用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 有關校巴/褓姆車問題
樓主: alancwko
go

有關校巴/褓姆車問題 [複製鏈接]

hi alan
通常係新生日個日, 學校門口就會有好多保母車c機係到派轉單架喇.
我個女青衣上落車. 不過出年都諗緊會番學個程自己湊, 時間短d

小女明年都會入讀小一, 我們都住在柴灣, 車費要$1050真係好貴。

請問早上大約幾點上校車, 放學大約幾點返到柴灣, 除了校車, 有沒有保母車可選擇, 請告知, 謝謝

原帖由 SY810 於 09-12-28 15:37 發表
小女明年都會入讀小一, 我們都住在柴灣, 車費要$1050真係好貴。

請問早上大約幾點上校車, 放學大約幾點返到柴灣, 除了校車, 有沒有保母車可選擇, 請告知, 謝謝 ...

我八卦問下,你女女今年幾多分入到

原帖由 Little_cy 於 09-12-27 17:50 發表
hi alan
通常係新生日個日, 學校門口就會有好多保母車c機係到派轉單架喇.
我個女青衣上落車. 不過出年都諗緊會番學個程自己湊, 時間短d

你女女讀幾年級,當年幾多分入到

hi alancwko
我個女係今年自己考入去架, 挿班小2....

不過我有朋友今年15分第一輪入左, 佢係同區.
原帖由 alancwko 於 09-12-29 15:08 發表

你女女讀幾年級,當年幾多分入到

原帖由 Little_cy 於 09-12-16 23:47 發表
今日收到學校notice,有關新校既校車安排, 第日校車就會沿st francis st 上, 會係26座位既校車, 不過未confirm, 要待投標.. 而應該都係港島線...

我仲以為會有九龍線tim... 不過都會問下學校 ...

little_cy

新校車安排confirm未,有冇九龍線
其實有冇方法知道有幾多學生住九龍區,如果夠多的話,可以向學校反映下,開一部九龍車載晒全部九龍女
學校有冇家教會

學校有家教會,但新校車路線並不是可以單方面由學校和家教會主導。事實上,由於經營並不容易,學校多年前雖認同現有校車服務有很多不足之處,但亦無奈接受,甚至乎在去年由於第二期新校舍延遲落成,因此校車服務在沒有公司承標情況下,需要求現有校車提供多一年服務。

當然,在新的招標過程中,學校必須爭取學生的福祉,選取安全及價錢合理的校車公司。但你在選人,人也在選你,若過於壓價而沒有公司承標,則新一年沒有校車服務,或繼續沿用現時的校車服務,並在舊校舍下車(配合中學校車服務),均不是理想做法。

不少家長已投訴校車費用高,若然開設九龍線,相信校車公司在有錢賺的情況下也不會拒絕。但究竟收費要多少?怎樣安排?卻不是想來般容易。

簡單來說,以用者自付原則(當然不應由港島區的學生分擔),傳聞柴灣線的校車費達1,500元,那麼相隔一條隧道的學生收費豈不是要2,000元以上。若要遠一點至旺角(方便新界西區的學生)或九龍塘(方便新界北的學生),收費相信要達3,000元,而上落車地點和時間也可能會做成爭拗。

若然九龍或新界區家長能夠同心合力解決上述問題,但由於收費確實不少,在經過一段時間後,某些家長會發現,若低年班的學生由傭工帶返學,而高年級的學生也可自己乘車上學,在接受服務一段時間後放棄(因沒有合約),那麼校車公司又可以做成損失而要求提高港島路線的收費。

因此,就近上學本是教育局提倡的政策,若然家長選擇以時間換取學校,便要有心理準備及作出安排。

對於已入學的跨區學生家長來說,不妨向家校會,又或待落實新校車公司後再提出要求,看看新校車公司能否作出安排。但正如上文所述,其中的問題不少,家長,學校和新校車公司都不易解決。

原帖由 alancwko 於 10-1-6 14:33 發表

little_cy

新校車安排confirm未,有冇九龍線
其實有冇方法知道有幾多學生住九龍區,如果夠多的話,可以向學校反映下,開一部九龍車載晒全部九龍女
學校有冇家教會 ...

醒目開學勳章

我都柴灣線,不過個費用$1050都係只供參考,係未 confirm, 不過我諗起碼都要$700, 不過佢就算係1050我都會比個女搭,因為始終係學校車,況且保母車都一定唔平得去邊,不過我就唔多鍾意佢地要早成個鐘返到學校,個女朝朝都要630起床,都幾慘.
原帖由 SY810 於 09-12-28 15:37 發表

請問早上大約幾點上校車, 放學大約幾點返到柴灣, 除了校車, 有沒有保母車可選擇, 請告知, 謝謝 ...

little_cy,

我都係住青衣架, 我想同我個女報嘉諾撒聖方濟各學校。我想請教你, 請問你女兒是否乘坐James Wong 的褓母車 ? 請問幾點上車及下車 ? 車程是否很長 ? 車費幾多?

hi marcella,

你個女今年9月會入讀.

Yes, 佢係答james wong, 車程1個鐘到, 因為青衣係頭站,
朝早7點到上車, 番到學校其實8點到放學就有時4.25到就到, 3.30打鐘放學,出到黎上齊人3.45.

車費今年, $1680, 吾知出年會吾會加呀.
原帖由 marcella 於 10-1-25 00:58 發表
little_cy,

我都係住青衣架, 我想同我個女報嘉諾撒聖方濟各學校。我想請教你, 請問你女兒是否乘坐James Wong 的褓母車 ? 請問幾點上車及下車 ? 車程是否很長 ? 車費幾多? ...

little_cy,

好多謝你的解答呀, 佢唔係今年9月入請, 但我好大機會用自行同亞女報考此校。咁你女女咪要6點幾起床, 她會否感到很疲累? 夠不夠精神上課做功課温習?

hi
係早起.. 不過for 佢 future係好. 所以我要佢晚晚9.30前要訓.
佢又番得好開心, 上到校車, 同c 機叔叔同保母ee好好傾tim.

原帖由 marcella 於 10-1-26 01:03 發表
little_cy,

好多謝你的解答呀, 佢唔係今年9月入請, 但我好大機會用自行同亞女報考此校。咁你女女咪要6點幾起床, 她會否感到很疲累? 夠不夠精神上課做功課温習? ...

Little_cy,

我同你一樣,都係想佢future好。我識人讀世德, 每天約7:45出門口, 步行大約10分鐘到學校, 每天都留在學校至5至6點(可能上好多興趣班), 一樣好辛苦。

咁你女女回程時有否在車上小睡? 每天花多少時間做功課及温習(如默書)? 興趣班是否安排在Sat or Sun?

原帖由 Little_cy 於 10-1-26 08:50 發表
hi
係早起.. 不過for 佢 future係好. 所以我要佢晚晚9.30前要訓.
佢又番得好開心, 上到校車, 同c 機叔叔同保母ee好好傾tim.

醒目開學勳章

我住香港區米又係要一樣630起床,710上校車,個女返到學校都係大約730 早左成個鐘返到學校,因為校車要再走一轉車灣仔個D學生,不過我就比D野個女返學校溫書,因為平時返到黎都冇時間溫. 係放學好D,330放,405返到黎.

hi marcella
女女有時回程會訓一訓...有時冇訓.  睇下d 同學仔, 多野傾, 米一路傾..

功課, 睇下多吾多啦. 平均兩個鐘到.  因為我比較嚴格, heee
原帖由 marcella 於 10-1-29 00:08 發表
Little_cy,

我同你一樣,都係想佢future好。我識人讀世德, 每天約7:45出門口, 步行大約10分鐘到學校, 每天都留在學校至5至6點(可能上好多興趣班), 一樣好辛苦。

咁你女女回程時有否在車上小睡? 每天花多少時間做功 ...

polarbb,
你住邊區呀.. 點解咁早既.... 730番到去... 嘩...又好似早左d喎
原帖由 polarbb 於 10-1-29 09:35 發表
我住香港區米又係要一樣630起床,710上校車,個女返到學校都係大約730 早左成個鐘返到學校,因為校車要再走一轉車灣仔個D學生,不過我就比D野個女返學校溫書,因為平時返到黎都冇時間溫. 係放學好D,330放,405返 ...

醒目開學勳章

chai wan 個條線,冇辦法啦,不過米當早上比個女溫下書,平時一至五都冇時間溫
原帖由 Little_cy 於 10-1-29 23:33 發表
polarbb,
你住邊區呀.. 點解咁早既.... 730番到去... 嘩...又好似早左d喎

polarbb

請問你是頭站還是尾站上車, 如果我是地鐵站上車, 那是不是頭站

醒目開學勳章

我唔知頭站定尾站,因為佢都係得個3,4個站停,我淨係知710上車,返到學校就730-735,放學就405返到黎(因為佢係第2轉校車,即校車去完第一轉灣仔再返黎車第2轉chai wan),所以會慢左D返到黎.
原帖由 SY810 於 10-2-1 17:48 發表
polarbb

請問你是頭站還是尾站上車, 如果我是地鐵站上車, 那是不是頭站

唔舍西環 or 柴灣有無校車呢 ?

thanks
‹ 上一主題|下一主題