用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2011~2012 小一家長,請進。
樓主: 進爸爸
go

2011~2012 小一家長,請進。 [複製鏈接]

原帖由 fongfonglover 於 11-6-6 16:50 發表
thx君媽~
等我仲愁緊紅日邊度影証件相俾佢,我想問下呢,學校今年9月咪轉全日o既,咁午飯係咪有供應商?我仔2時o係home食飯食過世,真係唔知佢上左小學點算 ...

有午飯供應商。
在校吃午餐的其中一個好處便是老師幫你訓練他。

醒目開學勳章

唔知君媽你知唔知轉全日制後o既返放學時間係點呢?送仔仔返學係咪到學校門口就要走ga la?
Oo聖然相簿oO(有婚沙影樓相la)

嘩~~ 好開心呢!

恭喜哂進爸爸同埋longlonglover丫,  歡迎加入循道這個大家庭, 正如進爸爸所講, 真係要感恩呢!

Hi idadmum, 您好!

你嘅心情好明白, 我上年同你一樣, 都有這個問題!

除你所講5點之外
1.基督教(我們是基督徒) --- 我們也是
2.直屬中學(升中有保障)
3.升中只有20多人考獲循中以外的較有名中學生
4.新校舍
5.循中會考成績並不是太標青 ---看你對循中有無信心啦

我還會諗多一些:

a. aps --- 私小, $3,xxx學費+樂器費用 (循小津校---不用學費)  我情願將aps嘅學費用嚟比小朋友學多些額外嘢 (始終學費係以六年計, 都幾COME計架 )
b. 小朋友對音樂有無興趣 (我仔仔就無啦, 雖然aps常說樂器興趣係要培養出來, 但你應該會最清楚小朋友的呢)
c. 還有aps無中學關係, 覺得壓力(對小朋友/大人) 相對性高

以上純熟個人意見! 希望幫到你少少啦!

原帖由 idadmum 於 11-6-4 14:46 發表
各位,我不是油尖旺區的,所以只能在自行及大抽獎甲部都揀循小,但落空左.我想問問各位在循小讀的家長,比些意見.因為我囡囡有一間不錯的基督教私小(APS)收了,此私小升中的成績很好,但我對循小的認識只有以下:
1.基督教( ...

Hello! idadmum,

我上年同aquarius828也是一樣。結果當然係入左循小啦。當時我都對循小唔係好認識。但基於︰我唔想入, 就唔會放佢第一志願, 當抽中了, 當然相信是上天的安排(我冇信仰的)。有私小在手, 到底當初是為保險而去考定係真係鍾意間學校。
抽完獎當日我返左工, 問下d經理, 因為佢地都有一個小五、小六的小朋友, 經驗分享係︰讀書環境要純樸, 少d或者冇升中壓力, 對小朋友的發展會好d。我覺得循小就做到以上兩點。
賣花要讚下花香, 我係循小的一年級家長, 這一年來, 我的感受︰校長方向清晰, 我接觸的老師有愛心, 有耐性, 有經驗, 學生普遍純樸, 有禮, 受教, 家長都好nice, 會互相幫助。現在有了新校舍, 環境比以前舒適。學校沒有教快半年, 但有很多方法獎勵及鼓勵小朋友學習, 小朋友會好容易適應到新環境, 少d錯敗感, 我是在職媽媽, 對我來說是很好的事。
我的結論是︰教快一年半年未必好,最緊要係學習態度。 入信啦, 一試無防。

原帖由 fongfonglover 於 11-6-7 00:54 發表
唔知君媽你知唔知轉全日制後o既返放學時間係點呢?送仔仔返學係咪到學校門口就要走ga la?

還沒正式公佈。但大約是返8時,放3時15分左右。
只可送到學校門口,不能送上課室。無機會讓你見到學生們集隊的情況。

各位新生家長,
恭喜各位加入循道既大家庭, 在開心之餘都會開始選購下開學用品, 記得最好唔好買有輪的書包,因為學校話在校內範圍是不可使用的, 要背上背。我上年就係太遲知道, 又開心得來見特價好早買左書包, 結果就有兩個書包。

歡迎!歡迎!新同學加入!以後又熱鬧d!
好同意小鄧的講法,小朋友係循小真係讀得好開心,學嘅野都唔淺,特別係中及數,同外面私校差不多,英文程度就不深。
最緊要小朋友沒有一天不喜歡返學,家長又團結(haha我地班),總之就happy la!

昨天正式註冊了;從通知中獲悉新一年度全日制:上課時間是上午八點,放學是下午三點五分。我仲即日交表報名坐校車。
另外,想問未來游泳池是否在室內興建?
什麼地方買校服及課本最平?
謝謝。

進爸爸:你好,很高興小兒也能成為循道的一份子!我們昨天也註冊了!但想問下,嘜學校計劃會起泳池咩?咁幾時會起好?因以我所知,呢間學校一向只重學術,唔重視體育!
原帖由 進爸爸 於 11-6-8 05:02 發表
昨天正式註冊了;從通知中獲悉新一年度全日制:上課時間是上午八點,放學是下午三點五分。我仲即日交表報名坐校車。
另外,想問未來游泳池是否在室內興建?
什麼地方買校服及課本最平?
謝謝。 ...

關於校服, 註冊日應該有派2間校服商資料俾你地, 自己去買, 一間在油麻地, 一間在尖沙咀。

建泳池, 上年我都聽過, 不過就冇下聞, 校長最近有講過學校大左, 希望可以實踐一生一體藝, 以前唔係唔想發展體育, 只係上下午班及地方好少, 發唔起, 泳池有冇都唔重要呢。

買書都應該有派書單, 好似書商會有一日到學校賣書的, 如果想平d, 可以去學友書店買, 上年有82折, 不過佢地冇現貨, 要先去舖頭, 放低書單及錢, 約2日後call你去攞, 如果計埋交通費, 其實就平唔得幾多。
學友社地址︰油麻地炮台街51號地下 (油麻地街市對面)

loveAM, 有冇補充?

回復 2# 進爸爸 的帖子

游泳池原定在五樓平台興建。由於建游泳池要多個政府部門審批,為了不阻礙建校進
度,校方決定暫緩至正式搬校後才再入紙興建,因此現在還沒有游泳池。相信要一段時間後才會建成。

中x書局會選定一天到校賣書,85折。
我自己去炮台街的學x書店賣書,好像是82折或83折(忘記了)。

運動上衣和線外套我往世x。
運動褲在國貨公司。
裙在約x。

小鄧,100分!我點夠你和君媽詳盡!我答爹乍!hahaha!

loveAM,
我有100分, 多謝呀, 我想阿仔100分多d, 哈哈。

回應下校服先, 我仔仔夏天全部在約x買, 因為打電話問過下, 平d, "傳聞"d資料冇咁好, 但佢又快高長大又粗魯, 好快唔稱身, 買平d好d。 冬天我長褲恤衫校褸在國貨公司買, 在學校買校徵釘上去, 冷衫, 運動全套, 外套就在世x買, 因為冬季價錢比較又差不多, 料又好似厚d。另外仲有棉衣, 在另一間公司買, 冬天時會再派通告。10度以下可以穿深藍色冇花紋圖案的羽絨褸。

Thank you so much....

大家好! 我的囡囡也入了循小。但我太太很擔心她會應付不了,因小女的數學比其他小朋友慢了半年 (已在政府做TEST, 現在正接受訓練)。她聽聞循小的數學高於全港平均,而且聽聞循小功課又多又深,擔心她應付不了會打擊自信心...但我並不同意,因為小女的英文成績是不錯的,數學差並不代表應付不了全部課程...太太想叩門基道,或放棄津小改讀早前已收了小女的聖三一堂小學(私校)...大家點睇?

千萬不要轉校,循道是一所好學校,要對老師有信心。況且很多人也想叩門,既然「安排」來到循道,感恩也來不及呢•••

看到你們分享, 真係替你們開心, 希望我個女叩門成功, 加入循小大家庭...^^
~只要有夢想,凡事可成真~

My boy will join Methodist P1 this year!! Keep in touch!!

我也是這樣想,但太太不是這樣想...有沒有現在讀循小的家長可以講下太太收到的風是否屬實? 其實小女的幼稚園校長及政府兒童評估及訓練中心的主任已說過以小女的能力是足以應付循小的課程,如有循小家長以第一身的身份說明事實是如何,會更有說服力...謝謝!

原帖由 進爸爸 於 11-6-8 15:53 發表
千萬不要轉校,循道是一所好學校,要對老師有信心。況肯很多人也想叩門,既然「安排」來到循道,感恩也來不及呢•••
‹ 上一主題|下一主題