用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

其實當中仲有好多有趣既內容.. 但要全部打出黎好難...
仲有深刻印象係因為講者用對方法講...
我自己雖然o係香港大學畢業.. 但都覺得香港既教育方法唔得... 好被動.... 就係因為咁.. 先有之前中大碩士生都搵唔到工既人出黎怨天怨地... 唉... 有知識.. 冇智慧...

原帖由 iloveal 於 11-12-12 11:14 發表

你好勁呀! 可以講得番咁多內容! 陳sir既活動方法真係會令人記得d內容!  你講既老師問小朋友問題, 小朋友用咩方式答,都係我最深刻印象的部分!

佢overrun咗成45分鐘.. 我老公最後O個幾個字都聽唔到.. 因為泊車夠鐘o係出面等... 冇再傾...
但走既時候.. 見到有家長問老師英文同普通話既上堂時間比例...
我都好希望有個SEMINAR係FOR學校課程... 不過有用家話好似係開學之後先有...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-12-12 11:17 發表
大家聽完個講座....就係咪散左band喇? 有無機會同到老師或校長講野呀?

回覆 1# wishwong 的文章

OH~~原來你都早走左....me too呀~~

各位, 請問大家有無聽哂先走呀?

果日識既朋友仔....你有無呀?? 快d講下野交流下啦~~

我冇早走.. 係老公要O係出面等我.. 因為泊得遠.. 如果泊耐D行番黎又好似差唔多完..
自己覺得內容越後越精彩~

原帖由 shirleylee_0514 於 11-12-12 12:48 發表
OH~~原來你都早走左....me too呀~~

各位, 請問大家有無聽哂先走呀?

果日識既朋友仔....你有無呀?? 快d講下野交流下啦~~

我就想知道多唔多大肌肉活動, 或者到室外playground玩, 我個仔好活躍, 好需要多D時間和空間去用掉精力

原帖由 wishwong 於 11-12-12 11:26 發表
佢overrun咗成45分鐘.. 我老公最後O個幾個字都聽唔到.. 因為泊車夠鐘o係出面等... 冇再傾...
但走既時候.. 見到有家長問老師英文同普通話既上堂時間比例...
我都好希望有個SEMINAR係FOR學校課程... 不過有用家話好似 ...

好同意, 香港教學好單向, 越高年班越唔鼓勵人問野, 唔明就死記, 無樂趣可言,

原帖由 wishwong 於 11-12-12 11:22 發表
其實當中仲有好多有趣既內容.. 但要全部打出黎好難...
仲有深刻印象係因為講者用對方法講...
我自己雖然o係香港大學畢業.. 但都覺得香港既教育方法唔得... 好被動.... 就係因為咁.. 先有之前中大碩士生都搵唔到工既 ...

吓??? 個TALK完全冇講學校課程.. 我唔知道呢方面既野~~
原帖由 katie0208 於 11-12-12 14:24 發表
我就想知道多唔多大肌肉活動, 或者到室外playground玩, 我個仔好活躍, 好需要多D時間和空間去用掉精力

原帖由 katie0208 於 11-12-12 14:24 發表

有用家家長話日日都有做運動喎, 校長都話小朋友日日都會落黎玩架.

我嗰日都有去, 聽完講座.  我覺得小b好啱讀啓小.  
我諗唔到小b將來會讀成點.....or 有幾叻..   

我只諗到小b開開心心咁返學個樣就足夠.

希望大家都能夠盡快搵到心儀既學校喇~~

原帖由 lamyungyu 於 11-12-12 16:37 發表
我嗰日都有去, 聽完講座.  我覺得小b好啱讀啓小.  
我諗唔到小b將來會讀成點.....or 有幾叻..   

我只諗到小b開開心心咁返學個樣就足夠.

回復 1# wishwong 的帖子

aii..我都無去到呀...你地講到咁好...攪到我有d後悔無去tim..aii..

聽完更加諗唔到有咩原因唔讀啟小幼..... 教學模式冇得頂...
除非想讀學卷學校又或者龍校而中小學學費都平.. 否則私校佢真係唔貴....又係兩文三語... 仲想點??

回復 5# iloveal 的帖子

校長仲有無講d咩呀?? 早走左都無聽哂....

回覆 3# monmuifamily 的文章

http://www.brainbased.net/index-chinese.htm

呢度有關呢位陳生所講既腦基礎....

我今日講的自己的想法,我IN的幼稚園都系不同類型,一條龍,語言出衆的,德育要求高的。。。。。。我覺得啓思的算比較合理,雖然快,但系我發現怇系觀察小朋友的靈活度和思考力,接受力,不系看乖不乖。廰不聼話,收不收凳。。。(個种都會變化的,我覺得不應該系主要考慮因素)-----個人觀點啊

平心而論.   其實所謂講座都係『薰陶』聽者的.

但另一邊廂係, 你聽落受唔受呢. 你覺得有冇道理呢.  咁解.!!!
--------
當日一個字啓發咗我諗法---->』!!

當日我最認同講師所講係: 『傳統教學模式會要求同學舉手答問題, ... 未能完全讓小朋友發揮.. ,久而久之小朋友會失去學習興趣.... 』!!!

這點十分認同!!!   

我幫小B報學校時唔會識諗咩叫做『揾學校係要合適小朋友,而唔係要合適家長』!!!

我小朋友IN既時候冇乖乖坐全程, 亦冇答哂老師指定問題
非常同意你既講法.. 我感受到老師不停觀察小朋友既一舉一動, 小朋友一行開座位.. 老師已經即刻知道佢想點 (拎車車玩), 老師亦唔會硬繃繃呢樣唔俾o個樣唔得.. 當然老師亦唔會由佢想點就點... 佢要求我個仔拎番黎坐o係枱度玩.. 佢都肯... 老師到考顏色既時候就順應我小朋友喜歡車.. 就用架車考佢顏色等等..
同埋佢好明顯係要IN埋家長點解揀佢地學校... 睇吓大家理念係咪一致...
之後IN另一間.. 個老師後面放一大堆車.. 攪到我個仔一開始就係咁話要車車... 但個老師話唔得... 跟手起勢問佢要問既"指定問題"... 我唔係話佢唔岩... 係我深知呢間幼稚園唔"適合"我小朋友讀 (P.S.: 呢間我最後都有OFFER, 但冇俾留位)...

原帖由 michelle_lxh 於 11-12-14 11:24 發表
我今日講的自己的想法,我IN的幼稚園都系不同類型,一條龍,語言出衆的,德育要求高的。。。。。。我覺得啓思的算比較合理,雖然快,但系我發現怇系觀察小朋友的靈活度和思考力,接受力,不系看乖不乖。廰不聼話,收不收凳。。。(個种都 ...

講者做得講座梗想我地BUY佢O個套...
家長係大人.. 會知道邊D可信..邊D聽完就算..
其實"替"既理論... 我自己覺得講就易.. 要我做真係唔係次次都可以實行/記得...

原帖由 lamyungyu 於 11-12-14 11:24 發表
平心而論.   其實所謂講座都係『薰陶』聽者的.

但另一邊廂係, 你聽落受唔受呢. 你覺得有冇道理呢.  咁解.!!!
--------
當日一個字啓發咗我諗法---->『替』!!

當日我最認同講師所講係: 『傳統教學模式會要求同學舉 ...

現在希望學校有個簡介會,讓我了解下學校的學習内容,升學情況就好了

我常常對身邊朋友講我係慈母,即係多敗兒!哈哈!我對我個仔嘅要求好簡單,就係食玩瞓!因為佢只不過係小人仔,佢呢個時候係應該做以上呢三樣嘢喎~但唔代表佢乜都唔識,佢認得超過二十個中文字,佢會話俾我知fork 係start with letter F ,佢會話天氣乾燥所以要cream 多飲水...........etc , 有些是現在學校老師教,有些是平日我地傾計教佢,所以我一向認為何時何地都可以學到野,但佢地嘅安全感,愉快的學習環境我覺得重要d! 面試當日老師對我仔比較cool, 由於我個仔一見有其他人進入課室就眼定定望人地,老師又冇叫佢,淨係等佢自己擰番個頭過來,我估老師因為我個仔在其他學校讀緊k1,以為我黎攞飛飲荼,起初都好求其問,直至我講話我個仔現在每天有45 min net teacher English time, 佢好enjoy , 我覺得佢可以接受多些,所以替他揀cpskg!當時個老師好接受,亦都話會好快有消息,結果三日後收到!我想講嘅係有時唔諗得咁長遠,我都想有好嘅龍校收我個仔,又平又近,但呢個moment 得三歲人仔,我真係吾介意佢冇功課囉!真係吾怕佢d 嘢淺銜接吾到傳統小學喎!細路仔其實每分鐘都在learning , 但最近身邊朋友知道cpskg 收左阿仔,就不斷講以上話,我已厭倦解釋,我只會講我係慈母囉!
‹ 上一主題|下一主題