用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 goodbaby 於 08-10-31 16:48 發表
喂... 唔係呀嘛... ????  我o岩o岩先諗近今個星期點同佢溫默書, 而家又話要第二次quiz... 讀死人咩????  

今晚同c6傾開計, 我問: 唔知點解今年小一, o甘快就o甘多評估同埋quiz? 上年阿仔都無o甘多。

c6話上年返左學3個禮拜已經要默書, 11月頭已有2次quiz, 話我上年3更半夜先返, 星期日又返公司, 屋企無嘜點理, 緊係嘜都唔知.......

不過, 大家唔洗o甘擔心, 當遲d相隔3星期就有quiz 或評估時, 大家就會習慣。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk,

請問係唔係中英數三科一齊評估呢?如果係就死火喇,三個星期一次。

原帖由 wawaliluk 於 08-11-1 01:03 發表

今晚同c6傾開計, 我問: 唔知點解今年小一, o甘快就o甘多評估同埋quiz? 上年阿仔都無o甘多。

c6話上年返左學3個禮拜已經要默書, 11月頭已有2次quiz, 話我上年3更半夜先返, 星期日又返公司,  ...

醒目開學勳章

原帖由 kenichi 於 08-11-1 10:45 發表
wawaliluk,

請問係唔係中英數三科一齊評估呢?如果係就死火喇,三個星期一次。

小一 : 通常學校會安排最多一星期內一科, 不會同時進行, 考試除外。

另今年小二,  (小兒現正就讀) 至今日為止,  數學2次quiz, 英文又是2次,  下星期五(7/11) 第3次喇,  中文就1次評估,  大家都識計,  開左學得2個月, 9 個星期,  平時每星期唔係中文就係英文默書,  功課方面每星期要寫2篇英文dairy,  1篇中文日記,  若現在已覺吃不消, 好快大半年後升小二時,  試問家長怎過?  

若小朋友小二還沒有寫作技巧,  包括已懂詞量,  會覺得很吃力,  做功課會佔很多時間,  減少平時溫習時間,  現建議多給小朋友看一些簡短的文章, 3至5句即可, 豐富他們的用詞,  加深了解文章結構,  將來寫作就會得心應手。

可能開頭家長會覺得辛苦, 但不要過分擔心功課或考試壓力煩重, (不過上年我也有這樣的想法),  過了一段時間後, 小兒適應後, 功課方便自己都能應付下來, 家長就應學習放鬆心情, 以從旁觀的態度去提點他, 不用下下睇到實, 改正功課也是學習的一種。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

原帖由 kenichi 於 08-10-23 18:13 發表
間店叫咩我就唔係好記得添,細細間近住停車場,斜對面係網球場。你係唔係話嗰間呀?

那間店舖是否叫做士林台灣麵?食物都幾好味。

wawaliluk,

多謝意見!!

原帖由 wawaliluk 於 08-11-1 17:06 發表

小一 : 通常學校會安排最多一星期內一科, 不會同時進行, 考試除外。

另今年小二,  (小兒現正就讀) 至今日為止,  數學2次quiz, 英文又是2次,  下星期五(7/11) 第3次喇,  中文就1次評估,  大家都識計,  開左學得2 ...

係呀!係呀!D嘢食真係OK架。我食過好多次都唔係好記得間店個名,你講起就記得。

原帖由 waiwai108 於 08-11-1 17:11 發表

那間店舖是否叫做士林台灣麵?食物都幾好味。

TszTo:

hi! 我都有去睇不過無錄影所以家人無得睇,請問可否send 段片比我? 好等家人有得分享, My e-mail address is in your pm.
原帖由 TszTo 於 08-10-30 17:46 發表

大家好,

我近排公司真係忙得好緊要,所以只係有時間上來睇,冇時間傾談,昨天我沒有到學校,只係先生前往,並用 3G電話看他們表演,不過都有用攝影機 ...

嘩... 死啦... 聽你咁講真係好得人驚囉... 我個仔o的理解能力一向都唔好, 而家就算同佢一齊讀圖書, 都有好多字唔識, 再唔係佢就成日都讀漏字... 咁點算呀?  佢o的功課又成日都做得求其... 返到屋企睇返佢o的功課己用了好多時間... 唉... 又quiz啦... 我都唔知點同佢溫好... 成日問乜都話唔記得... 唔知呢o的quiz會唔會計落編班度呢?

原帖由 wawaliluk 於 08-11-1 17:06 發表

另今年小二,  (小兒現正就讀) 至今日為止,  數學2次quiz, 英文又是2次,  下星期五(7/11) 第3次喇,  中文就1次評估,  大家都識計,  開左學得2 ...

各位,今日又派咗中文默書範圍喇,星期五英quiz完,跟住又要溫中文,大家真係要努力先得喇。我聽講其他班已經派咗上次份英quiz,大家都知道分數同埋對咗答案,點解我哋嗰班咁耐都無消息...

今日英文默書part a 默多咗beautiful呢個字,part c就默咗"it"尾嘅字,真係估佢唔到。

今日打針一仔話我哋班D小朋友好勇敢喎,只係得一個人喊,我最初以為嗰個係佢添,原來係個女仔

原帖由 goodbaby 於 08-11-3 10:12 發表
嘩... 死啦..... 唔知呢o的quiz會唔會計落編班度呢?

阿仔小二雖然有編班,但我覺得是ramdom分配,因我知一些上年同他成績相若的同學,分別編到不同. 所以不雖擔心.

原帖由 kenichi 於 08-11-3 17:26 發表
....今日英文默書part a 默多咗beautiful呢個字,part c就默咗"it"尾嘅字,真係估佢唔到。...

未問阿女1D班 是否 part C 都是"it"尾嘅字,我仲同佢話應該係colour (coz many colour in this dictiction) 或 "at"音嘅字 (the first vowel sound they learn)    (But should not be "D" coz not according to previous year experience)

原帖由 tszlok22 於 08-11-3 08:52 發表
TszTo:

hi! 我都有去睇不過無錄影所以家人無得睇,請問可否send 段片比我? 好等家人有得分享, My e-mail address is in your pm.

好呀,你比 email 我,我send 比你呀!

原帖由 kenichi 於 08-11-3 17:26 發表
各位,今日又派咗中文默書範圍喇,星期五英quiz完,跟住又要溫中文,大家真係要努力先得喇。我聽講其他班已經派咗上次份英quiz,大家都知道分數同埋對咗答案,點解我哋嗰班咁耐都無消息...

今日英文默書part a 默多咗beautiful ...

近排接住溫習,真係冇上網睇英文故事書,你哋有冇睇呀!

係呀... 呢排真係好忙呀... 有時我同阿仔都只係讀中文o個個就算... 成日都係溫溫溫... 仲要係溫都唔係好記得... 你話死未... 仲有呀... friday個quiz, 又係要考opposite words, 我個仔唔知係咪表達/理解能力差, 佢有o的字連中文都講唔出個相 反詞, 咁又點可以用英文作答呢?  再加上我聽佢講上次quiz係冇字choose o架... 我諗今次都係o架啦... 唉... 算啦... 佢做得幾好就幾多... !!!!

原帖由 TszTo 於 08-11-5 15:24 發表

近排接住溫習,真係冇上網睇英文故事書,你哋有冇睇呀!

老實講, 佢地咁忙, 有時連上網睇圖書都唔得閒, 咁一本本o個o的就更冇可能會睇到啦... 點算? 我想問你地個小朋友而家寫diary, 你地會唔會幫吓佢, 定 話由得佢亂寫都得?  我o既意思係, 錯 grammer, spelling等等????

今日收到通告12月1日學校旅行,你哋有無諗住一齊去呀?但係每班得8個家長可以一齊去,都唔知抽唔抽到。

原帖由 kenichi 於 08-11-6 18:39 發表
今日收到通告12月1日學校旅行,你哋有無諗住一齊去呀?但係每班得8個家長可以一齊去,都唔知抽唔抽到。

都會想去架,只係唔知安唔安排到啫。不過我都諗住報定名先。

我都有報名呀... 希望到時由到啦... 不過唔知幾時會公報結果呢?  

原帖由 yangma 於 08-11-7 00:03 發表

都會想去架,只係唔知安唔安排到啫。不過我都諗住報定名先。

TszTo

喂... 我個仔話我知, 你個仔話佢個姐姐呢兩日都唔記得攞小食/水比佢帶返學呀... 你知唔知呀?  哈哈.. 又估唔到我個仔都有同佢一齊食.. 以前既佢真係唔鍾意同人share o架... 宜家就成日都會要請人食野... 咁都好, 叫做有o的改善...

不過佢話冇水飲就好慘, 咁佢食完lunch 咪會好口喝囉?

我想問吓大家入唔入到raz-kids呀,我噚日完全log in唔到入去裏面,我無記錯的話 teacher name 應該係p11a,唔知有無記錯呢?一仔入唔到去睇圖書好唔開心呀,好驚以後都入唔番去。
‹ 上一主題|下一主題