用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 各位媽媽,數學跟不上?
go

各位媽媽,數學跟不上? [複製鏈接]

點算!已有學數研,幫助不大,因個底唔好!好似好深的!
   4    0    0    0

其實她整體都弱!尾游份子!怎幫....已經有老師日日上門!個底子不夠,之前讀維記,英文好啲,其他好遜呀

佢做PAPER 需唔需要教住做??如佢話唔明唔識做?THANKS

醒目開學勳章 王國長老

呢個問題.........(honestly, 我直頭要望多2眼睇下係咪hkuga版先)

我會話, 其實港同學既數, 一d都唔深, 不過會滲多左高階思維既元素, 我地學校d數又...唔可以話深, 但鐘意"急轉彎", 所以你會always發現出面坊間d習作唔岩用架

我個女都係數學比較弱既一群, 但一直同佢溫佢又唔係唔識wor, 突然p4有次, 佢竟然失驚無神, 班際速算得季軍, 我再睇下佢d試卷, 明白問題出o係邊了!

我女呢, 所有基本野都識, 都明, 但唔夠純熟, 數感亦唔夠d男仔強(直到而家p6喇, 100除4都幾乎要用直式至知係25), 當學校d題目鐘意"炒埋一碟", 我女就c得喇, 打個比喻: 四方型周界16cm, 現在邊長增加1/4, 新周界是多少? 我女唔識做, 我問佢, 四方型周界16cm, 咁邊長幾多呀? 佢答我4lor, 我再話, 咁新既邊長增加1/4, 又即係幾多呀, 佢答: 5lor, 我又問: 咁新周界係幾多呀, 佢識答我20了!

所以我女問題出o係"策略"上

你可以試下買d坊間最基本既練習返黎, 叫你女做一版, 睇下佢識唔識, 如果佢輕鬆解決到, 就可以慳返d時間o係基本操練, 而可以直接跳去解題/列式/高階思維, "學林"出版社d數學練習有一個系列叫"應用題及解題思路", 係專訓練小朋友step by step去解題的, 如果你女女問題同我女一樣, 不妨一試, 如果問題係連基本野都未攪得掂, 而你自己又操練得好氣餒, 我會建議你搵專人教啦, 而家我女p6, 搵上門補數都係$100/hr, 我死少好多細胞..............

女仔呀...........數感係弱d, 我仔係一個完全相反, 數學精甩邊(有時佢跳得快到, 我望住張工作紙問佢究竟點知個答案, 仲要唔駛筆算), 語文就.....哎!

ooooohk  果然係專家.....  發表於 12-3-23 02:18

Charoltte-mum,昨天梁姑娘話有個位可幫女女見教育心理專家check check,我又開心又唔開心,當然係女女成績不理想,各方面都慢,我自己覺得係專注力不好!開心是慳$去做評估,日後又可能有訓練!但真係擔心,今日份ws係應用題,又要劃chart又要計直式,佢好辛苦地完成,但又乜乜流流!我巳經有上門姐姐三日,好彩仲未有考試,唔係真會自信心冇的!默書次次90以上,但總是做咩都慢呑呑,叫一步郁一郁,但玩對答一流的!只是學術就提不起競的!

醒目開學勳章 王國長老

專注力又未必關計數事, 我仔直頭係專注力失調(ADHD)tim啦, 計起數黎, 嘩, 心算就攪掂晒, 好得人驚
當然如果數感唔係特別好, 再加上專注力弱, 咁就大件事啦
你女女小1? 如果專注力既班, 我仔上過灣仔小童群益會ok的, 價錢都好合理約110-120一堂, 不過最近一期已報左名同開始左, 你問下情況點先啦(佢有d長期訓練小組要排的, 短期的可以頂住先)
http://hke.bgca.org.hk/0785/fullpage.aspx?l=C&id=731

醒目開學勳章

我看了都以為去了其他版面!!

唔緊要啦....慢慢來
好似我個囡英文咪一樣

醒目開學勳章 王國長老

點評ooooohk  果然係專家.....  發表於 昨天 02:18

哎, 我都唔想做"數學唔叻怎麼辦"專家

回復 Charlotte_mom 的帖子

Hello 你可唔可以介紹你位補老師俾我. many thanks
‹ 上一主題|下一主題