用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 14網中華康山
樓主: neyu_linux84
go

14網中華康山   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-9-24 16:33
好耐囉。參考下就算。今日果間學校社工咩情況我都無了解了。
只想帶出「貨比三家」係真係需要嘅。蘋果比較 ...

之前個校長係無咁好既

鴨鴨比 發表於 17-9-24 12:41
琴曰有去中華康山校長感覺直接冇咁多花巧,好明顯好多校政追住太古黎打,大家都冇星期三功課日

我有問校長 ...

好多學校都有抽離班

Janicekp 發表於 17-9-24 15:50
哈哈…我唔明咩意思呀

你咁專業都唔知

mansum92 發表於 17-9-24 18:48
好多學校都有抽離班

所以要問,間間校長都講到天花亂墜,有冇愛心耐心就真係要接觸下老師先得

丹循我淨係問普教中已經比老師耍走我,如果一個學生求知欲強,老師吾願多答,你做學生有咩感受?

柴米一樣有ADHD學生佢係冇抽離班

Sunny_Dad 發表於 17-9-24 18:54
你咁專業都唔知

我又真係唔知同埋唔明你講咩喎。。。哈哈

鴨鴨比 發表於 17-9-24 19:19
所以要問,間間校長都講到天花亂墜,有冇愛心耐心就真係要接觸下老師先得

丹循我淨係問普教中已經比老師 ...

請問佢點耍你?

keith_ccc 發表於 17-9-24 22:22
請問佢點耍你?

佢開始吾識點答,例如小一剛開學聽吾明普通話學校會有咩協助,老師就突然扯開話題:不如你上English room 有蛋糕食

(佢初小係普教中,反而高小粵教中)

keith_ccc 發表於 17-9-24 22:22
請問佢點耍你?

我上週去丹循個簡介會, 又唔見有呢個問題喎, 個老師好用心解答我的問題。

鴨鴨比 發表於 17-9-24 22:28
佢開始吾識點答,例如小一剛開學聽吾明普通話學校會有咩協助,老師就突然扯開話題:不如你上English room  ...

普通話都是由基本拼音教起
所以一般小朋友好易pick up 又唔係教好深
留心聽書 返屋企 有revision 係無問題呀

我有問我女聽唔聽得明 佢話明
問佢知唔知同學仔聽得明 佢都話同學都明呀

同埋又唔好睇到普教中 好似洪水猛獸甘
小朋友學多一種語言唔係壞事 而且小朋友接受能力好高 負面既資訊一向都係家長黎

當然如果家長唔接受普教中 其實14 網仲有其他選擇

tommyxsarah 發表於 17-9-24 23:00
普通話都是由基本拼音教起
所以一般小朋友好易pick up 又唔係教好深
留心聽書 返屋企 有revision 係無問 ...

我同一條問題問培僑,佢地係考試時會有讀卷同埋廣東話扶助,我自己係家長吾識聽吾識講,普教中一定係挑戰

鴨鴨比 發表於 17-9-24 23:06
我同一條問題問培僑,佢地係考試時會有讀卷同埋廣東話扶助,我自己係家長吾識聽吾識講,普教中一定係挑戰
...

我個人認為
其實如果家長覺得自己普通話真係麻麻地
搵返廣教中既學校會好少少

因為初小時除左返學上堂外
小朋友返到屋企之後家長既support 同指導都好緊要
始終唔可以完全依賴老師 小朋友學習和成長都是講求家校合作

不過升小學呢遊戲真係好難玩 加油呀 沒有最好的學校 只有最適合自己小朋友的學校

Janicekp 發表於 17-9-22 22:20
咁最後叩左邊間呀
叩了外區的學校, 不是net14

小白兔co 發表於 17-9-22 23:06
你是剛2017玩完?
啟基好差?
是的, 2017/18年度

其實每校學校總有其優缺點, 始終啟基也是有小朋友現在就讀, 每人取向不同. 只不過不是我的目標及有更合適小朋友的學校取録.

醒目開學勳章 王國長老

Janicekp 發表於 17-9-24 17:43
之前個校長係無咁好既

抱歉呀!原來我個留言誤導了。我講果間唔係康山,我已更新
唔好意思

鴨鴨比 發表於 17-9-24 22:28
佢開始吾識點答,例如小一剛開學聽吾明普通話學校會有咩協助,老師就突然扯開話題:不如你上English room  ...

早知道是好事。

小白兔co 發表於 17-9-21 23:24
講真,選校應對小朋友了解去出發,寶吾寶校,名吾名校真的重要嗎? 重點是小朋友讀得開吾開心,輕吾輕鬆! ...

認同JM既想法… 諗番起舊年自行遞表前一星期, 無覺好訓, 仲失眠左幾晚, 望住16網個LIST, 都唔知點揀好。呀女得15分,仲要係SEN學生, 自問唔怕入寶校, 只怕入到一間學校佢追唔上, 無支援之餘, 仲會令佢害怕返學。當時聽聞14網康山學校對SEN有足夠支援, 融合教育做得好好, 就開始上網search康山學校既資訊。睇完之後, 發現2015-2016年度自行收生都有位剩, 就諗住試下, 希望一擊即中。諗住人人口中既寶校, 自行應該有望, 點知去交表既時候, 校長親自收表, 我係第70份申請, 不過15分要抽籤了。。。

呀女最終叩門入讀康山學校, 或者可能好多JM覺得好傻, 去叩一間被坊間評為寶校既小學, 但我想講, 我認同校長既辦學理念, 同埋講得出做得到既作風。暫時返左3星期, 呀女依然係好鐘意返學, 日日放學返黎都係好開心。我並不要求呀女名列前茅, 只希望佢能開心愉快咁過渡佢既學習生涯。

blueaqua    發表於 17-9-26 11:35

回覆樓主

我都覺得培養品行,同鍾意返學好緊要,我都揀左康山,因為由校工,職員,老師,校長,同學生,我真係睇到佢地好和諧,有禮貌,老師同校長真係好積極。

dreamdream081 發表於 17-9-25 12:50
早知道是好事。

因為前幾年殺校,普教中確實吸引好多國內家長,但係我呢d吾識聽吾識,淨係默書已經玩死大家,一句話家校合作,有問題就家長解決,我肯帶佢出去補習普通話,淨北角1:10普通話班都收我300蚊個鐘

同一問題我直接問康山校長佢答我粵教中,亦都冇任何硏究實証普教中對寫作能力有用

回覆 snoopy_bay_bay 的帖子

有否聽過 佛教 金麗幼稚園? 係觀塘一帶人氣勁,超過 55% 去 當區著名兩間"李兆強小學",但最近呢兩年,有13-14%去康山而不去其他同區學校,是否康山比其他同區小學更優勝而值得跨區過海呢?

snoopy_bay_bay 發表於 17-9-25 15:34
認同JM既想法… 諗番起舊年自行遞表前一星期, 無覺好訓, 仲失眠左幾晚, 望住16網個LIST, 都唔知點揀好。呀 ...
最緊要揾到合適嘅學校
康山我都睇過,感覺良好
‹ 上一主題|下一主題