用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Greenfield k2功課
樓主: fangw22
go

Greenfield k2功課 [複製鏈接]

其實樓主target直資,又有大女經驗,應該知個遊戲點玩

轉救世軍,到時又話人地淺要俾$出去外補

樓主,諗清楚想幫小朋友行邊條路對佢好啦

真心想問 GF K2 中 英 數 程度 因要搬屋轉校 本身讀開程度深嘅課程?

我收到greenfield k1 offer, 其實我女interview 表現時麻麻,吾肯講野!不過都收,所以我諗呢間學校係咪都收(emoji)(emoji)

我女7月b, 學野吾快吾係醒嗰type, 我都擔心佢跟吾到,家長同個女都慘, 所以仲諗緊交吾交留位費(emoji)

之前聽過另一間幼稚園的講座,佢哋講到4歲左右先開始執筆,之前會有好多感知同手肌的寫前活動俾小朋友,我諗樓主可以同仔仔做多啲,如用較剪、搓泥膠、「畢」珠仔、迷宮、線條練習、夾仔等,增強手仔控制能力

我也是gf用家,我仔是大仔,k2應付自如,女是8月出世讀K1,也應付得來,二個都很喜歡返學。

在我眼中,每個小朋友能力不同、性格不同、嗜好不同,不能說深是好還是不好,最重要是父母如何為他們選學校。如果小朋友能力可以去最頂尖學校,而父母因覺得學校深而要孩子轉去較淺嘅學校,其實對小朋友會是好事嗎?

課程的深淺,其實是大人灌輸俾小朋友的,5歲前是小朋友的學習黄金期,他們不會知學1+1深還是100+100深,也不會因為學100+100而感到壓力,但如果他們不明白不理解,大人又迫他要背要記,還因此而罰他,這才是做成孩子壓力和不開心的原因。

勸樓主留意下,你的小朋友是明白功課的內容,還是死記老師所說的答案?如果他是理解的,証明他有能力做到,抄寫只是一個不重要的過程,不要因此而放棄適合你孩子的學習環境,除非抄寫令你非常感壓力。但反過來孩子表現是跟不上的話,那樓主真的要考慮為孩子轉校了。

fangw22 發表於 16-9-12 18:43
仲有一兩本中文字練習,想問下大家點睇?間間私立真咁上下咩?k2⃣️小朋友被要求寫細階英文單字?在校3個 ...

你小朋友係幾月b? 由pn 讀起?
‹ 上一主題|下一主題