用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009升小四家長入嚟交流下情報
樓主: carayan
go

2009升小四家長入嚟交流下情報 [複製鏈接]

知道阿仔唔使返增益班喇,開頭我仲以為佢英文科要返o添(佢得66分),但估計每三班組成一班,每班交10個學生,咁計落平均成績咪麻麻地囉!你哋個班情況如何?

原帖由 carayan 於 09-11-5 16:29 發表
知道阿仔唔使返增益班喇mouth:" />,開頭我仲以為佢英文科要返o添(佢得66分),但估計每三班組成一班,每班交10個學生,咁計落平均成績咪麻麻地囉!你哋個班情況如何? ...

我昨天第一天上增益英文, 因為fail唔上之怪啦, 回到家, 阿囝好疲倦, 但都冇辦法, 呢家比多d英文練習佢做, 希望成績會好番d啦。

回覆 1# 小王 的文章

喺咪一星期返一日?上次阿仔返時老師每次喺派一張工作紙比佢做完後再對答案,而家唔知係咪一樣?
我囝囝今次雖然唔使增益,不過嚟緊嘅考試都要早d預備,佢學校科英文實在大多嘢要考喇!

同其他家長傾開,她說18 Nov 要Dictation,但呀仔家課冊沒有寫要默。

請問有無人知要不要英默?如要,範圍是什麼?

原帖由 Calvin仔媽媽 於 09-11-16 08:12 發表
同其他家長傾開,她說18 Nov 要Dictation,但呀仔家課冊沒有寫要默。

請問有無人知要不要英默?如要,範圍是什麼?

昨天我問人地, AB班好似都係DICT P44, 45呀, 但我地真係不用默, 加上今天LISTENING EXAM, 下個DAY 3又中文聆聽, 都唔知要不要中默。  EXAM 範圍出左, 隔番個星期六日好好多呀, 但SCIENCE又放係第一天, 真係又要頭痛了。

原帖由 小王 於 09-11-18 10:35 發表

昨天我問人地, AB班好似都係DICT P44, 45呀, 但我地真係不用默, 加上今天LISTENING EXAM, 下個DAY 3又中文聆聽, 都唔知要不要中默。  EXAM 範圍出左, 隔番個星期六日好好多呀, 但SCIENCE又放係第一天, 真係又要頭 ...

Thanks 小王!
就快exam,真係無命

明天就考eng dict ,好似有d班有預默,但阿仔就無喇!班班唔同?

係呀!我女就pre-dict咗啦, 原來唔係班班有, 咁老師都係想學生多d溫習, 好事.

原帖由 carayan 於 09-11-25 17:55 發表
明天就考eng dict ,好似有d班有預默,但阿仔就無喇!班班唔同?

原帖由 NKW 於 09-11-25 23:31 發表
係呀!我女就pre-dict咗啦, 原來唔係班班有, 咁老師都係想學生多d溫習, 好事.

最唔鐘意唔統一, 攪到我地d家長頭都大哂, 已經唔夠時間, 重要估係定唔係, A、B兩班都好似快D, 尤其是ENG。

你哋SCI派咗生字紙末?我囝囝班未派,真喺驚太多要記好耐呀 !第一日就要考!

原帖由 carayan 於 09-12-2 13:48 發表
你哋SCI派咗生字紙末?我囝囝班未派,真喺驚太多要記好耐呀 !第一日就要考!

亞仔果班已派!今次有10個生詞要記。

原帖由 carayan 於 09-12-2 13:48 發表

係呀, 我都未派, 最慘又係放係第一天考, 唔知溫邊樣先, 上次ENG FAIL左, 所以好驚。

話咁快下星期就考試喇,都唔知點同囝囝温書好:cry: ,尤其英文科雖然話考兩課但份卷就多嘢都不得了,個囝邊記得咁多呀
今個星期要加油喇各位!

記得幾多就幾多啦, 欖硬迫佢地溫都好難入腦. 盡力因為, 努力呀!

回覆 1# NKW 的文章

總於考完試喇,可以鬆下喇!

仲有中文作文. 其實, 中文作文都有難度, 我女响呢方面真係麻麻. 唔知大家又點睇?

作文可以攞到B級已經唔錯,如果以平時作文老師比分嚟睇,若果多運用四字成語就會高分D,所以今日我個女都温咗好耐成語練習。

原帖由 NKW 於 09-12-14 22:16 發表
仲有中文作文. 其實, 中文作文都有難度, 我女响呢方面真係麻麻. 唔知大家又點睇?

多用四字成語係會取分, 但都講求文章通順, 字數足夠同內容豐富等. 真係要靠佢自己.

原帖由 diancon 於 09-12-14 23:21 發表
作文可以攞到B級已經唔錯,如果以平時作文老師比分嚟睇,若果多運用四字成語就會高分D,所以今日我個女都温咗好耐成語練習。

我係小五家長,測驗或考試唔過64分就要返增益課.中,英,數邊科低就返邊科(假如2科同時唔合格.
五年級.
,Sic生字無得'簡'要記著点串.要答question(無model ans比你背).GR生字無得'簡',会在書中抽1至2段課文要你填生字(会送頭1個字母比你).中文查考不再open book,真係要好熟本書.

thank you citylady.
咁小五更要加把勁了. 係咪就小五同小六成績嚟評定升中, 選校同等級? 可否略為講解吓? 謝謝.

原帖由 citylady 於 09-12-19 02:43 發表
我係小五家長,測驗或考試唔過64分就要返增益課.中,英,數邊科低就返邊科(假如2科同時唔合格.
五年級.
,Sic生字無得'簡'要記著点串.要答question(無model ans比你背).GR生字無得'簡',会在書中抽1至2段課文要你填生字( ...
‹ 上一主題|下一主題