用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010全港中學排位
樓主: khmama
go

2010全港中學排位   [複製鏈接]

回覆 1# khmama 的文章

khmamam

謝謝回覆, 係咪我一入表申請自行派位的小學學, 通常我要先放棄現讀的直資學校的中學學位?

Hi Khmama :

我家住中西區,學校在東區,小兒成績估計是Band 2,請問我是否應該轉學校網到中西區還是留在東區選校? 但我比較喜歡住中西區的,在東區升中怕太遠。

原帖由 lam.mammy 於 11-9-23 14:47 發表
khmamam

謝謝回覆, 係咪我一入表申請自行派位的小學學, 通常我要先放棄現讀的直資學校的中學學位?

你要問下學校既做法, 有o的私校可以比家長參加派位而又唔使放棄中學學位既.

原帖由 stanleypyk 於 11-9-25 00:02 發表
Hi Khmama :

我家住中西區,學校在東區,小兒成績估計是Band 2,請問我是否應該轉學校網到中西區還是留在東區選校? 但我比較喜歡住中西區的,在東區升中怕太遠。 ...

你轉去中西區升band既機會係零, 而中西區只得band1同band3學校, 所以抽獎留番係東區較穩陣.

原帖由 khmama 於 11-9-25 15:31 發表

你轉去中西區升band既機會係零, 而中西區只得band1同band3學校, 所以抽獎留番係東區較穩陣.

Hi Khmama :

但我想知中西區是否真的只得 band 1 同 band 3學校, 聽人說例如聖類斯是 band 1尾,是否可算是 band 2頭學校, 也可一試呢? 另第一輸自行分配學位我仍想選擇中西區一些 band 1尾的學校,到第二輪抽獎仍想填三間中西區,其餘填東區又可行嗎?還是第一、二輸均要填東區,放棄中西區呢?因我極想小兒可入中西區的學校,謝!

Hi Khmama, 可否再分析此兩校,西貢區景嶺書院及東華三院呂潤才. 早兩年景嶺不是屬組別一的中學? 現還升呢英中,反而是2A banding.  至於呂潤才兩年前的評價是進步中, 但現看沒改變.  

亦想知band 1尾, 男孩, 選官塘區中華基督教會蒙民偉書院或聖言中學或沙田體藝可能性大嗎?  請賜教

回復 1# yeegi 的帖子

KHMAMA,

有關西貢區之英中在2011年巳是4所了.
迦密主恩中學
基督教宣道會宣基中學
景嶺書院
將軍澳官立中學

但為何景嶺是BAND 2?
Best Regards
Candy

回復 368# cluk15hon 的帖子

你睇晒成個list就會見到景嶺係2A既第一間, BAND1同BAND2唔會有明確既分界線, 景嶺屬BAND1尾2頭.

會考成績年年會變, BANDING亦會相對調整, 所以我列晒o的成績出黎,你可以自己作比較. 如果係自行聖言機會唔大, 蒙民偉可以試下, 體藝唔影響自行兩間, 都可以考.

回復 370# khmama 的帖子

那呂潤財的comment 又如何? 如校風.

khmama,
小兒是band2生, 油尖旺區, 請問選那一間中學好呢? 另外, 想問直資的福建中學好不好呢? 因為是左派, 所以有點保留.

回復 371# yeegi 的帖子

呂潤財既口碑似乎都ok, 校風好唔好就建議你去睇下.

回復 372# JJ320 的帖子

自行唔限地區, 油尖旺選擇唔多, 你可以去九龍城區試下何官同胡兆熾, 深水埗唐乃勤同大雄. 福建中學(英文班)唔錯, 至於左派問題, 我覺得可以不理, 你自己教番小朋友正確既思想咪得囉.

1. khmama,
  2. 請問我大抽獎時轉去油尖旺有無著數呢?小兒現在灣仔讀小六,有聯繫中學,但勝算不高,雖然只是考了一次呈分試,好彩就希望維持band 1 尾,唔掂就分分鐘band 2 頭。
  3. 如果乙部先填自己中學,跟著跳區填油尖旺,可以嗎?會否跌band?

4. 又請問可以考那些中學打底呢?因為想大抽獎,故不能考直資。謝謝!
複製代碼

回復 375# ThanThan2000 的帖子

如果你維持BAND1成績, 就唔會冇勝算, 話晒抽獎唔分頭,中定尾. 灣仔抽獎好似冇油尖旺既他區位, 亦冇話選他區會跌BAND.

1. 謝謝回覆。是否我理解錯了,是不是band 1 頭先抽,然後到band 1 中,如此類推,到band 1 尾就唔多穩陣。再者,自己以為是band 1 尾,原來是band 2 頭,點算!
  2. 如果甲、乙第一位只選原校灣仔區,其餘29間選回自己居住的油尖旺可行嗎?定全部選灣仔區學校好呢?
  3. 當係band 1 尾,此兩區可以選擇那些學校呢?
複製代碼

回復 377# ThanThan2000 的帖子

抽獎係先抽band1生, 跟住band2生, 最後band3生, 抽獎主要靠考生既隨機號碼, 號碼越細越著數, 唔理band1頭中尾. 抽獎係跟小學網, 你係灣仔網就只可以抽網內中學同他區提供比灣仔網既中學學額, 至於邊o的他區中學你可以睇教育局既'中學一覽表'.

1. khmama,
  2. 謝謝你的解釋,應該是自行階段先分band 1 頭、中、尾,對嗎?學校會先選band 1 頭的學生,因為自行派位位少,當然是band 1 頭、中先被選中,對嗎?
  3. 另外,因我住油麻地,我聽聞可以入紙教育署改爲選油尖旺嗎?
  4. 如果可以改的話,乙部第一位可否繼續填自己的聯繫中學(不是在油尖旺區),餘下的29間就選九龍的油尖旺呢?有無著數呢?
  5. 唔好意思,咁多問題,我想了解後開始著手部署一下。謝謝!
複製代碼

回復 379# ThanThan2000 的帖子

自行時學校會睇全港次第, 即是考生在全港既排位高低. 弱區既band1頭未必會排得高過強區既band1中. 抽獎可以申請去番油尖旺抽. 但你用唔到你既聯繫位.

1. 全部明白了,十分感謝你的意見。以前是一知半解的,現在清楚了。十分謝謝!
複製代碼
‹ 上一主題|下一主題