用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

弟妹有無優先分加? [複製鏈接]

大囡完成2IN面試等結果,王錦輝一直係我首選小學,就算跌入WAITING LIST 都會寫求位信:不過暫時的唯一隱憂係想知WKF收弟妹的情況如何? 多唔多REJECT個案? 因細妹比較內儉怕羞,同家姐性格截然不同!請各位有經驗的家長分享成功或失敗個案,謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我女兒今年G1,有個細佬跟尾,就呢個我同你都擔心的問題,剛開學的時候我問過副校長,答案係由今年開始,弟妹有分加,弟妹如 interview 後得分唔足夠比offer,會安排一個re-assessment

回復 welcome 的帖子

多謝你咁快回覆:雖然還是有隱憂,但都好彩有一個re-assessment的機會!不過私直校除左一兩間講明弟妹係必收生外,其他的都唔會承諾收實弟妹架啦

唔知仲有無其他弟妹被王錦輝REJECTED的案例呢?

講明加15分,但我認識今年有弟弟直接REJECTED.

Stareyes 發表於 13-10-30 16:13

講明加15分,但係總分係幾多呢?
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

回復 Stareyes 的帖子

請問個家長有無寫求位信或其他解決方法? THANKS

引用:講明加15分,但我認識今年有弟弟直接REJECTE

原帖由 Stareyes 於 13-10-30 發表
每間直資同私校也有這可能!只是津校才會100%收番!所以好多人喜歡玩埋抽獎才放位咁解(申報我仔咩學校都未有)等抽獎中

回復 anlywan 的帖子

雖然有Re-assessment, 但如果interview時表現表現未如理想,也不會取錄,我就是其中一個修子。

回復 pangchamy 的帖子

請問最後你的細B去邊度讀? 或是今年報名的小朋友?? 可以嘗試叩門或寫信吧!!

回復 sze0203 的帖子

現在在一間津小讀小一。當知有人收到offer,而自己沒有的時候,巳即時寫信給校長,也有找當時的署理校長求情,可借也無補於事, 她解釋巳給小兒第二次interview的機會,但仍然末如理想。小兒比較怕羞, 所以叩門也一一落敗, 過去的一年真是很痛苦, 感到很無助。

引用:回復+sze0203+的帖子 現在在一間津小讀小

原帖由 pangchamy 於 13-11-09 發表
回復 sze0203 的帖子
試下第二年插班啦。加埋兄姊求情.

引用:Quote:原帖由+Stareyes+於+13-10-30+發表講

原帖由 anlywan 於 13-10-31 發表
每間直資同私校也有這可能!只是津校才會100%收番!所以好多人喜歡玩埋抽獎才放位咁解(申報我仔咩學校都未 ...
其實我想知有乜嘢offer 先會放棄WKF 呢

引用:Quote:原帖由+anlywan+於+13-10-31+發表每

原帖由 hebe2010 於 14-06-06 發表
其實我想知有乜嘢offer 先會放棄WKF 呢
我都冇WKF offer!

‹ 上一主題|下一主題