用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 已收到取錄信, 中心有疑問......
go

已收到取錄信, 中心有疑問...... [複製鏈接]

剛剛收到取錄信, 24.10.08-25.10.08交留位費$2150, 否則當放棄小一學位.

中心都有疑問, 應該等1124日放榜, 才交留位費.  我相信有很多面試的人都報了幾間直資/私校, 聖母可能是選擇之一, 有直屬中學, 派得好, 有99%第一志願及英文中學.
校風好, 教學好, 自發牲, 但太早返學7:50am, 逢星期五12:30放學, 如參加興趣班又冇校車.

雖然有14x人幼稚園學生, 但幼稚園學費平@$1150/月, 可能已給引了此區的學生報讀, 報名人數約15x人.

可能每位的面試的學生都已取錄?

請問有冇人沒有取錄?
   0    0    0    0

原帖由 cwl004 於 08-10-20 11:50 發表
剛剛收到取錄信, 要24.10.08-25.10.08交留位費$2150, 否則當放棄小一學位.

中心都有疑問, 應該等11月24日放榜, 才交留位費.  我相信有很多面試的人都報了幾間直資/私校, 聖母可能是選擇之一, 有直屬中學, 派得好,  ...

我個女都取錄左,面試當日應有百幾人,相信不會全部來齊,就算當日有來的都收曬,都不一定會交曬留位費,交曬留位費又不一定會讀,我相信面試日所收而又會讀的小朋友應該不多!聖母幼稚園的學生又不一定全數入晒去讀,話晒都係私校...

仲有,聖母小學好像冇dead line日期,上個學期六月小一大抽獎後,學校都仲收緊2008小一新生,所以今輪面試的都收晒一d都唔奇,學校計過條數至寄信過妳,不如研究下交唔交$2150留位費好過啦。li 個唔知會唔會讀的學位真的很昂貴
8-)

剛剛問了學校會否小班教學, 她說2009年將三十人一班,
荃灣有校車, 如星期五參加興趣班要家長接回.

Agreed with your comments.  I also considering this $2,150.  

As per records of last year, there are two deposits need to paid before the annoucement of 2nd round distribution.  So, it's total need to pay around $4,000 deposit to hold the seat !!!!

原帖由 anitawong21 於 08-10-20 15:20 發表

我個女都取錄左,面試當日應有百幾人,相信不會全部來齊,就算當日有來的都收曬,都不一定會交曬留位費,交曬留位費又不一定會讀,我相信面試日所收而又會讀的小朋友應該不多!聖母幼稚園的學生又不一定全數入晒去讀,話晒都係私 ...

回覆 # 的文章

其實答案好簡單, 若經濟有能力付擔得起. 而又覺得適合女女的話, 便不用考慮了. 個女係自己嘅, 只有自己先最清楚...

我已問了學校, 有以下回覆 :
(1) 本年度上課時間為7:50 am2:50 pm(星期一至四), 7:50 am12:40 pm(星期五)本校是五天上課, 星期六不用上課, 如學生放學後參加興趣班/自費課外活動, 均需家長自行接回學生, 校車只接送返學及放學。
我覺得返學時間, 好特別, 4天半, 因我住得遠, 所以星期五不會參加興趣班, 冇人接.
(2) 可致電校車公司 23212784查詢。
我住荃灣, 我之前想去黃大仙, 龍翔道, 應該好快, 昨天問了校車公司, 它說荃灣要6:30am上車, 但現在沒有人在荃灣上車, 最近是大窩口, 如要加上, 必須早過6:30am
(3) 2009年度小一開設四班, 每班教育局規定最多為42, 本年度每班小一為30人。
今年每班約28-30, 91日每班有25-28, 少了學生, d學生考了好學校, 就唔讀.

$2150留位費, 好貴, 因校車太早, 我決定不交留位費.

若是一間咁好的學校,為何又會咁少人讀?若不是對此學校有興趣,為何當日又去面試?感覺又真的好似「逢人都收」咁!現在,我都有點十五十六呀!
‹ 上一主題|下一主題