用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 05金巴倫小朋友升U3? 入來傾下近況 (8)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋友升U3? 入來傾下近況 (8) [複製鏈接]

Dear All,

我返來喇, 約3 星期的旅程完成了, 真是唔捨得這種"放下一切"的心情, 雖然唔係去了好多地方, 但就好Relax, 我老公可以睡午覺, 唔洗飲咖啡, 日日食2 支雪糕雪條, 我就最喜歡食墨西哥片點醬,日日唔洗執屋, 洗衫,   大家最近如何呀! 畢業典禮派了幾多號台了嗎?

CMMANDY

Did you go to Mexico?  For 3 long weeks OMG!  I wish I could take 3 weeks off.

Well, 3 more weeks to go for kindergarten life!

And this Saturday the primary school allotment result will be out    Can't wait for it to be over!

原文章由 CMMANDY 於 08-6-5 16:56 發表
Dear All,

我返來喇, 約3 星期的旅程完成了, 真是唔捨得這種"放下一切"的心情, 雖然唔係去了好多地方, 但就好Relax, 我老公可以睡午覺, 唔洗飲咖啡, 日日食2 支雪糕雪條, 我就最喜歡食墨西哥片點醬,日日唔洗執屋,  ...

我都會。

原文章由 Furbabies 於 08-6-4 09:47 發表
I will need to take a day off then

係,我諗6月30日都唔會上堂,可能到時佢地會校內活動。

後日放榜勒,心情有d緊張添!

原文章由 Furbabies 於 08-6-4 17:52 發表
Yee, still have class on 6/30 wor.

CMMANDY,

你去成3個星期咁多,係咪去美國探親?

原文章由 CMMANDY 於 08-6-5 16:56 發表
Dear All,

我返來喇, 約3 星期的旅程完成了, 真是唔捨得這種"放下一切"的心情, 雖然唔係去了好多地方, 但就好Relax, 我老公可以睡午覺, 唔洗飲咖啡, 日日食2 支雪糕雪條, 我就最喜歡食墨西哥片點醬,日日唔洗執屋,  ...

CMMANDY,

Did you bring your kids?

Black rainstorm!  How frustrating!  Waiting is really killing. :;pppp:

Elliott was allotted to a school that I haven't even heard of   We had only selected 4 schools..........  
So he's down at the unlucky 18%

SandyKL,

係呀! 又係去探親, 仲帶埋老爺奶奶, 所以一行7 人, , 去埋這次, 相信5 年內都未必再去了 . 我今次搭UA 去, 返港時, 連囝囝都要被搜身

CMMANDY

原文章由 SandyKL 於 08-6-5 22:25 發表
CMMANDY,

你去成3個星期咁多,係咪去美國探親?

係呀! 帶埋她們一齊去, 偷懶了3 星期假

原文章由 Furbabies 於 08-6-6 12:47 發表
CMMANDY,

Did you bring your kids?

Furbabies,

試下去叩門, 我記得上年的學兄妹, 叩門成功率好高, 好像Tiffany, 叩咁多間, 間間都收, 最後入到一間九龍塘的女校, 所以唔好氣餒,SFA 都是叩門的理想選擇.

CMMANDY

原文章由 Furbabies 於 08-6-8 16:54 發表
Elliott was allotted to a school that I haven't even heard of   We had only selected 4 schools..........  
So he's down at the unlucky 18%

Elliott's on waiting list for SFA and APS.  I would try both YMTC.  The old YMTC would interview him this Thursday but he doesn't seem to have done well in interview in the past so I am not holding much hope.

He will probably stick with KRS then.  

原文章由 CMMANDY 於 08-6-9 15:16 發表
Furbabies,

試下去叩門, 我記得上年的學兄妹, 叩門成功率好高, 好像Tiffany, 叩咁多間, 間間都收, 最後入到一間九龍塘的女校, 所以唔好氣餒,SFA 都是叩門的理想選擇.

CMMANDY

...

Furbabies,

同病相憐啦!Yola都一樣跌係18%失落生入面。間學校其實配套措施幾好,新校舍及非常近我屋企,但可惜係男女校。

原文章由 Furbabies 於 08-6-8 16:54 發表

CMMANDY,

你又真係疏乎,玩得真開心。

美國佬,依家唔想去,我覺得佢地歧視亞洲人,要10隻手指打模,其他歐洲、澳洲免簽證,仲只係打食指一隻手模。我依家覺得美國好討厭,爛巴閉,唔去囉,除非佢地放變政策啦。

原文章由 CMMANDY 於 08-6-9 15:06 發表
SandyKL,

係呀! 又係去探親, 仲帶埋老爺奶奶, 所以一行7 人, , 去埋這次, 相信5 年內都未必再去了 . 我今次搭UA 去, 返港時, 連囝囝都要被搜身

CMMANDY

...

舊油天都未必冇機架,因為過去讀金巴倫叩呢間既成功率好高。舊油天好吖,好過新油天架。

我會叩天神,不過機會好渺茫,又點會有人派到唔讀吖! 另亦寄左封信去女拔試下。KRS即係邊間? 如無意外,Yola會讀聖母小學。

原文章由 Furbabies 於 08-6-9 15:41 發表
Elliott's on waiting list for SFA and APS.  I would try both YMTC.  The old YMTC would interview him this Thursday but he doesn't seem to have done well in interview in the past so I am not holding mu ...

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-6-9 20:32 編輯 ]

KRS = Kowloon Rhenish School

So which one did Yola get allotted to?  

Same as 油天.  點會有人派到唔讀吖!

原文章由 SandyKL 於 08-6-9 20:30 發表
舊油天都未必冇機架,因為過去讀金巴倫叩呢間既成功率好高。舊油天好吖,好過新油天架。

我會叩天神,不過機會好渺茫,又點會有人派到唔讀吖! 另亦寄左封信去女拔試下。KRS即係邊間? 如無意外,Yola會讀聖母小學。

...

You don't like coed?

原文章由 SandyKL 於 08-6-9 20:23 發表
Furbabies,

同病相憐啦!Yola都一樣跌係18%失落生入面。間學校其實配套措施幾好,新校舍及非常近我屋企,但可惜係男女校。

The Americans have been on high alert for quite a while.  You know they have built up so many enemies!

I haven't been back for a long time.  I should.  I wanted to visit my brother's kids too.  

原文章由 SandyKL 於 08-6-9 20:27 發表
CMMANDY,

你又真係疏乎,玩得真開心。

美國佬,依家唔想去,我覺得佢地歧視亞洲人,要10隻手指打模,其他歐洲、澳洲免簽證,仲只係打食指一隻手模。我依家覺得美國好討厭,爛巴閉,唔去囉,除非佢地放變政策啦。

...

KRS禮賢會小學:idea:

Yola派左奉基千禧。油天又未必冇機會架,通常預左有叩門位架,13號俾心機呀!加油!祝成功! (慶祝定 )

原文章由 Furbabies 於 08-6-9 20:36 發表
KRS = Kowloon Rhenish School

So which one did Yola get allotted to?  

Same as 油天.  點會有人派到唔讀吖!

係呀,你見我淨係考兩間私校都係女校就知啦。

原文章由 Furbabies 於 08-6-9 20:37 發表
You don't like coed?
‹ 上一主題|下一主題