用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 想得個知字.... SMCS
樓主: greatli
go

想得個知字.... SMCS   [複製鏈接]

回覆:想得個知字.... SMCS

我無意令個位小朋友無左個位,只係想得個明白,如果位家長可以影咗個位自行下面計分個部份連app no, 我估我先會有機會去問到個明白。
我小朋友入唔到就當係無緣啦。天主可能有佢嘅安排。

Valmon :真的試試ac 17 提供的法子!

醒目開學勳章

另一個假設⋯有人早年已生一大女是該校畢業生,而大女是跟前夫/前妻,
但之後再婚,生了細女,但唔想人知(或唔想解釋)佢再婚,
所以有25分(因同母異父或同父異母的家姐都應該計到分)都同人講只有20分。
以上只是靠估!(可能我睇電視劇太多

odelia_ho  好有創意 :)  發表於 12-11-28 12:28

MCS如果old girls唔係天主教, 仲可以入佢哋Alumni association, 佢哋係"學校附屬辦學團體", 所以又有5分! MCS如果old girls 其實99.9%係25分, 天主教與否都可以入到。
SMCC既old girls, 就算唔係天主教, 如果佢哋又入咗嘉諾撒會既聯繫附屬團體, 又有5分, 所以又有好多25分。
呢5分隨手可得, 公海都唔駛出填form交表交會費就有, 我諗有啲人未必會share比身邊人知, 否則人人去填form佢個25分優勢就會無。
我以前在SMCC, 啲幾姐妹既99%都一齊讀, 反而MCS未必會一齊在MCS (因為啲父母會考慮DGS, SMCC既好少會考去DGS...唔知點解), 所以SMCC甲部又會爆晒, 大家逼晒去乙部。

我20分已投降一早放棄...

引用:另一個假設⋯有人早年已生一大女是該校畢業

原帖由 TMMA 於 12-11-27 發表
另一個假設⋯有人早年已生一大女是該校畢業生,而大女是跟前夫/前妻,
但之後再婚,生了細女,但唔想人知( ...
Tmma : 讚

引用:我無意令個位小朋友無左個位,只係想得個明

原帖由 valmom 於 12-11-27 發表
我無意令個位小朋友無左個位,只係想得個明白,如果位家長可以影咗個位自行下面計分個部份連app no, 我估我 ...
明白你既心情亦好欣賞你冇太激烈反應,只冷靜問意見同處理.....其實我係你我真係會向教育局clarify果兩點,唔係為咩爭論,而係希望有個知情權...在此祝你小朋友最終都能入到你既母校,而我自己都希望小女出年大抽獎有幸入選!

引用:MCS如果old+girls唔係天主教,+仲可以入佢哋

原帖由 gwengwen 於 12-11-27 發表

MCS如果old girls唔係天主教, 仲可以入佢哋Alumni associa ...
讚,不過都不能排除maryknoll 今年20分入,因冇苦主話25分唔得,反而st Mary 有苦主!大有可能st Mary 活自己二十分個D係錯數or gimmick !

回覆:gwengwen 的帖子

可以這樣嗎?好似唔得架麻!妳肯定old girl 不是天主教都可以有這5分?

醒目開學勳章

引用:甘heiheigirl+的朋友應是25分而不是20分? +

原帖由 cautionchan 於 12-11-27 發表
甘heiheigirl 的朋友應是25分而不是20分?
她確是20分,但我冇可能將她供出來!因為她得到這學位真的很難得!
只有寄語那位25分的JM去查證下是否教育局出錯。

引用:Quote:原帖由+valmom+於+12-11-27+發表我無

原帖由 ac917 於 12-11-27 發表
明白你既心情亦好欣賞你冇太激烈反應,只冷靜問意見同處理.....其實我係你我真係會向教育局clarify果兩點, ...
我贊成ac17去教局check 清楚,起碼入不到都知道事實真相,學校不能黑相作業,如果教局不幫忙就去找議員。

heiheigirl 發表於 12-11-27 10:06
她確是20分,但我冇可能將她供出來!因為她得到這學位真的很難得!
只有寄語那位25分的JM去查證下是否教育 ...

佢應該係有'關係'人士,佢唔講比你呢嗰朋友知啫!

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+12-11-27+發

原帖由 heiheigirl 於 12-11-27 發表
明白,所以我建議valmon 查證,0R確定自己填25分冇誤,肯定了,可能jei hei girl 的朋友就有可能是Tmma所提到 的人士!如果憑屬會填form 而取得5分,那人都應該知道自己有宗教5分,而冇奶油仲甘竪持自己二十分麻?

醒目開學勳章

我估⋯會唔會好似我之前的推測⋯佢丈夫與前妻有大女是畢業生,或佢自己與前夫有大女是畢業生?
人地25分講成20分一定有不可告人的苦衷!(我估!)

回復 greatli 的帖子

100% Sure。
MCS舊生會係MCS的附屬辦學團體, old girls才可以入, 入咗就有5分。
http://mcsfsa.com/en/about.php

呢一part係計落呢個:
七.        父/母為該小學主辦社團的成員
(5分)

That y 冇宗教,但入左會有25 分!謝謝解釋,完全明白!

醒目開學勳章

學校在第一階段一定不會要20,而不收25分,
因這是很蠢的行為,教局一定查到!
如那人是"有關係"的特殊人物,學校可在叩門時才收她!
所以那人一定有25分在手!

回覆:ac917 的帖子

不單只咁,佢放榜前又用佢套計分法出post話20分MCS 係無機會.大家都係家長,為小一煩惱之際上黎呢度其實可以互相幫助同鼓勵的!你我雖然不相識,但都係為左子女,希望不懷好意的人唔好再為大家添煩添亂.

Velmom, 好欣賞你處理的方法,大家也支持你! 無論結果如何,上天已經安排一間最合適的給你女兒.加油!

引用:不單只咁,佢放榜前又用佢套計分法出post話2

原帖由 iloveorange 於 12-11-27 發表
不單只咁,佢放榜前又用佢套計分法出post話20分MCS 係無機會.大家都係家長,為小一煩惱之際上黎呢度其實可以 ...

想了解吓這20分有幾肯定,有否看過申請表呢?

回覆:valmom 的帖子

Did u ask if all 25 marks can be admitted then?  Or they already meant no 20 is in?

‹ 上一主題|下一主題