用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有一個小問題(希望下年選校家長留意下) ...
樓主: littleberry99
go

有一個小問題(希望下年選校家長留意下)   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 14-7-9 13:09
呢個問題一早知,所以自行兩間都要喺自己會讀既先好報。通常會擺心儀而又有信心入既喺自2,而博一間心儀但 ...

回覆:232 的帖子

明白升中玩法,有家長會放棄自行二,因派位時也大有幾會派入自行一

所以我自行兩間都博到盡, 入左任何一間都唔會後悔!

可能有統一派band 1c 嘅唔敢出聲。。。真係聽過全級首幾名(學校超過50 個派band 1 學校), 因為太進取入咗band 1c....所以,要自己衡量風險,因為每個人/家庭支援都唔同。
[

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-9 13:22
是的,呢個問題一早預料到,選得做自行嘅學校一定係入左都唔會後悔嘅先會選。
我反而覺得好多家長選校時忽 ...
呢樣好難計埋落去呢, 好似變數太多, 而且小朋友p5時好難知道自己興趣同強項wor, 例如phy chem bio econ等都完全未接觸過, 有時仲要計埋教果個老師掂唔掂呢, 老師掂d, 學生都學得爽手d

siukingkwok 發表於 15-1-11 14:19
自行學校會考慮埋呈三成績嗎?
自行學校唔會考慮埋呈三成績架! 我只係講部分家長個心咁諗

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-7-9+13:22+是

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-12 發表
呢樣好難計埋落去呢, 好似變數太多, 而且小朋友p5時好難知道自己興趣同強項wor, 例如phy chem bio econ等都 ...
都唔係架,到小五左右小朋友強弱項多多少少都開始反映出來,例如數學能力高d,怕背野,多數頃向理科多,如果數理感弱,喜背頌,多數愛文,商科多,揀選時開立科目位數量以及是自選多還是套餐多,都好重要。

黃巴士  AGREE!!  發表於 15-1-12 15:38

醒目開學勳章 王國長老

sorry我以為而家已經無套餐

引用:Quote:siukingkwok+發表於+15-1-11+14:19+

自行學校一定唔會考慮埋呈三成績架!

siukingkwok 發表於 15-1-12 14:26
Ohno....肯定?.自行那校叫我後補呈三成績表比佢,所以我以為計埋添l你肯定?

...
係唔睇呈三,或者係睇唔到,因為教育局唔會比學校。學校要後補呈三成績表,都睇唔到呈三真正表現,可能想睇吓小朋友穩唔穩定,或者有冇其他資料。

想問自行時係派晒所有學生第一志願,再睇第二志願咁分配法?
定睇晒甲同學一、二志願得唔得。至到乙同學?

siukingkwok 發表於 15-1-12 14:26
Ohno....肯定?.自行那校叫我後補呈三成績表比佢,所以我以為計埋添l你肯定?

…
下!舊年我囡第二次面試自行一個間學校慨時候(大約四月頭),我囡重考緊呈三,點俾呈三成績表?

好多時, 面試時間, 多數撞正考試, 一直如是!

ellang 發表於 15-1-11 20:16
明白升中玩法,有家長會放棄自行二,因派位時也大有幾會派入自行一
好奇一問, 我估派位係指大抽獎,

咁點解" 有家長會放棄自行二,因派位時也大有幾會派入自行一 ' ?

回覆 TiffanyLing 的帖子

想問點解教育局會比呈一呈二中學,但唔會比呈三?我都想知中學幾時決定收自行的學生,是面試後加呈一呈二就決定?還是會等埋教育局呈三的分數才決定?

kay1102 發表於 15-1-12 16:00
回覆 TiffanyLing 的帖子

想問點解教育局會比呈一呈二中學,但唔會比呈三?我都想知中學幾時決定收自行的 ...
中學應該係用面試表現+呈一呈二成績+才藝決定收生。教育局唔會比呈三,係因為冇足夠時間,有D資深的JM在其他post都有講過中學四月就要交收生個list,而上面JM又有講有D學校四月先考呈三,咪唔夠時間比成績。

kay1102  明白哂!Thanks!  發表於 15-1-12 16:50

唔填自行二,邊個確保會抽到自行一,人地名次後過自己都抽到,唔代表你自己一樣number靚,萬一跌左去第九志願,到時先知自己時運低,又後悔自行二白白浪費一個機會。

視乎自己承受風險能力,不能一概而論。最緊要唔好後悔吧!

LoveChild 發表於 15-1-12 15:46
好奇一問, 我估派位係指大抽獎,

咁點解" 有家長會放棄自行二,因派位時也大有幾會派入自行一 ' ?
派位是指大抽獎, 正確
例如: 自行一張祝珊, 自行二婦女會
(家長及學生其實最心儀張祝珊, 但唔想晒左自行二個位, 怕自行入張祝珊機會微, 所以交表入埋自行二)
之後大抽獎, 甲一, 乙一填張祝珊
派位去左婦女會, 即自行二已有學校收左, 所以之後的甲一及乙一就無得再抽, 所以有家長會放棄自行二, 同學可以抽多次. 當然, 學生呈三成績要保持band1, 本區學位足唔足夠, 通常自行二的學校, 再放甲二及乙二已經無位派, 所以要了解本區學校收生情況, 及學位數量, 計過條數先好博.

littleberry99 發表於 14-7-9 12:45
派完位,我發覺了一個小問題..就是好似有幾位校內成績好,名列前茅的同學,自行時選了1)1A中學,2)1B中學,統一 ...
所以有家長在自行時只選1) 留空2)
CFSS & SSGC
‹ 上一主題|下一主題