用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 07年9月LHT小一家長加油站
樓主: 笨笨媽
go

07年9月LHT小一家長加油站 [複製鏈接]

Re: 07年9月LHT小一家長加油站

十分高興有畢業生現身說法,希望stopthewar如果將來時間許可,多些留意我們的討論及寫上你的寶貴意見,有你的參與能使我們(家長)了解更多LHT真實的一面   

從你文中,你都覺得LHT好殘    這點也是我認識許多家長放棄LHT的最主要原因. 當你去過EC,油塘基顯這些新校後,你會更將校舍的設備放在你選校的條件之一.
我相信大家都在簽署這張"放棄統一派位書"時有同樣的掙扎過. 而到今天仍然留在這裏"吹水的"都對該校有所期望的及對自己的判斷有信心.

IKONG2005, 你是P1的家長嗎?
你對LHT有可意見呢!

笨笨媽,

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:11 編輯 ]

係我入去果年..
間學校重殘
但係e+小學放暑假既時候都會裝修
雖然殘就殘..  但係應有既設備都有齊
連電子音樂室都有埋(要黎作曲既)
細路仔要幾多設備牙?
你俾個實驗室佢..  又可以做到d乜呀?
校園電視台既室都有....         所以雖然真係外表殘
但係內裡既設備真係齊嫁   XD
ANYWAY, 每間學校都有自己既優點同缺點
陸慶濤既優點就係D老師夠愛心
個校長做得幾好
缺點就係間學校細左D

stopthewar,
多謝你的親身回應,而且你都好中肯。     

HALAHA,
你好勁呀。
求證之後, 到依家呢一刻佢地已經收晒學生, 但可能佢地要保障自己, 到最後家長作出選擇時, 又會有學生流失, 所以依家會收定學生waiting.

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:11 編輯 ]

Stopthewar

Thank you!   

HALAHA,
其實早係囡囡出生後,我巳經打算俾佢入lht讀,因為近屋企,津校時又係一所口碑好的小學,到小囡擇幼稚園時知道lht轉直資,plk幼稚園會優先收生,而且囡囡都幾適合傳統教學,所以幼稚園時我只擇了力勤與易澤峰,結果兩間都收,最後當然就擇咗易澤峰啦。
我始終覺得校舍新舊對小朋友影響不大,最緊要間學校有咁多年教學歷史,成績有目共睹,而且基本設施又齊全,就巳經ok啦,校長的簡介會所講的都是有根有據,不是空談,非常有誠意,令我更鍾意這間學校。

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:12 編輯 ]

HALAHA,
我相信你見到嗰果一定唔係我。
因為我聽的簡介會,只係俾當時仍是易澤峯k2學生家長(應該係今年6月時),而且在簡介會上我都只係一直聆聽,無問任何問題。  

當然..  直資同津校一定唔同

呀..  係呀..      突然之間醒起
其實佢地同羅氏中學有聯系
AND   我D同學係第一年入去讀既
佢地都讀得幾開心WOR..  聽聞
同埋有時 LHT  D學生會過去交流下

易澤峰?  我個妹都係讀呢間呢
D老師好到...    我個妹之前遲放學..   冇飯食
佢地好似一家人咁..   有幾碟...   個個一碗飯
一齊食...  幾溫馨

Hi KV125,

Their teaching approach is :
以「多獎勵、少懲罰」的方法對待學生.
Till now, I think their teachers are doing a good job.

LHT starts the Liberal Studies in P1.   Students are encouraged to have group discussion, sharing and presentation.   I think it is very good.

So far, I am quite satisfied.

KV125 寫道:
十分高興有畢業生現身說法,希望stopthewar如果將來時間許可,多些留意我們的討論及寫上你的寶貴意見,有你的參與能使我們(家長)了解更多LHT真實的一面   

從你文中,你都覺得LHT好殘    這點也是我認識許多家長放棄LHT的最主要原因. 當你去過EC,油塘基顯這些新校後,你會更將校舍的設備放在你選校的條件之一.
我相信大家都在簽署這張"放棄統一派位書"時有同樣的掙扎過. 而到今天仍然留在這裏"吹水的"都對該校有所期望的及對自己的判斷有信心.

IKONG2005, 你是P1的家長嗎?
你對LHT有可意見呢!

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:12 編輯 ]

stopthewar,

有你上來親身說法, 我地對lht又有更深一層的睇法, 對佢又有多啲信心.   

Hello 各位,

我就是在簡介會上說叩門的媽咪, 回想起也覺失禮.
以下是我的故事, 請恕太長篇:

住附近,04年為長子選校,正值LHT第一年直資收生,LHT及優才都是好選擇,朋友說全新中學成績不明朗及正因SARS後經濟不好,耍供2位小朋友預感未免吃力,我最後堅決選擇中西區,並放棄熱門,選了二三線band 1

del

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:13 編輯 ]

Mummyisk:
我對你也有印象, 你說細女聽話,可能是她見你教哥哥已經十分辛苦,所以努力做好自己不用你憂心,這也是回應你對她的關懷.  

至於開心的事可以是很簡單,只是我們(成年人)將它複習化了,他們並不了解中西區是名校集中地,怎麼Band one, 英中.. 他們只知每天早上要幾

Hi 各位,

很多謝各位的寶貴意見!  

之前未了解LHT,在9月尋找資料後.有以下認識, 先談談LHT再後續私人問題.

教學方面是活動教學, 從其他家長口中得知功課頗多.全職媽媽才較易應付.口碑中有些說小朋友讀得很開心, 有些較活躍的說因校舍較細, 有時未許到操場上玩.宗旨是全人教育及關愛, 有很多活動.學生若參加選定音樂活動, 在成績上加20分.

校舍方面, 相信大家選LHT都不會理會新舊, 任何一所學校總會舊的,一艘船最重要是船長.

校長真是令人敬佩, 具備教學熱誠及前膽性, 課程
‹ 上一主題|下一主題