用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-9-9 18:16 發表
我都唔知,我係第1天,第1個小時報名,即時打印埋出來

我都係血紅大字 from 9 Sept 2010 onwards

原帖由 ggoo 於 10-9-9 14:39 發表
ziyi:
你是米會入表馮晴?我上個星期去東港城買書認識個媽咪,佢女舊年第一輪15分抽中馮晴,好開心,佢女讀緊方王換娣幼稚園,佢話老師都好替佢開心.預祝你成功.

...

hi ! ggoo

早幾日我見有個太太帶你囡囡返學,我重八掛問你係咪ggoo,點知佢話唔係:loveliness:

hi, silvia ng & flostangraphy

想問你地囝囝係TSL會唔會覺得中文太淺呀?

原帖由 mclfbb 於 10-9-9 19:47 發表

呵呵....中文好鬼難...考試考兩份卷, 每份5頁(P1時)。我仔遇到中文都係覺得難架!

醒目開學勳章

分享下你地點樣幫你地仔女應付D好鬼難的中文?

請普通話老師?出去補習?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 19:53 發表

呵呵....中文好鬼難...考試考兩份卷, 每份5頁(P1時)。我仔遇到中文都係覺得難架!

原帖由 Whitepine 於 10-9-9 23:12 發表
分享下你地點樣幫你地仔女應付D好鬼難的中文?

請普通話老師?出去補習?

我地P1未用普通話教中文, 但作句我仔仔比較弱。睇閱讀理解再搵適當詞語填落第二句句子都係差D。

我比佢睇老夫子, 睇多少少中文, 起碼都知咩叫"耐人尋味"先啦

而家P2, 我自己教返佢普通話(本人之前讀蘇浙架, 哈!), 而同佢係外面報左作文班。

我囝囝是french stream, 所以中文真係有d淺....我o地都要係出面搵下中文班先得....
french stream P1用普通話教中文

原帖由 mclfbb 於 9/9/2010 19:47 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

可以教多個嗎?!?!?

原帖由 silvia_ng 於 10/9/2010 00:14 發表

我地P1未用普通話教中文, 但作句我仔仔比較弱。睇閱讀理解再搵適當詞語填落第二句句子都係差D。

我比佢睇老夫子, 睇多少少中文, 起碼都知咩叫"耐人尋味"先啦

而家P2, 我自己教返佢普通話(本人之前讀蘇浙架,  ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

請問交陳守仁的資料, 是否一定要親身交, 郵寄可以嗎?

唔可以郵寄, 但可代交.

uote]原帖由 Chickee 於 10/9/2010 11:20 發表
請問交陳守仁的資料, 是否一定要親身交, 郵寄可以嗎? [/quote]

醒目開學勳章

我沒有此煩惱,我老婆差3分就拿了乙一等普通話証書
去國內學校教書也可以有資格

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 09:23 發表
可以教多個嗎?!?!?

原帖由 ziyi 於 10-9-10 13:21 發表
我沒有此煩惱,我老婆差3分就拿了乙一等普通話証書
去國內學校教書也可以有資格

我都想考國家基準試架! 哈哈!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 09:23 發表
可以教多個嗎?!?!?

可以...但係要教返我果兩件法文囉!

mclfbb:
平時是我媽接送我女返學,所以我估個日你見到個個會是我媽,唔是我.(不過我估你認錯我女的機會大d.)
陳守仁競爭越來越大,入到個d小朋友真是要好叻,我女就當是去見識下.

原帖由 mclfbb 於 10-9-9 19:42 發表

hi ! ggoo

早幾日我見有個太太帶你囡囡返學,我重八掛問你係咪ggoo,點知佢話唔係:loveliness:

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 13:45 發表

我都想考國家基準試架! 哈哈!

silivia 姨姨, 咁你有冇照報tt 小一呢, 同時, 想請教一下, ttkg d 小朋友是否於語言學習上比較好呢?

I heard 黃錦輝 not good wo...

原帖由 一家三口 於 10-6-28 10:47 發表

大家對黃錦輝有冇興趣呀????

ps: 我囡囡係2012-2013

醒目開學勳章

Can you tell us what you heard?

We really want to know more about this school.

原帖由 MountainView 於 10-9-10 14:18 發表
I heard 黃錦輝 not good wo...

醒目開學勳章

我D普通話真係太普通!! 我都唔識點教阿仔普通話,請普通話老師又貴,而家只有"洗腦式"播學校書入面隻CD,同阿仔一齊學囉!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 00:14 發表

而家P2, 我自己教返佢普通話(本人之前讀蘇浙架,  ...

我已選了10月10日早上陳守仁面試,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試時間掛勾﹖即愈早交文件,面試當日的時間愈早﹖

請幾位過來人解答一下吧﹗

It is really a long story. My friend's son was studying there and told me how the teachers, principal handled his son's case (3 years ago la), 好學校不及好老師. I think caring and patience teachers are very important.

原帖由 Whitepine 於 10-9-10 14:35 發表
Can you tell us what you heard?

We really want to know more about this school.

‹ 上一主題|下一主題