用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat & 坑真
go

St Cat & 坑真 [複製鏈接]

囡囡有幸收到st Cat(英普pm)同大坑真光(pm), 屋企住大圍,N無人仕,而真光車程要50分鐘,st Cat 就25分鐘。

兩間都是心儀學校,坑真的好處是半龍,但語境又可能不及St Cat?現在煩惱如何在語境,龍校和車程之間取捨...謝謝!
   0    0    0    0

考慮吓心儀咩小學

心儀直私就SC

心儀坑真就讀坑真

呢兩年坑真小對外派Offer比以前多
讀SC 上番坑真唔難

回覆樓主:

St Cat 好呀!坑真車程太遠,又要過海,幼稚園學生嚟講返放學很辛苦

回覆樓主:

我再認真考慮吓,謝謝!(emoji)

雖然我d仔女已經大左,但都想同大家分享下,我有一仔一女,大仔讀SC,細女讀坑真

坦白講SC學術一定比坑真強,講真SC上小學真係可以食2年老本,我試過小一第一次英文考試我完全唔記得幫阿仔温書,佢派卷有93分 ,但SC缺點係冇小學,到時係咪真係夠人爭私小?玩完爭小一學位真係玩謝左我

有見及此,到細女時坑真有offer我立即放棄SC,貪坑真有私小backup,輕輕鬆鬆 K3 10月就响阿女書包收到坑真小一註冊通知,於是我懶到一間私小都冇去考,自行大抽獎博盡無悔,填間名女校,結果又比我抽中左第一志願,個人覺得坑真條路易行好多,學術野自己出去谷都ok啦,雖然我hea玩小一,但阿女而家讀緊果間學校,小學部中學部都在坑真之上

hugub 發表於 22-12-21 11:20
雖然我d仔女已經大左,但都想同大家分享下,我有一仔一女,大仔讀SC,細女讀坑真

坦白講SC學術一定比坑真 ...

謝謝分享!

我都感覺SC出嚟嘅小朋友都好有自信同聰明。雖然宜家坑真收咗小一要放棄大抽獎,不過我依然心儀坑小,因為升小實在太多不肯定因素(校風/面試準備/學業壓力),擔心將來會後悔。

坑真教德育應該好好,我從開放日和面試都感覺老師好有耐性同理解小朋友。請問囡囡當年升小一會唔會難適應?如果讀坑真唔外補只靠伴讀温書可以嗎?我係ftm,可以跟功課,所以唔希望外補學業。

唔好意思太多問題,感謝!

BerriesMama 發表於 22-12-21 14:59
謝謝分享!

我都感覺SC出嚟嘅小朋友都好有自信同聰明。雖然宜家坑真收咗小一要放棄大抽獎,不過我依然心 ...
我仔SC K2我都有比佢去公文補數,女就K3開始上公文普通話,因為坑真小一普教中,點都要預備下
始終間名校有要求,可能我懶,坑真happy school 我真係比阿女happy左3年,初初小一都辛苦,但追下追下又ok 既

hugub 發表於 22-12-22 12:20
我仔SC K2我都有比佢去公文補數,女就K3開始上公文普通話,因為坑真小一普教中,點都要預備下
始終間名校有 ...

我都寧願大個少少先谷學業,始終幼稚園應該係培養學習興趣為主。謝謝分享!

投坑真 。你以為考小真的那麼容易? SC就一定考到坑真? Not that easy!
‹ 上一主題|下一主題