用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 KET/PET 教材
go

KET/PET 教材 [複製鏈接]

請問除英國文化協會外,邊度有得買?是否和考flyers 一樣,做past paper 就OK?淘寶有冇呢?

21    0    0    0

旺角西洋菜南街63號唐3樓"國風堂"有大陸版。

回覆:KET/PET 教材

回覆:joanthony 的帖子

三聯都有

回復 Candy925 的帖子

我想請問你係咪在三聯買PET資枓,幾多錢?自己讀應付考試可以嗎?女兒剛考KET取得Dist,因為想試下(搏中學叩門)?

回覆:KET/PET 教材

Official training materials 每套300元左右。商務三聯多有幾%折扣所以平過英文化協會。如果我無記錯,official training materials (mock test packs)沒有大陸版的,在淘寶賣的平版九成九是盜版,當然,國內有大量third party出的training materials, 三四十元有交易,除質素外,小心有些還是附cassette帶而非CD的。

PET official books好似出到7或8, for schools出到2,多年來PET syllabus有微調的,如買official materials, 記住由大號碼近期的買起。

最後,劍橋官方網站有一份sample供下載,你可先拿來給小朋友評估一下。

回覆:Pennydorathy 的帖子

我女都是剛考KET got dist.
暫時未諗考PET住,
考呢D試我只想知佢英文大概喺客觀嘅公開考試達到咩程度,
所以會逐步循序漸進,唔打算咁快再考,
寧願一次考好d成績,好過考得唔好又再試。

回覆:JustAParent 的帖子

我都是從tb 買past paper 比亞仔咋,沒打算操不過係想睇下D題目,是否岩仔程度,做就只做過online download mock 1份。最後也有distinction

我個女都是逐級逐級考的,因為現已小六下學期,學校不能提供全期課程,所以現正考慮到BC上課,但太遠,所以想考慮試試!

回覆:waiwai2006 的帖子

公共圖書館有各式國際英文試past paper供借閱,最近借過所以肯定有的包括Cambridge KET, PET 及FCE past papers,可惜的是沒有CD。

回復 Pennydorathy 的帖子

原來係咁.

我哋冇去BC上堂, 我個女現讀5年級, 考前買d練習比佢做吓, 主要等佢知道paper形式.

其實KET dist. 在程度上已等同 PET pass, 所以我未必會比佢考 PET, next step 可能直接比佢考PET再高一級個試, 但冇諗過for考中學用, 所以唔會咁急報考.

其實我估做吓paper都ok, 唔洗專登去上堂, 個人意見係始終 language 冇得捉, 最緊要個底打得好, 知道 paper 模式已足夠.

回覆:Candy925 的帖子

你們自己教還是出去學的?

我女兒在學校學的,每級都用了三千幾元,未試過自學的,但今次因準備叩門,所以考慮博一博!

回復 JustAParent 的帖子

請問Pet 再上一級係報邊個試?

回覆:BOBOMAMANDY 的帖子

FCE = First Cert. in English
Pass=CEFR Level B2

回覆:huba 的帖子

回覆:Pennydorathy 的帖子

嘩,好貴呀!
係咪學校規定要考?
其實考試應該反映佢哋平時學習英文嘅水平,唔應該係專攻考試而教/學,仲額外收錢!

回復 apsm 的帖子

The same call no. 428.24076 CAM is used for the below books kept in HK Public Library. Please be reminded to borrow the latest versions.

Cambridge first certificate in English : with answers
Cambridge preliminary English test : with answers.
Cambridge key English test : with answers

係自由參加的,家長們都好積極,吾會有不開心,因為大家都知道係額外的,增加子女們的競爭力!

回覆:huba 的帖子

‹ 上一主題|下一主題