用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

Honeybeemon

恭喜哂 !

我今個星期六起程。
有D緊張!

原帖由 honeybeemom 於 09-8-31 18:31 發表
今天成功取得了visa了,多謝其他家長的提點, 特別是msmchan和KWY-WONG,申請過程總算順利.現在book了機位9/9上午dept.但學校於9/9開學,希望呢幾日可以有好消息可早一,兩日出發. ...

多謝哂!

我個仔會於下星期三起程.

原帖由 KWY-WONG 於 09-9-2 21:37 發表
Honeybeemon

恭喜哂 !

我今個星期六起程。
有D緊張!

多謝,真是十分感激你的提點.如果無你,可能個visa無咁順利.呀仔會於下星期三走.

原帖由 msmchan 於 09-9-1 09:57 發表
Hi honeybeemom,

恭喜 可以預備行李, 一有機位便可立刻起行.

msmchan

Hi, 各位,

我的小朋友在1/9/2009 下午 3:45分打了電話給我, 他己到了london heathrow airport 及過了移民局, 一切順利, 安樂哂:)

你個仔有無話過移民局時要入房問嘢呀,我聽人講過話第一次去是要的.另你仔仔要不要到警局報到,是否學校會安排,我只知要比35英鎊.

原帖由 msmchan 於 09-9-3 15:18 發表
Hi, 各位,

我的小朋友在1/9/2009 下午 3:45分打了電話給我, 他己到了london heathrow airport 及過了移民局, 一切順利, 安樂哂:)

醒目開學勳章

回來了

Hi msmchan:

我剛回來, 過關時職員會問小朋友到英國目的, 學校名, grade幾等, 不會特別難為小朋友.

另看到其他家長問a/c問題, 其實在英國開也可以, 但時間比較長, 小朋友keep cash在學校也危險, 例如我囡宿舍是沒有鎖的, 包括門, drawer, 勸喻家長盡量在hk開好a/c, 到uk時一早deposit.

我們也沒有去police報到, 學校說會安排.

另外想說的是其實英國買日常用品很方便, 也不太貴, 各家長不用太擔心,  只是天氣變化很大, 小心身體而已, 祝各大/小朋友安康!

原帖由 msmchan 於 09-9-3 15:18 發表
Hi, 各位,

Hi honeybeemon,

過移民局呀仔話只是問讀邊間學校, 無問其他, 好快便辦好

他要到警察局報到, 學校會安排.

msmchan

原帖由 honeybeemom 於 09-9-3 15:34 發表
你個仔有無話過移民局時要入房問嘢呀,我聽人講過話第一次去是要的.另你仔仔要不要到警局報到,是否學校會安排,我只知要比35英鎊.

Hi Pizza_Hut,

歡迎歸來:loveliness:

msmchan

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-3 15:56 發表
Hi msmchan:

我剛回來, 過關時職員會問小朋友到英國目的, 學校名, grade幾等, 不會特別難為小朋友.

另看到其他家長問a/c問題, 其實在英國開也可以, 但時間比較長, 小朋友keep cash在學校也危險, 例如我囡宿舍是沒 ...

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-3 15:56 發表
Hi msmchan:

另看到其他家長問a/c問題, 其實在英國開也可以, 但時間比較長, 小朋友keep cash在學校也危險, 例如我囡宿舍是沒 ...

好久不見!歡迎歸來!

妳們是否一家三口? 大約一日用
? $$$(唔計住酒店),
重有? 可以分享?

醒目開學勳章

msmchan:

一個字"赲"

原帖由 msmchan 於 09-9-3 16:30 發表

歡迎歸來:loveliness:

msmchan

醒目開學勳章

Grace:

我們是自由行, London~Windsor~Oxford~Bath~
大約是由東至西

住B&B, 約HK$1000, 記住不要住頂樓/basement,

自己揸車, 食也可以, 豐儉由人

請記住開學頭兩/三日較容易識朋友. 盡量準時回校

原帖由 Gracewu1219 於 09-9-3 16:57 發表

好久不見!歡迎歸來!

妳們是否一家三口? 大約一日用
? $$$(唔計住酒店),
重有? 嘢可以分享?

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-3 17:45 發表
Grace:

我們是自由行, London~Windsor~Oxford~Bath~
大約是由東至西

住B&B, 約HK$1000, 記住不要住頂樓/basement,

自己揸車, 食也可以, 豐儉由人

請記住開學頭兩/三日較容易識朋友. 盡量準時回校

...

Thank you,

我們會住酒店(London), London~Shrewsbury~Birmingham~London,8/9 至16/7, 唔敢揸車,要坐bus or train.......所以會貴好多.

Hi msmchan,

多謝你的資料,因有朋友說要等差不多一個小時,我重以為會問好多嘢.

原帖由 msmchan 於 09-9-3 16:12 發表
Hi honeybeemon,

過移民局呀仔話只是問讀邊間學校, 無問其他, 好快便辦好

他要到警察局報到, 學校會安排.

msmchan

finally got my visa
我封visa信佢地收左..copy and original
宜家冇啦啦醒起入境洗唔洗封信ga?如果冇佢地唔比我入境?我係第4年去啦...ok驚,,,

醒目開學勳章

回來了

Hi msmchan:

另看到其他家長問a/c問題, 其實在英國開也可以, 但時間比較長, 小朋友keep cash在學校也危險, 例如我囡宿舍是沒有鎖的, 包括門, drawer, 勸喻家長盡量在hk開好a/c, 到uk時一早deposit.

我們也沒有去police報到, 學校說會安排.

另外想說的是其實英國買日常用品很方便, 也不太貴, 各家長不用太擔心,  只是天氣變化很大, 小心身體而已, 祝各大/小朋友安康!

Hi all,
我也回來了, 見有家長問有關a/c問題, 分享一下我o既做法, 因為我小朋友都係under 17/18 years, 我喺香港HSBC同佢哋開咗個英國當地小朋友戶口, 會出埋DEBIT CARD俾小朋友喺英國用, 但要預4-6個星期先搞得掂, 喺英國當地開都可以, 但我聽到其他家長(喺英國開戶)話比較麻煩, 好多問題問(不過如果趕唔切都要做), 此外再俾小小CASH佢哋傍身, 我自己就喺學校SCHOOL SHOP買個TUCK BOX俾小朋友, 攞嚟放貴重嘢, 如錢, 電話, 甚至dvd機......等, 如果唔買TUCK BOX都可以, 就放入行李箱鎖實, 不過攞物件時會比較麻煩.

過關時記住要帶學校收生證明信, 小朋友第1次過去佢都會問攞嚟睇, health port就未必要, 上次我帶小朋友開學要去health port(只係作電腦登記, 唔駛驗身照肺), 但今次佢話唔駛, 但唔排除以後會失驚無神叫佢去喎! 啲答案都幾無厘頭.

嗰邊天氣開始涼, 雖未至於着羽絨, 但帶多件衫會好啲.
[img][/img]

醒目開學勳章

A fleece is better than a down jacket.  It is very warm although it is not nice.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-5 23:07 發表
嗰邊天氣開始涼, 雖未至於着羽絨, 但帶多件衫會好啲.

醒目開學勳章

Hi DoReMi,

大家都陸續回來了,  可能要開一個英國開學日topic了

在學校買校服時沒有買到那個tuck box, 囡話不需要, 但鬼妹同學好多有買, 個盒幾得意:

宿舍校監話學校好安全, 吾會有人手多多, 聽住先啦!

回JC Chan:

件fleece一早已經比我地著左 , 真係吾知佢地冬天點算

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-5 23:07 發表

Hi all,
我也回來了, 見有家長問有關a/c問題, 分享一下我o既做法, 因為我小朋友都係under 17/18 years, 我喺香港HSBC同佢哋開咗個英國當地小朋友戶口, 會出埋DEBIT CARD俾小朋友喺英國用, 但要預4-6個星期先搞得掂, ...

Hi, 各位

我在HK 開了UK hsbc account 給小朋友, 但我在HK想check吓他的account情況, 入唔到, 第一次小朋友在HK註冊及登入是可以見到戶口情況, 但現在我check不到, 情況如下 :

登入IB number > 出生日期 > 密碼

前兩者無問題, 但入到密碼總是error on page , 但到hsbc其他部分是無問題, 我己試了四天了, send 了email 去 technical support 問題都未能解決, 你們有無問題呀?

msmchan

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 09-9-6 17:03 發表
A fleece is better than a down jacket.  It is very warm although it is not nice.

JChan
謝謝你的温馨提示, 其實fleece連防風防水外套喺香港已經買了, 不過去到英國outlet見到ralph lauren羽絨背心好抵, 結果又再買俾小朋友俾佢再涼啲但又未至於凍時披下, 不過羽絨o既感覺真係好舒服, 但就唔夠fleece暖.
[img][/img]

醒目開學勳章

Hi msmchan,

我成份銀行文件連支票部攞番HK, 不過現在放係屋企, 要今晚幫你研究下先.

UK用debit card 方便d, 係學校又吾需要用錢,  購物可以掛單, 叫小朋友最好keep住d收據, 日後對數用

原帖由 msmchan 於 09-9-7 11:12 發表
Hi, 各位

我在HK 開了UK hsbc account 給小朋友, 但我在HK想check吓他的account情況, 入唔到, 第一次小朋友在HK註冊及登入是可以見到戶口情況, 但現在我check不到, 情況如下 :

登入IB number > 出生日期 > 密碼

...
‹ 上一主題|下一主題