友講故事! BB幾大開始! ...
go

有冇人係晚上同小朋友講故事! BB幾大開始! [複製鏈接]

想知有冇媽咪, 有每晚都同小朋友講故事架!
我個B女, 依家6個月大, 睇書教, 話每日同小朋友講故事
對小朋友發展以及成長都有好大幫助!

大家有冇睇過 OR 有同小朋友講故事
小朋友幾大開始 (我個B女6個月大)
唔知講什麼故事好呢? 有冇好介紹呀!
   0    0    0    0

我之前都想問你這個問題, 但係昨天巳經從個 agent 知道答案...

你的dwe未有story lor ! 你想講味講disney的story 就得la... (我都會講下story做胎教 )
但係bb 仲細, 同佢玩sing along 同play play along 已經好夠, 但係大d佢唔會覺得好玩ka la (覺得底b)
咁的時候, 就係佢開始仲意story lor  ~~~

我估 dwe 都會一直配合到ke , 成幾萬蚊係可以用到3-4歲ka ma !! 你買佐唔好浪費呀 ! 要比心機study下套野呀, 你個b 女靠晒你la 媽鎷 ~!:

我而家每晚都有同仔仔講故事, 仔仔而家三歲 (除了太夜返屋企)
如果你問幾時開始, 應該係係肚裏面開始
我迫 下佢daddy講故事俾仔仔聽, 等仔仔聽多些daddy把聲
我叫佢daddy讀o個o的親子故事, 那種短短而家傳戶曉的故事
等到佢出世, 當然有段日子沒有
因為頭幾個月好扭計, 每晚搞好耐先瞓, 就算講故事都係間唔中
而且佢根本唔同你合作, 亦無乜睇書concept
印象中應該係仔仔差唔多一歲, 就真係晚晚同佢睇書
開頭睇一o的什麼寶寶書, picture book等
大o的就睇各類故事, 中英文都有, 如ladybird,
由兩歲幾開始, 就開始睇o的知識性書, 如動物書, 宇宙書, 有時會睇一o的類似練習遊戲那類智能開發書等...
‹ 上一主題|下一主題