用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中會令小朋友中文差?
go

普教中會令小朋友中文差? [複製鏈接]

剛替小女註冊了小一, 要選擇入唔入普教中既班。
本來一心諗住係好事, 點知今日同朋友食飯, 佢話普教中係唔好既野, 令小朋友中文水平下降,寫字要先喺腦內轉為著通話,令成個過程慢左, 佢話見過好多入讀普教中班既學生中文都好唔惦, 有無人知係咪真架呢? 有無家長既小朋友係用普教中,可以分享吓
   9    0    0    0

再Post:
當然是廣教中。
中文文法和結構根本和普通話無關。
你會否叫小朋友用普通話學英文
既然母語是廣東話,梗係用廣東話。

若pth 本身不好,有可能架

我家兒子小學無得揀全部普教中,佢都幾唔爭氣,普通話學咗六年都非常普通,小一時第一、二次中文測驗唔合格,成為佢求學生涯既污點,唔知關唔關普通話事,但萬幸,跟住俾佢追返成績,一路中文都幾OK, 問我我就認為普教中對中文成績無影響。

講下我仔情況。
小一先接觸普通話,由bpmf拼音在學校開始學起,第一次中聆考試20分(普通話),中文只是剛合格。
之後,我經常俾佢睇普通話卡通,經常借中文書睇;單靠學校學普通話,冇在外補中文或普通話,平時家裡全家講廣東話。小三開始中文取A,最高一次中文卷94分,中文聆聽一般都有80,90分.
我仔考試測驗都有考拼音的,主要由拼音工作紙內出,讀熟即可,如果讓我仔看字完全正確寫出中文拼音,那是難的。但普通話溝通沒有問題。對於我來講,此已足夠。
再講作文,暫時未聽我仔講,先用普通話思考文字,可能日日燻陶,不用轉這個步驟,自然寫出,當然有時仍會有口語化。
每個小朋友都獨特的,以上只供參考
但如果我仔校也有得選擇,我會選擇用廣東話

babywoman 發表於 17-6-7 21:07
講下我仔情況。
小一先接觸普通話,由bpmf拼音在學校開始學起,第一次中聆考試20分(普通話),中文只是剛 ...

請問可唔可以推介下邊套普通話卡通適合初小?謝謝

回覆 auaupc 的帖子

睇小朋友喜歡。當時TVB播緊喜羊羊,叮當,就上youtube睇普通話版,再去圖書館借埋書睇,不過有人話唔好睇漫畫,呢樣要自己衡量喇,我仔就冇問題的

babywoman 發表於 17-6-7 21:07
講下我仔情況。
小一先接觸普通話,由bpmf拼音在學校開始學起,第一次中聆考試20分(普通話),中文只是剛 ...

thanks for the sharing!!

October. 發表於 17-6-7 21:05
我家兒子小學無得揀全部普教中,佢都幾唔爭氣,普通話學咗六年都非常普通,小一時第一、二次中文測驗唔合格 ...

thanks for the sharing

babywoman 發表於 17-6-7 21:58

睇小朋友喜歡。當時TVB播緊喜羊羊,叮當,就上youtube睇普通話版,再去圖書館借埋書睇 ...
真的因人而異,我們看了成年pth tv,都是咁差,我已經話左:lee 煲東瓜娜麽欄,煎個揸此腰燒理燒理

MrBeast 發表於 17-6-8 08:24
真的因人而異,我們看了成年pth tv,都是咁差,我已經話左:lee 煲東瓜娜麽欄,煎個揸此腰燒理燒理 :wahaha ...
鵝午銘李瀉襪

真的因人而異,我們看了成年pth tv,都是咁差,我已經話左:lee 煲東瓜娜麽欄,煎個揸此腰燒理燒理 :wahaha ...
今次真係連我都睇唔明你寫乜.......

你普通話那麼爛,今個假期要xxxx……
燒理燒理《《《  唔明

bbforever 發表於 17-6-8 09:49
你普通話那麼爛,今個假期要xxxx……
燒理燒理《《《  唔明
修理

babywoman 發表於 17-6-7 21:58

睇小朋友喜歡。當時TVB播緊喜羊羊,叮當,就上youtube睇普通話版,再去圖書館借埋書睇 ...

Thanks for share

MrBeast 發表於 17-6-8 09:52
修理
我都估到※修理※,但唔明點解唔用>>>巧巧瀡唧……

其實而家所謂普教中,都唔係真係要全普通話上堂,只是讀課文係用普通話,教語文知識用返廣東話,默書,考口試及聆聽用普通話<<<我仔間津小就係咁,另幫我仔補習的是前小學中文老師,她都說佢教學都係咁。

由於我仔上堂要讀普通話課文,加上教科書的出版社(現代)可網上聽普通話課文,再普通話堂學拼音,仲要睇埋普通話卡通片,我仔而家普通話好過我…

bbforever 發表於 17-6-8 10:33
我都估到※修理※,但唔明點解唔用>>>巧巧瀡唧……
我自己pth 都差,不過通常會留意粵語和pth 用詞和聲“掉"分別,有機會用下先會記得,就算用法不是太正確也不是大問題,從錯誤中學習

本來一心諗住係好事, 點知今日同朋友食飯, 佢話普教中係唔好既野, 令小朋友中文水平下降,寫字要先喺腦內轉為著通話,令成個過程慢左, 佢話見過好多入讀普教中班既學生中文都好唔惦, 有無人知係咪真架呢?

用中文寫文章, 是我手寫我心. 不會轉普通話至寫出.

所以, 任何方言學中文效果一樣. 在香港, 當然粵語好.

2jkidsfather    發表於 17-6-8 11:17

普教中學多一種語言, 好事.

默書佢自己溫, 聽/講都好左, 為何會令中文差?

如果本身完全唔識普通話, 入普教中學校應先預備, 而不是逃避.
‹ 上一主題|下一主題