用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等運到的星期三
樓主: yan52
go

等運到的星期三   [複製鏈接]

回覆:MaiGao 的帖子

有一個梗懂事梗體貼嘅囝囝真係可以覺得好安慰,幾多人恨都恨唔到,相信一定會有好嘅安排等緊佢嘅,畢竟好多人都話臨開學前總會有D學校有位放出來,要加油呀,為咗俚個梗好的囝囝都要堅持落去

有一個梗懂事梗體貼嘅囝囝真係可以覺得好安慰,幾多人恨都恨唔到,相信一定會有好嘅安排等緊佢嘅,畢竟好多人都話臨開學前總會有D學校有位放出來,要加油呀,為咗俚個梗好的囝囝都要堅持落去

回復 anitalee0203 的帖子

仲未開始IN? 你收到電話未

回復 MaiGao 的帖子

喺呀, 屯門嗰間我聽你講都覺得小朋友好危險, 我唔想响報紙見到新聞.  有沒有校車?  或者可以放去補習社.

呢幾日會有好多學位流出來, 啲人叩到門就會放位, 有啲仲可以叩到幾間...會call waiting 的.  小朋友邊間有後補?  

小學七月中放假, 還有一個月去揾學校, 千萬唔好放手呀!  可以魚翁撒網, 你去小學一覽到望吓, 入去啲sub forum 到看吓家長對學校的評價, 覺得有機咪寄封信去試吓...呢啲唔駛冩到孝感動天.  

講真一句, 家長如果有心叩 (未必一定是最心儀), 到最後都得, 好少見唔得.  你仲有排捱, 唔好咁快爆住, 有時望住個小朋友, 就會同自已講, 小朋友自己唔幫就沒有人幫, 但一定要自己平靜先, 捱捱吓好快就過.  

孺子牛 發表於 12-6-14 13:05

喺呀, 屯門嗰間我聽你講都覺得小朋友好危險, 我唔想响報紙見到新聞.  有沒有校車?  或 ...

多謝你的支持同鼓勵。

屯門果間其實真係離屋企好近(1個巴士站),唔洗過馬路。屋企係正巴士站前面,學校又係正巴士站前面。朝早有架特別車專係送果間學校既學生返學,係架少左保姆既校車。
不過始終小朋友細,唔想一開始就要佢自己返。
果頭無補習社架,好彩我小朋友唔跟人,我放佢係邊佢都ok,所以盡可能暑假之內識多d鄰居,到時請人地幫幫手。

waiting果間係我本區的熱門一線,有人放既機會低d,不過希望可以誠意搭救啦﹗

孺子牛 發表於 12-6-14 13:05

小學七月中放假, 還有一個月去揾學校, 千萬唔好放手呀!  可以魚翁撒網, 你去小學一覽到望吓, 入去啲sub forum 到看吓家長對學校的評價, 覺得有機咪寄封信去試吓...呢啲唔駛冩到孝感動天.  

講真一句, 家長如果有心叩 (未必一定是最心儀), 到最後都得, 好少見唔得.  你仲有排捱, 唔好咁快爆住, 有時望住個小朋友, 就會同自已講, 小朋友自己唔幫就沒有人幫, 但一定要自己平靜先, 捱捱吓好快就過.

請問, 係咪即係過左叩門日子, 都可以試下寫叩門信, 寄去學校試下?

因為我好後悔之前唔叩多幾間.......好後悔自己個策略錯曬.....

仲有waiting果度你話有機會...
其實我in左其中一間打黎話我係waiting, 但冇講係第幾, 呢間本身係我甲三志願
我有冇d咩可以做? 我以為佢係唔係都打黎話你衰左,之後話放o係waiting.......

k_lego 發表於 12-6-14 14:40
請問, 係咪即係過左叩門日子, 都可以試下寫叩門信, 寄去學校試下?

因為我好後悔之前唔叩多幾間.......好 ...

試下啦﹗
我昨日都已過叩門時間,但係樣衰衰照去交表。
去左八間,有一間二線肯收表,可以面試。

MaiGao 發表於 12-6-14 14:45
試下啦﹗
最近好似玩過山車咁, 由谷底升上頂, 之後又跌落黎....

自己仲有好多野煩, 阿女最近好多情緒問題.... 我唔識處理.... 我連自己情緒都未處理得掂....

大家好. 離九月開學仲有兩個月, 加油. 人生總有希望....

k_lego 發表於 12-6-14 14:48
最近好似玩過山車咁, 由谷底升上頂, 之後又跌落黎....

自己仲有好多野煩, 阿女最近好多情緒問題.... 我唔 ...

有無研究過女女做咩會有情緒問題?
我仔上年年尾突然係咁喊同發脾氣,後來發現佢原來唔鐘意參加學校咁多表演活動,覺得好累,減左又少返d。
近排佢又開始唔捨得幼稚園,所以都有d唔穩定。

加油呀﹗我地會爭到張椅仔,然後坐定定架﹗

MaiGao 發表於 12-6-14 14:45
試下啦﹗

即係你尋日又請假啦?而家仲交表,真係畀你攪到有得 in,我聽請左假 interview,係咪順便仲可以去叩?

橫風王道 發表於 12-6-14 15:15
即係你尋日又請假啦?而家仲交表,真係畀你攪到有得 in,我聽請左假 interview,係咪順便仲可以去叩? ...

我尋日返夜更,日頭無訓覺去左叩門。
我好樣衰咁逐間扮傻,話過左期又求下,最終都有一間肯in。
不過話明in左都係waiting,咁都好過無丫。
二線的waiting,都有機會彈出嘛。

MaiGao 發表於 12-6-14 15:09
有無研究過女女做咩會有情緒問題?
我仔上年年尾突然係咁喊同發脾氣,後來發現佢原來唔鐘意參加學校咁多表 ...
其實我都唔知, 今日先同老師傾

佢之前就成日話某1個同學唔同佢玩, 我都係同佢講話唔緊要, 你可以同其他同學玩..

老師之前有話佢社交能力麻麻, 但我自己又唔覺, 佢o係出面興趣班都會主動結識到新既朋友

果時我都有話等我同老師傾下好冇, 佢又話唔想

最近又話番學d同學成日好嘈, 嘈住佢做唔到野.. 佢話個個都掛住傾計

我又諗, 應該唔會丫, 如果係咁老師都會制止佢地嘛

我女又話老師叫極佢地都係嘈.. 依家1星期5日, 起碼有2-3日佢換校服時就話自己鐘意番學但唔想番..

之後眼紅紅咁.. 我就話我同老師傾下好冇? 佢話好..

咁今日就同左老師講低個情況.. 老師話再留意下佢..

你真係好勤力.  你是逐間逐間去交表?

其他的學校想叩或唔收表個啲你不如寄掛號俾校長.

老實遘, 未選過梗係可以叩啦, 自行得一個選擇, 甲部得3 間, 唔係自己網梗係選唔到. 啲
學校知道, 不過佢哋可能比較出名, 有一個正式的叩門試, 所以唔收表.

油天是waiting?  可能靠你啲信...

回復 k_lego 的帖子

未叩過梗係叩得, 自行得一間, 跨區得3 間, 未選過唔難理解.

寄個 portfolio 無妨, 不過要掛號...

waiting 好多時都唔知自己幾多位, 咁呢個時侯咪係考誠意之時. 得個5, 6 歲人仔, 可以
有幾多分別, 用面試個小小時間點知邊間將來成材?  有時邊個後補靠運氣, 因為有時是
跟LIST 打, 第一個揾唔到就揾第二個... 有時在電話要你幾分鐘立決定...一拖就冇咗. 有時
個校長可能收到神父信或家長日記信, 更有些站在門口等校長 (好慘)..所以唔好放棄.

八月底都唔好放棄.
‹ 上一主題|下一主題