用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 19-4-29 22:50
我以前係美國住過超過十年,宜家仲有好多朋友的小明友係嗰邊。美國好大,大城市多華人的地方到學校裡的競爭 ...

朋友小朋友讀果間係中文學校,佢果班得一個中國同學仔啦,另外一個韓國,冇咩華人啦,d老學仔全部鬼嚟㗎

明明1972 發表於 19-4-30 00:28
例如有朋友在圓玄小學直資讀,今年小六,可惜成績太差,考1xx名,老師 評估叫他考中學,所以,不管去名校 ...
咁你朋友的小孩子中英數常都合格嗎?操行有B嗎

李大人 發表於 19-4-29 21:56
那單 news?我家族有小朋友在美國讀書,家長完全不理,無乜功課,亦唔知課程教過乜,任由小朋友自由發展, ...
https://www.buzzfeednews.com/article/juliareinstein/usc-coach-laura-janke-pleads-guilty-olivia-jade-lori

assado 發表於 19-4-28 13:06
真資/津小, 吾可以直接甘比較, 直資收學費, 津校免費。

收唔收費,未必跟功課量有關。主要係收生差異,令教學選擇有限制。

我以前係美國住過超過十年,宜家仲有好多朋友的小明友係嗰邊。美國好大,大城市多華人的地方到學校裡的競爭 ...

朋友在美國教書多年,回流香港教書。

以佢講法,在美國入大學或名D既大學,亦係好大競爭。所謂少競爭,只因當地文化,人對職業貴賤差異較少,入唔入到大學,做咩工亦無所謂。

朋友係完全唔考慮國際學校。

李大人 發表於 19-4-29 19:59
在美國,教學責任在於老師,只有香港教學責任,由家長承擔

呢個係文化問題,未必係制度問題。

鬼佬養BB,夠一個月丢佢入房一個BB 哭著瞓;18歲趕佢出門口自食其力。

華人(香港)家長,你睇下EK 中學教流區,甚至國際版就知:上中學還擔心子女飯盒食唔食飽,冷氣凍識唔識著冷衫,港大開放日有D SEMINAR 家長多過學生,去外國考大學陪INTERVIEW,甚至陪讀一兩年。。。

當然人係會比較既,老師都係人。

慣咗係咁,老師亦期望合理化,覺得家長要管要理。

Soundervolt 發表於 19-4-29 21:11

家校合作係另一回事,意思唔係將仔女本身嘅教學責任由 ...

其實要求(期望)家長檢查功課後才交,已經係要家長介入學業。

呢個現象很普遍。。。

haihaimom 發表於 19-4-29 23:17

我也看過一本講美國教育嘅書,其實佢哋中產家長,一樣緊 ...
我也看過一個case study, iq 160, 阿媽真的乜都唔使理但因冇寄回一些大學文件,最後讀唔成大學一事無成,很可惜

haihaimom 發表於 19-4-29 23:12

舉個例子:填鴨式:老師直接告訴學生,大陽從東邊升去, ...
看過法國鵝肝鵝是怎樣養便領會到

李大人 發表於 19-4-29 20:59
如果學校明示,要求家長介入教導與學習?老師好興一句家校合作,請家長配合 ...

只要學校明買明賣,家長食得咸魚抵得渴,子女falling behind, struggle, 通常學校都會有一些fu助班,但小學階段父母幫下有乜問題,唔幫就叫neglect ga la.
ps, 至於有些個別學校做法就不能評論了

最近和一位移民加拿大的朋友吹水,那邊華人父母一樣比子女學十八般武藝,but my guess 都是香港會怪獸d。
同時奉勸大家,e加大6有好多人有能力出國,他們有財力有實力,將來入top u 競爭更激烈,活動或傳統都好,都是要努力。龍校可以小學階段全人發展,有offer 應認真考慮

回覆樓主:

Again 美國好大,有過萬個校區,每個校區的做法都唔一樣。

sunnymama2 發表於 19-4-30 06:36
咁你朋友的小孩子中英數常都合格嗎?操行有B嗎

其實合格不太難,操行B更加容易,而小朋友今年才小三,平均分89,現在努力看看可否入全級50名

retriever 發表於 19-4-30 07:11
朋友在美國教書多年,回流香港教書。

以佢講法,在美國入大學或名D既大學,亦係好大競爭。所謂少競爭,只 ...

我細佬個仔,上年過去讀美國讀大學,而美國大學都分369等,如果你是名牌大學,競爭都好大,當然如果要求唔高,基本上大部份人都可以隨便讀完大學,因為美國大學真的很多很多,以前我絕對支持去美國讀書,現在因為特朗普支持美國主義,很多華僑都被歧視,不管你是讀書還是工作,發展非常之唔好

RunningPig 發表於 19-4-30 09:25
Again 美國好大,有過萬個校區,每個校區的做法都唔一樣。

經常認為外國月亮比較圓嘅人,通常都冇喺外國當地生活過(旅行唔算數)。

最近去過Philadelphia及Boston,Terminal Market一帶有唔少年輕人聯群結黨瞓街,而且亦開始興起tuition center。 其實每個地方隨着佢哋嘅生活及文化都存在好多問題。

回覆 Soundervolt 的帖子

幾年前去紐約,其實都幾驚訝,在快餐店、時裝店番工的,很多大約20歲,但全都冇笑容、冇活力...
大部分美國人都喜歡借錢渡日,表面上有大屋住,靚車揸,但他們擁有的net value不多,大部份父母其實真的沒有甚麼閑錢。   有閑錢個班,注重小朋友教育的程度不會少過香港家長。

講番主題,一條龍學校好好多!  有說(不過好像是廣告)9至13歳是小朋友發展運動黃金期,但如要考呈分試,上到中一又要重新適應,可以發展運動(或音樂、藝術)的時間便少了很多。

GreenMaDad 發表於 19-4-30 10:52
回覆 Soundervolt 的帖子

幾年前去紐約,其實都幾驚訝,在快餐店、時裝店番工的,很多大約20歲,但全都冇 ...

若果香港人搭過國際大都會紐約嘅地鐵,一定再唔會投訴港鐵.....除咗陳舊、污糟邋遢、治安差等問題,我每次喺NY搭Subway,都有機會列車行行下故障,需要中途落車,不過大家已經習以為常。

當地美國朋友講如果冇種族法例保障大學生嘅種族比例,好嘅大學已經俾華人及印度人佔據哂,因為佢地無比勤力。

GreenMaDad 發表於 19-4-30 10:57
講番主題,一條龍學校好好多!  有說(不過好像是廣告)9至13歳是小朋友發展運動黃金期,但如要考呈分試, ...

都係睇家長對小朋友成長路既看法,並非只存在於某一類型既小學,甚或中學~~~

Soundervolt    發表於 19-4-30 11:32
‹ 上一主題|下一主題