用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 學校老師為學生補習是否觸犯法例
go

學校老師為學生補習是否觸犯法例 [複製鏈接]

根據本人知道有退休老師為本校學生補習, 但又經常回校代課及出測驗卷及試題, 這會做成有利益衝突嗎?這又有否觸犯法例嗎?我自己認為對我們的孩子絕對不公平。

[ 本文章最後由 金錢龜 於 07-11-7 07:54 編輯 ]
   0    0    0    0

王國長老

退左休但又有份出卷?無咩理由喎....
如果你認為代課老師可能睇過d卷,
而又同學生補習有conflict,
你應該同校方投訴,但要有理據,
唔好話聽亞A、B、C 家長講喎,
因為有時傳得好離譜架!
如果肯定係事實,理應爭取番公義。

原文章由 麟媽媽 於 07-11-6 17:50 硐表
退左休但又有份出卷?無咩理由喎....
如果你認為代課老師可能睇過d卷,
而又同學生補習有conflict,
你應該同校方投訴,但要有理據,
唔好話聽亞A、B、C 家長講喎,
因為有時傳得好離譜架!
如果肯定係事實,理應爭取番公義。 ...

我的消息千真萬確, 不是聽回來的。我知道她跟那一個學生補習都知道。本想向校方反映, 但我很怕跟這新校長說話, 他的態度一點不友善。其實我個人意見是, 如果你要跟這學校學生補習就不應該回這學校代課, 因出卷教師是會把試卷給同級老師傳閱,那就會做成利益衝突了。

[ 本文章最後由 金錢龜 於 07-11-7 08:07 編輯 ]

王國長老

我自己都覺得如果有機會睇過D 試卷,
而又同人補習,又真係有D 灰地帶。
不過,又要睇吓老師個人操守係點,
佢又有無真係通過水比個學生呢?
咁佢既補習學生又係唔係明顯地科科超班呢?
呢個先係重點,不過...瓜田李下,
代課老師都係唔好同學生補習好D 囉。
不過話時話,現行派位制老師子女係必收生,
如果個個老師都通水比自己仔女,
咁咪唔得了?!我諗大多數老師都係公正既。

原文章由 金錢龜 於 07-11-7 08:01 硐表

我的消息千真萬確, 不是聽回來的。我知道她跟那一個學生補習都知道。本想向校方反映, 但我很怕跟這新校長說話, 他的態度一點不友善。其實我個人意見是, 如果你要跟這學校學生補習就不應該回這學校代課, 因出卷教師 ...

個人認為,如確有其事是應該向學校反映的. 如不想直接跟校長對話, 會否考慮寫信呢?

校長高薪厚職,才不會惹這些麻煩,想是太多交際應酬,唔為意啫,Fax 俾佢就得啦!

睇開d啦

原文章由 ananda 於 07-11-14 18:53 發表
校長高薪厚職,才不會惹這些麻煩,想是太多交際應酬,唔為意啫,Fax 俾佢就得啦!

好多舊校長都幫人補習啦.................咁佢地咪仲易羅到份野........
‹ 上一主題|下一主題