用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

其實都好想寄mooncake and 杯面, 但老公又話唔好寄, 給呀仔獨立, 不要讓他寄掛香港的食品.  如果呀仔見同學收包裹, 自己無, 一定不開心. 總知自己寄過去, 才同老公說.

msmchan

原帖由 msmchan 於 09-9-29 10:50 發表
其實都好想寄mooncake and 杯面, 但老公又話唔好寄, 給呀仔獨立, 不要讓他寄掛香港的食品.  如果呀仔見同學收包裹, 自己無, 一定不開心. 總知自己寄過去, 才同老公說.

msmchan ...

如果你個仔有香港同學,多數都會同佢分享既.無用擔心.

但記住有月餅唔好隨便請外國同學食.

學校早前個主任黎左香港同家長聚會,拎左合月餅返去,比班學生試下,開始d學生對眼發光,好期待,點知入口就即刻想吐出黎,個女見佢地個個都食得好辛苦.

飲食文化始終唔同呀!

原帖由 msmchan 於 09-9-29 10:50 發表

msmchan ...

咁寄杯面唔等如唔獨立, 佢都要自已煮.佢收到會好開心.

原帖由 joenjac 於 09-9-29 13:27 發表

如果你個仔有香港同學,多數都會同佢分享既.無用擔心.

但記住有月餅唔好隨便請外國同學食.

學校早前個主任黎左香港同家長聚會,拎左合月餅返去,比班學生試下,開始d學生對眼發光,好期待,點知入口就即刻想吐出黎,個 ...

好浪費呢! 可能佢地唔鍾意食連容, 冰皮會好D.

原帖由 Gracewu1219 於 09-9-29 14:12 發表

好浪費呢! 可能佢地唔鍾意食連容, 冰皮會好D.

千萬千萬唔好寄冰皮.

冰皮要冰既原因係含菌量既問題,呢個係冰皮月餅既死穴.

由於製造個工序既問題,當初出冰皮就係過唔到菌會滋生呢關,即做即食無問題.但唔放得耐,所以出奇招叫冰皮,放入冰箱去停止細菌滋生.

寄過去,有一段時間無雪住,會變壞架.

醒目開學勳章

msmchan ...

杯麵, 即食牛肉飯, 即食粥, 日本糖, 百力滋哩啲嘢全部都係小朋友o既加油補充劑, 佢哋最鈡意三五知己各自攞自己o既珍藏出嚟一齊食, 一齊傾, 唔好以為剩係得香港小朋友係咁, 上次阿囝同成班同學仔開餐, 個意大利同學攞risotto出嚟食, 其他人食杯麵又有, 食即食飯又有, 好鬼開心.
[img][/img]

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-29 14:40 發表

杯麵, 即食牛肉飯, 即食粥, 日本糖, 百力滋哩啲嘢全部都係小朋友o既加油補充劑, 佢哋最鈡意三五知己各自攞自己o既珍藏出嚟一齊食, 一齊傾, 唔好以為剩係得香港小朋友係咁, 上次阿囝同成班同學仔開餐, 個意大利同學 ...

嘩! 千奇唔好俾佢地見到我地嘅對話, 唔係留哂口水!

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-9-29 15:41 發表

嘩! 千奇唔好俾佢地見到我地嘅對話, 唔係留哂口水!

哈哈~哈, 個個宿生都係咁ga, 所以點都要寄啲零食俾佢哋, 話我縱壞都係咁話  不過月餅我就冇寄, 因為試過帶去俾囡囡, 點知佢冇乜點食, 後尾仲帶返返嚟香港, 所以唔會再寄了.

[img][/img]

醒目開學勳章

回覆 755# msmchan 的文章

msmchan,

long time no talk wor:)

有關警署報到學校係慢幾拍, 囡問了多次才講叫佢自己上堂時間去, 距離大約中環去Tuen Mun甘遠, 當然囡話吾識路啦, 甘學校就派左個大姐姐一齊坐的士去, 無錯....係坐...的...士....   最後囡話police要收佢35磅 因為佢係持特區護照, 其他同學持特區都係一樣, 要等學校寄單來先可以confirm

另joenjac講得好正確, 鬼妹仔係好中意食我地d 杯面, 而且佢地成日開大食會, 無d準備點埋堆啊

last sat send speed post 已經係昨日順利收到, 佢地好中意大家一齊開黎睇, 一見到月餅+燈籠就大叫, 好鬼開心啊

醒目開學勳章

回覆 768# DoReMi媽媽 的文章

DoReMi,

sorry, 應該係你講至係, 佢地真係好中意食野, 上次囡仲煲湯tim呀, 請成班fd飲, 連"咋"都食埋呀

醒目開學勳章

回覆 756# Gracewu1219 的文章

Hi Grace,

佢地一見到個燈籠就話:  你媽咪好錫你啊

我個女同其他香港學生星期日係宿舍煮飯,炒餸時個火警鐘響,攪到個舍監鬼殺咁嘈.哈

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-29 17:25 發表
DoReMi,

sorry, 應該係你講至係, 佢地真係好中意食野, 上次囡仲煲湯tim呀, 請成班fd飲, 連"咋"都食埋呀

女重識煲湯呀?犀利! 咁一定好受歡迎!仔冇咁多有趣嘅嘢, 只知道有D女仔腊腸rice.

Hi Pizza_hut,

好sweet呀!

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-29 17:25 發表
DoReMi,

嘩 ~ 你囡囡識煲湯tim呀! 好掂喎!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 09-9-29 17:33 發表
我個女同其他香港學生星期日係宿舍煮飯,炒餸時個火警鐘響,攪到個舍監鬼殺咁嘈.哈

炒餸? 有咁多裝備o既? 好犀利!
[img][/img]

大家都差唔多,又湯又菜,又臘腸.

d工具係師兄師姐既.不過我始終怕會比人對香港學生唔好印象

醒目開學勳章

Dear all mama,

d 湯包黎架咋, 係supermarket買舊肉放埋一齊, 好容易, 女仔點都會識少少....

仲有8珍茶/花其心...........

佢話中秋節成班人開賞燈+大食會

佢第一次吾係我身邊過中秋

Hi Pizza_Hut

在上堂時間去 "走堂", 為何不安排星期六下午去, 真奇怪

呀仔昨天都未去警局註冊, 他說追了好多次都說遲些安排.

中秋節快樂

msmchan

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-29 17:18 發表
msmchan,

long time no talk wor:)

有關警署報到學校係慢幾拍, 囡問了多次才講叫佢自己上堂時間去, 距離大約中環去Tuen Mun甘遠, 當然囡話吾識路啦, 甘學校就派左個大姐姐一齊坐的士去, 無錯....係坐...的...士. ...

Hi Pizza_Hut,

你真是想得周到, 湯包都有, 中秋節成班同學賀中秋, 一定很好開心啦

msmchan

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-30 10:27 發表
Dear all mama,

d 湯包黎架咋, 係supermarket買舊肉放埋一齊, 好容易, 女仔點都會識少少....

仲有8珍茶/花其心...........

佢話中秋節成班人開賞燈+大食會

佢第一次吾係我身邊過中秋 ...
‹ 上一主題|下一主題