用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求學求分數 學童壓力爆煲
樓主: fongyuen
go

求學求分數 學童壓力爆煲 [複製鏈接]

原帖由 puiyingmama 於 11-11-16 00:27 發表

Thank you for your warning.  Please share which primary school is 谷??
無一間唔谷,差左間學校谷唔谷得起。仲有,家長唔谷個小朋友,由得佢band2.band3成績咪叫唔谷。
有點人讀band1小學,升band2尾中中都覺無問題,視 ...

有, there exist at least 20-30% '唔谷'subsidized 學校 even more in DSS and private schools.
'唔谷' not necessary band 2/3 ar.
There are always choices for parents.

原帖由 cmchang0927 於 11-11-16 00:52 發表
I almost missed something.....
呢間學校而家都仲係每科排名次, 跟住average又出一個名次, 由頭排到尾, 所以有時真係好難怪d家長唔谷d細路, 自己個小朋友d成績係咩位置完全一目了然......  ...

呢類學校在港島算少,在九龍仲多啊!

回復 3# Babu0710 的帖子

講得好!
而家嘅教育制度再這樣走下去....小朋友就算頂得順,做家長嘅遲早都黐線啦....「叻」根本係無止境架!

淨係睇幼稚園生報小學就知幾癲喇....家長安排小朋友考好多間, 之前仲係上埋十八般舞藝的興趣班, 我個女(n4)有個同學一星期學十一樣野, 又已經學了兩個位既加數, 咁自己都搞我掂, 駛咩仲讀小學啫.....去到小學呢d 學生會有幾大學習動機丫...如果個家長仲要唔生性周圍話緊係要學咁多野喇, 唔學野或者學得少就會輸蝕俾其他人, 佢就構成一份壓力俾同輩既家長....於是惡性循環咪黎囉, d父母又會去迫子女!!!咁點解會迫家長迫子女, 都真係個教育制度有問題....因為學校唔能夠輸...一定要keep住自己banding, 要收到學生, 又要收到好既學生, 於是乎又係只重視成績, 咪....又谷過囉.....

原帖由 UncleGrand 於 11-11-16 07:24 發表
講得好!
而家嘅教育制度再這樣走下去....小朋友就算頂得順,做家長嘅遲早都黐線啦....「叻」根本係無止境架!

醒目開學勳章 王國長老

無辦法架, 家長想法唔改變, 呢D事只會繼續發生
O係EK我都見過, 有人想由"名校"轉去"非名校", 真係俾人話個女第2時會怨你一世, 你害死個女之類, 我真係無言, 人地做阿媽, 緊係唸過度過至做個決定, 讀間學校唔谷, 真係等於累左小朋友一世?
我無話呢類"谷"既學校應該一刀切, 有D小朋友真係鐘意遇強越強的, 但唔係每個LOR! 好多父母揀學校, 唔係考慮自己小朋友適唔適合, 只會揀"最叻最掂, 睇BANDING, 成績好", 覺得入左至算啦, 唔試點知唔得, 唔谷過點知谷唔上, 但又唔明, 一入左去, 放得低嗎? 結果咪打打殺殺咁都要頂硬上..........一將功成萬骨枯, 無講錯既!

醒目開學勳章

2個位的加數....是非常平常的
利害的是已經學到除數啊!!

原帖由 nmy1024 於 11-11-16 10:08 發表
淨係睇幼稚園生報小學就知幾癲喇....家長安排小朋友考好多間, 之前仲係上埋十八般舞藝的興趣班, 我個女(n4)有個同學一星期學十一樣野, 又已經學了兩個位既加數, 咁自己都搞我掂, 駛咩仲讀小學啫.....去到小學呢d 學 ...

回復 26# ziyi 的帖子

That's true! I knew a girl who is in K3 can do multiplcation and subtraction, fluent in English but still can't get second in in TSL.  Her mom was very disappointed ar.

其實今次考小學, 最令我大惑不解既係, 點解一D一直主張唔谷, 要小朋友快樂學習既小學E.G, HKUGA interview 時要考減數, 明明小朋友要K3先學加減數,我仔冇學過, 同幼稚園個媽又係唔谷阿女既, 又係考HKUGA時被問及減數, 佢女識識地, 不過要數手指, 點知老師見佢數手指, 按住佢手話唔好意思, 你太慢啦, 我只可當你唔啱.......... 但of course, 我D朋友D仔女有學enopi, kwik maths, etc 個D就識啦, 你問佢乘數佢都識......
所以未考小學既家長真係唔可以再咁天真咁傻, 你話SFA, 男女拔個D考above 小朋友幼稚園課程既野十分之理所當然, 但係主張快樂學習既始祖都係會考呢D, 就證明小朋友去考小學前一定要識一年級D野啦..........

原帖由 angeemama 於 11-11-16 11:00 發表
That's true! I knew a girl who is in K3 can do multiplcation and subtraction, fluent in English but still can't get second in in TSL.  Her mom was very disappointed ar.

其實冇乜大不了,這些程度小朋友遲早會掌握,只是家長唔明白,以為早人兩年學就超人一等,卻忽略了其他方面的學習。其實一日得廿四小時,小朋友分配了時間在谷上一、兩年級的書本上,便會影響其他方面的發展,如情緒管理,抗逆境能力!以這小五生的case,小一至小四催谷能達標(或父母的目標),但到更高年級,遇到更深的課程吃不消了,遇上逆境無法處理,走進牛角尖!希望家長能多觀察和了解自己孩子的能力、強弱,不要勉強對小孩催谷,不要常認為自己的孩子是天才、資優,因為天才是不會埋沒、是阻不了的。

要避免這些事情發生,要由自己做起.

若果家長唔谷小朋友就會覺得起步慢,自己個小朋友就蝕底兼且唔叻,但係小朋友始終係細路,佢哋承受能力一定唔會好似成人咁好,咪出事囉,就算承受到的小朋友都係小部份,因為好多小朋友都係迫住要做落去,否則家長就覺得自己的小朋友係唔叻的一群了!

講真果句,過一兩個星期大部份人又重覆做以前的嘢,個社會上只會重演一次這些哀歌!有時自己撫心自問,自己都對小朋友太嚴緊了!

同意呀!!!比原先既schedule學早左又點...係會快人一步, 但係咪一定理想達到呢?....要學識既野何其多, 又是否要快在一年兩年....反而overlook左其他的發展, 特別係情緒管理, 人生都唔一定順風順水喇, 咁....小朋友更會遇上自己處理不到的事情....只講成績學業, 而忘了處理小朋友的自我形象, 抗逆力, 如何面對壓力, 如何面對失敗, 將更形響將來的成長, 於是就發生了不幸的事....

還有. 更要認清自己的小朋友是否受得起壓力, 一些看似嬉皮笑臉的小朋友, 不要被他們的外表所欺騙, 他們嬉皮笑臉或許只是面對壓力的一個表徵, 內心係點未必如表面一樣; 所以好多時輕生的都是一些看似不看重得失的人!!!

原帖由 Babu0710 於 11-11-16 11:39 發表

其實冇乜大不了,這些程度小朋友遲早會掌握,只是家長唔明白,以為早人兩年學就超人一等,卻忽略了其他方面的學習。其實一日得廿四小時,小朋友分配了時間在谷上一、兩年級的書本上,便會影響其他方面的發展,如情緒管理,抗逆境能 ...

it's really upset when saw this news.  we can ony said this is the hong kong education problem.  There is no "求學不是求分數".  Even my kids has a creative.    But true that she is no time to think because a lot of homework waiting for her.  This is the hong kong education and like the copy machine.  hope we can send them to overseas study and happy enjoy the school life.

我諗最重要係家長要知自己子女的位置, if係一d 遇強愈強的小朋友, 能谷既都不要谷得太盡, 因為總會有burnt out 既一天, if, 未能谷得既, 也要讓小朋友可以開開心心, 知道父母時時都support自己, 盡了力就可以, 不要隨便掉了生命呀.....

共勉!!!

原帖由 melodyc111 於 11-11-16 12:15 發表
it's really upset when saw this news.  we can ony said this is the hong kong education problem.  There is no "求學不是求分數".  Even my kids has a creative.    But true that she is no time to think be ...

原帖由 nmy1024 於 11-11-16 11:51 發表
同意呀!!!比原先既schedule學早左又點...係會快人一步, 但係咪一定理想達到呢?....要學識既野何其多, 又是否要快在一年兩年....反而overlook左其他的發展, 特別係情緒管理, 人生都唔一定順風順水喇, 咁....小朋友更 ...

完全同意, 共勉之.

其實不是一定要追求"名"校或"谷"校, 只不過這就是香港教育的遊戲, 如果不參與, 怕孩子會"蝕", 給比不去, 是父母的責任!!! 最好就是有能力的給孩子讀國際學校的機會, 享受學習, 可惜不是每個家庭都負擔得來???

Simply speaking, this is the fault of Hong Kong education system !!!

有同感,另一間in父母時我同老師講喜歡佢地少抄習,老師囘答話都有幾多抄寫ga bor,我當時真係好想講咁你校長咪即係老點.
其實究竟係學校定家長定社會問題lei?如果個社會5有個標準話讀到書才算成功,家長5盲目地谷,可能會有多些真正辦學的學校可生存到.
原帖由 cmchang0927 於 11-11-16 11:17 發表
其實今次考小學, 最令我大惑不解既係, 點解一D一直主張唔谷, 要小朋友快樂學習既小學E.G, HKUGA interview 時要考減數, 明明小朋友要K3先學加減數,我仔冇學過, 同幼稚園個媽又係唔谷阿女既, 又係考HKUGA時被問及減數 ...

回覆 24# nmy1024 的文章

Some parents enroll their children in 2 kindergartens, one international (for Eng.) & one gov't sponsored (for Chi.).

Sometimes I think the government's policy is so stupid in that, many parents and children suffer a lot emotionally and physically because of the stress from academic.

This poses a long term effect to the health of the citizens and will create a burden for the medical expenses for the whole society in the long run.

Would the new governor of HK and the relevant government officials please have a longer (at least medium) term of view when they develop the policies?

原帖由 SEI 於 11-11-16 13:07 發表
Simply speaking, this is the fault of Hong Kong education system !!!

係呀係呀, 我見CKY 呢類比較快樂學習既小學面試都有問加減數, 一般幼稚園K3上學期係未教減數既,真係好無奈呀, 唔係我想谷仔女, 但如果我想佢考到HKUGA,CKY 呢類學校, 都一定要K3前學好加減數, 所以我都幫K2既女女報左Enopi 學數啦. 我都好無奈, 嗚.......

原帖由 cmchang0927 於 11-11-16 11:17 發表
其實今次考小學, 最令我大惑不解既係, 點解一D一直主張唔谷, 要小朋友快樂學習既小學E.G, HKUGA interview 時要考減數, 明明小朋友要K3先學加減數,我仔冇學過, 同幼稚園個媽又係唔谷阿女既, 又係考HKUGA時被問及減數 ...
‹ 上一主題|下一主題