用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ying wah portfolio, when to submit
樓主: jazzcnl
go

ying wah portfolio, when to submit [複製鏈接]

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-12 15:26 發表

那封說自己識"盲"字的信, 笑到我眼淚水都標埋....

係阿....
仲有同校長好似樣o個位學生xddddddddd

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢場briefing真係好深刻,好特別!難得我個麻煩老公都話抵讀!好多位都好好笑,d小朋友好可愛好真!我最深刻嘅,係我個甩牙表弟!
恐龍家

我想問如果唔整portofilio又去in 係唔係9成無機會 ?
我想下年比個仔去見識下 不過我又懶唔想整

既然只係想見識下,就唔駛介意機會幾大啦。有心入就做,無心入純粹參與當遊戲就唔好做,好簡單姐。
原帖由 NICOLE123 於 11-7-12 17:33 發表
我想問如果唔整portofilio又去in 係唔係9成無機會 ?

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-12 15:26 發表

那封說自己識"盲"字的信, 笑到我眼淚水都標埋....

Agreed.  At that point, perhaps many parents 'bursted into tears'

If you want Mrs Lam know more about your son, it will be better if you can submit the profilio. The applicants and their parents will be well prepared for the interviews then. Keen competition!

原帖由 NICOLE123 於 11-7-12 17:33 發表

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-12 16:30 發表

係阿....
仲有同校長好似樣o個位學生xddddddddd

How about the little boy who looks magically like the doll?

囝囝下星期先有K2下學期成績, 如果唔交上學期, 下星期先補交最update 成績表會否被覺無誠意?

原帖由 Sunnyland 於 11-7-12 22:02 發表

How about the little boy who looks magically like the doll?

仲有大大隻但滿肚心事的小伙子

原帖由 minima726 於 11-7-12 23:59 發表
囝囝下星期先有K2下學期成績, 如果唔交上學期, 下星期先補交最update 成績表會否被覺無誠意?

報名需知有講"可後補",而當天個主任都有講如果未有係可以之後先補,但記住要mark返低個申請編號

原帖由 thomasha 於 11-7-12 21:42 發表
既然只係想見識下,就唔駛介意機會幾大啦。有心入就做,無心入純粹參與當遊戲就唔好做,好簡單姐。

同意!

我聽完簡介會,小朋友的多語言表演,我想入讀後家長都要花唔少時間係小朋友身上,家長都幾辛苦

你唔交成績表,或者學校會覺得係唔係有問題所以特登唔交。唔通上學期成績表唔多理想?
原帖由 minima726 於 11-7-12 23:59 發表

yup, just think the second term result will be better....

原帖由 BB成長期 於 11-7-13 10:20 發表
星期六那天我都只是交了上學期成績表, 現在下學成績表已取, 而來緊星期六阿仔亦有珠心算公開比賽 (之前在profile上寫TBA), 如有此兩份............我應幾時交?  等第一次interview先交? 定先行郵寄? .....但我又想如 ...

如果係我,我會交左先,因頭2次面試都只係見小朋友,即我未必有機會見到老師(之前有一間的面試我都有後補資料,我就面試當日親手交,因要見埋家長)
簡介會有提到如果有任何資料要後補,一定要寫返個number,否則佢地搵唔返個file放入去,我諗我會集齊,親身去交,或者寄掛號^_^

咁你咪吾好申請囖。選一家適合你小朋友的,而自己又能應付。

原帖由 waihomemail 於 11-7-13 00:39 發表
我聽完簡介會,小朋友的多語言表演,我想入讀後家長都要花唔少時間係小朋友身上,家長都幾辛苦

去年校長見我們是,說 "你們很用心栽培兒子",如果沒有看過portfolio,又怎會知道呢?
原帖由 shingma 於 11-7-11 10:48 發表
係欄以置訊

回復 13# Teddy-Bird 的帖子

呢層我當然知啦
自問無幫個仔prepare d咩野
都無野可以寫
只係想try下個仔有幾多能力者.
我仔讀緊培正 我已經好滿意
不過想佢去見識下出面好多勁人.
預左9成唔收架喇
不過睇下佢可以過到幾多關面試者.
其實有無人真係無整又收到既呢 ?

‹ 上一主題|下一主題