用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎? ...
樓主: mphilwan
go

這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎? [複製鏈接]

mphilwan 發表於 15-4-3 09:00
我個仔仲未夠兩歲半,但個人覺得邏輯好強,以下係幾個例子:1.他一歲半左右,對我們說:「我飲奶奶。」我地 ...
多帶仔仔到圖書館,科學館,博物館等……還有到郊外接觸大自然。

資優的部分,他們自然會爆發,父母加以引導就可以發光發亮。現在你要著眼的,是改變固執性格和行為,改善了日後才可更光更亮。

mphilwan 發表於 15-4-5 10:20
其實佢又真係無大量自學,可能因為鍾意Thomas, 所以鍾意睇路軌 ,成日想搭火車同mTR, 又會想望MTR果D lift ...
資優的孩子也需要後天栽培的。即使是天才Genius也需要學習,只是天才內裏有很大的學習動力。
真的不必現在問他是否資優,難道他不是資優你就不教育他嗎?不要給自己壓力就好了。
for every one criticism, three positives must be given.

Anniemun 發表於 15-4-5 18:35
多帶仔仔到圖書館,科學館,博物館等……還有到郊外接觸大自然。
nnie mu n 多謝你既意見呀,平時星期六日我地多數帶佢去公園,運動場同草地等執樹葉花瓣睇雀仔野餐跑步玩樂。不過好奇怪,去左十幾廿次草地,佢仲未肯除鞋赤腳行草地。圖書館暫時一至兩星期去一次,不過好難控制佢安靜。多謝你提醒,我聽日諗住帶佢去火車博物館,睇下佢鐘唔鍾意。

maymay321 發表於 15-4-5 23:28
資優的部分,他們自然會爆發,父母加以引導就可以發光發亮。現在你要著眼的,是改變固執性格和行為,改善了 ...
講得好岩啊,如果早D知佢資優,可能就要多D留意佢既情感方面缺點,睇下要點注意修正,反而學術方面,係咪都以相對自由自主既然形式俾佢去探索。但返K就好難確保學校既理念了。

lillymarie 發表於 15-4-6 07:20
資優的孩子也需要後天栽培的。即使是天才Genius也需要學習,只是天才內裏有很大的學習動力。
真的不必現在 ...
多謝提醒,有時真係好攰,會想辦法學學如何放鬆~

mphilwan 發表於 15-4-6 19:54
nnie mu n 多謝你既意見呀,平時星期六日我地多數帶佢去公園,運動場同草地等執樹葉花瓣睇雀仔野餐跑步玩 ...
仔仔對沙灘有否和對草地一樣不願赤腳接觸? 如果是的話,要留意有沒有感统問題啊!

Anniemun 發表於 15-4-6 21:09
仔仔對沙灘有否和對草地一樣不願赤腳接觸? 如果是的話,要留意有沒有感统問題啊! ...
係....俾你講中左!今日同成大班小朋友仔一齊玩左成日沙,得佢一個係著住涼鞋玩,我想盡辦法,走前半個鐘先夠膽用手握住D沙玩,但都唔肯除鞋,不過已經好大進步。另外唔願意落水玩,海水沖腳都唔鍾意。
請問感統問題其實係咩?有D咩嚴重影響?可以點解決?

醒目開學勳章

引用:Quote:Anniemun+發表於+15-4-6+21:09+仔仔

原帖由 mphilwan 於 15-04-06 發表
係....俾你講中左!今日同成大班小朋友仔一齊玩左成日沙,得佢一個係著住涼鞋玩,我想盡辦法,走前半個鐘先 ...
要搵個職業治療師check

mrshoho 發表於 15-4-6 23:34

mrshoho 發表於 15-4-6 23:34

謝謝Mrs ho ho ,ANnie mun 我上網查左下,阿仔既感覺統合問題最主要是觸覺和聽覺,對沙同草比較敏感,另外對「滑」既野比較喜愛,會想摸多幾下,(未見過既野佢好奇可能摸一下,鍾意既質地可能摸多五六下咁。)扭計大喊完,泠靜落黎第一時間就即刻要「抹眼淚,呻鼻涕」。至於聽覺方面,佢都比較敏感,佢抗拒吹頭,唔鍾意「風桶」聲,但屋企人開門同隔離屋開門聲佢分得出,但我同爸爸都分唔出。另外一樣比較令我煩惱既係,當佢心情差,肚餓或者攰,眼訓,好多野就指定要「媽咪」幫佢做,爸爸幫都唔锺意(平時好鍾意同爸爸玩)。

除左以上講既佢大組肌同小組肌都無咩特別問題,用筷子,自己著/除褲鞋襪,踢波,打波,玩小吉他自彈自唱,跑步快,反應快。

請問咁既情況洗唔洗搵職業治療師?去扶康會嗎?

回覆:mphilwan 的帖子

是否有點庸人自擾?

觀察一下,大部分小孩不是常常有機會去沙灘,赤腳走在沙上和草地對大部分幼兒都是好獨特的經歷,要適應。

Radiomama 發表於 15-4-7 08:37
是否有點庸人自擾?

觀察一下,大部分小孩不是常常有機會去沙灘,赤腳走在沙上和草地對大部分幼兒都是好獨 ...

多謝提醒,其實我都希望自己係「庸人自擾」
雖然佢未夠2歲半,但因為尾企附近有草地,我地去過好多次,所以草對佢黎講應該唔陌生。出現咁既情況係有D奇怪。如果對某D問題有懷疑,係咪應該問下專家,聽下D專業意見?

我諗阿仔情況唔算好嚴重,不過都想聽專家意見,touchwood係,都唔想錯過治療既黃金時間。

http://www.heephong.org/webprod/cht/contact-us  可以詢問協康會,她們有專業意見給你的。

引用:Quote:Radiomama+發表於+15-4-7+08:37+是否

原帖由 mphilwan 於 15-04-07 發表
多謝提醒,其實我都希望自己係「庸人自擾」
雖然佢未夠2歲半,但因為尾企附近有草地,我地去過好多次,所 ...
似乎你有點過敏,你小朋友只有兩歲多,對某D事情未適應好平常,就算真係叫適應得比較弱,比較慢,都未必是有問題。
我仔細個都怕沙怕草怕千秋怕某D食物,但只要保持接觸,慢慢就改善,但都要時間,3,4 歲後就會好好多!
你小朋友非常好,唔覺有大問題!你講嗰D無論是智能方面,成長方面,大都是小朋友會見到的情況!

回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

可能樓主怕錯過訓練的黃金時間,既然一半一半,更要在情緒、EQ訓練下功夫,最難搞就係呢個範疇。

回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

掉返轉,當年小朋友唔肯行沙、草地,我覺得佢唔夠大膽,於是係咁試,去多幾次,終於得咗!因為我覺得佢唔肯行,先有問題!

回覆:小曳人 的帖子

同意,對數字好敏感,教佢1至100佢就識數到1000以上。對圖和文字記憶好深。同埋好記得幾時去過地方,發生過咩事。邊年邊月邊日好清楚。

多謝各位既意見同提醒,佢感統既問題我地會好好留意。
個人認為感統問題比較敏感既 比較難察覺,但我相信自己應該係最了解自己個仔果個。
我記得阿仔岩岩出世,個頭經常扭向其中一個方向訓,一個月去母嬰健康院打針順便問,醫生話無野。後來公公都發現呢個問題,叫我用毛巾幫佢,令佢訓另一個方向,最後三個月再去母嬰健康院打針再問,今次我地問得比較堅持,后尾發現真係有問題。
做左三個月治療,就好返喇。

治療師話越遲做越難搞。
如果仔仔有感統問題,我諗最辛苦係佢自己,而我地一直又唔知,又可能會怪佢。我地會睇多D資訊,謝謝Anniemum 提供網站。

Anniemun  加油呀!  發表於 15-4-8 18:11

多謝大家既回覆,讓我認識「感覺统合」呢樣野,大家一齊加油!
努力學習做個好媽咪

引用:是否有點庸人自擾? 觀察一下,大部分小孩

‹ 上一主題|下一主題