用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

papamama199 發表於 22-10-3 08:19
IAL 認受性邊有可能低過IBDP呀?

單以考生數字計,IB全球約17萬考生,而A-level考生約120萬人(英國本土加海外)。

SummerTrees 發表於 22-10-3 09:32
插班是一個從p2-p6持續進行的事項,自行階段入龍校的F1學生其實亦是屬於插班生。

小學階段,大體上競爭力 ...

冇錯,我之前都問过throughtrain定義係乜?
p1 到s6 肯定算係throughtrain生,咁p2 to s6算唔算?
p3 to s6算唔算?
p4 to s6 算唔算?
p幾到s6先唔算?

搞唔清定義,就沒法定标淮去meassure.

DD仔 發表於 22-10-3 10:41
請問點解肯定5*+不超過1.5%? 圖表冇寫係哪5科,又冇寫每料有幾多人考,而每科全港拉curve嘅比例不一樣, ...
考試局有統計資料, 公佈DSE成績當年已發佈
2022年最佳5科同時取得5*或以上既學生比例只得1.4%, 2022年最佳5科同時取得5**既學生比例只得0.1%

我上星期自已睇漏咗嘢, 話港華4+/5+只會比報告既成績低呢點係錯既.

港華Best 5達4+/5+成績既比例, 係會比大家慣常理解既4+/5+低, 因為佢地只計 "5科同時達該Level", 咁好似如果有學生既成績係5555444 只會計入 Best 5 既 4+而唔計5+, 但以慣常5+計, 呢個學生既成績都會納入計算

不過用一種無乜學校會用既統計方式去顯示 (印象中未見過), 其實即係唔想同人正面比較同唔想話人知自己好定唔好囉 (唯一肯定係成績好過全港平均既指標一截咁囉!)

DD仔    發表於 22-10-3 12:43
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

twhkleung 發表於 22-10-3 11:06
冇錯,我之前都問过throughtrain定義係乜?
p1 到s6 肯定算係throughtrain生,咁p2 to s6算唔算?
p3 to  ...
中學都有插班, 上年度DGS插班去S4個帖都好多人頃咁S6畢業個班又點分好?

中國傳統乜唔係"一日為師, 終生為父"既咩? 仲乜成日講 Through train? 下下分呢樣分個樣咁玩, 真係完全符合國情去攪小圈子

It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

DD仔 發表於 22-10-3 10:41
請問點解肯定5*+不超過1.5%? 圖表冇寫係哪5科,又冇寫每料有幾多人考,而每科全港拉curve嘅比例不一樣, ...
best5科5*+的全港考生生人數百分比,這是有數據的,考評局有公佈.
港華現在混淆視聽的地方就是:對比的右邊(HKbest5科)用的是考評局的數字:全港的考生best5科人數分佈百分比.

而如果左邊的(港華best5科)對應的是港華全體考生的best5科人數分佈百分比(注1)的話,那是合理的,即所謂的蘋果對蘋果.

但現在右邊的數字並非如此:因在港華post的第205至第207個回復,有截圖顯示港華best5科的5**和5*的人數分別是3人和11人.大家可以仔細對比下,就會發現有問題.

而如果左邊的數字(best5科)解釋為是港華的學校最佳5科的該5科的人數百分比(注2),卻可解釋得通該柱形圖:亦即你我所理解的最佳5科室(舉例講)M2,英文,物理,生物,VA(記X).而該校的三名5**的考生獲得的科目分別是中文,數學,M1,通識,和X(此處的X為前"記X"的其中之一),意思即大約有3科5**被取樣,而該X的分母應該不大,除了英文全體考,其餘都選修,以一貫比例大約估計約200至300,呢麽此時的5**百分比是約1%,即柱形圖.

注1和注2的分別是在哪裏,如果有會員不清楚的話再解釋

DD仔    發表於 22-10-3 12:43

papamama199 發表於 22-10-3 11:45
考試局有統計資料, 公佈DSE成績當年已發佈
2022年最佳5科同時取得5*或以上既學生比例只得1.4%, 2022年最佳5 ...
閣下和poyau一樣,被左邊的數字即考評局的數字矇騙了.看我的前幾個回復.

medicine 發表於 22-10-3 12:12
閣下和poyau一樣,被左邊的數字即考評局的數字矇騙了.看我的前幾個回復.

在等poyau回復尼,可能他認爲他自己理解正確,而不會回復尼.
按照常理去理解,一間中學,用來對比的數據應該是相同的才正確,

但是,一間如此"挑三揀四'地去"講好故事"的機構,有乜理由會計算或顯示少了的best5科的最高等級5**的人數百分比尼?唯一解釋就是概念不一樣.

medicine 發表於 22-10-3 12:06
best5科5*+的全港考生生人數百分比,這是有數據的,考評局有公佈.
港華現在混淆視聽的地方就是:對比的右邊(HK ...
我只係解釋俾DD仔知, Best 5數字係有官方資料
你講既問題係啱, 港華校報告內容出現前後矛盾既地方

之前一頁話有3個學生攞5科5**, 11個學生攞5科5*或以上

咁當佢11個學生攞5科5*或以上呢一點係正確, 再睇番圖表係10%的話, 咁全級人數應該係110人

用110人一級去計番攞5科5**既比例 (3人), 咁應該係 2.7%, 但幅圖個比例又好似 "短" 咗D喎? 起碼要有1/4格先合理啦!

DD仔    發表於 22-10-3 12:44
medicine    發表於 22-10-3 12:29

tommychoi1985 發表於 22-10-2 23:59
除左成績,SJC應該係社會上出左好多勁人..尼度d人好似睇唔起SJC….論成績神校我只認SPCC同女拔(QC可能都算 ...

呢個表show咗B1S schools 2021年成績,SJC係唔達標準嘅,SPC反而係最有機會成為下一間B1S school, 而DBS因為有強勁IB支持下,仍然入選。
B1S嘅諗法,係當我想比較三私一直時想出來的,因為既然四間B1%都咁高,有咁多B1A, 不如比較高一個層次?(利申:我係APS家長,但開始時我自己原先估計係TSL佔優,因為佢有11個入SPCC)
我用嘅都係EK客觀數據,並不存在「誤導性」。

DD仔 發表於 22-10-3 12:30
呢個表show咗B1S schools 2021年成績,SJC係唔達標準嘅,SPC反而係最有機會成為下一間B1S school, 而DBS因 ...
咁不如好似 hkpapa 咁, 講清楚以咩做標準, 但 hkpapa 成日強調佢只睇可以計算既資料, 咁你所謂"地位"又點計呢? 仲記得上年佢承接 greenapple 做個 DSE 排位統計, 不斷有人話佢唔準, 偏幫某D學校
講地位, SPC同YWC係香港歷史悠久既男校, 比SPCC, QC, DSB更有歷史, 而且一樣出過唔少政經名人

SJC既名人舊生一樣唔駛講, 又係多到校慶唔知要開幾多十圍

papamama199 發表於 22-10-3 12:27
我只係解釋俾DD仔知, Best 5數字係有官方資料
你講既問題係啱, 港華校報告內容出現前後矛盾既地方
港華選擇去"講好故事"的地方就在於(HKbest5科)和(港華best5科)

驟然一看,這是相同的概念,即蘋果對蘋果.

實際尼?(HKbest5科)室引用的考評局數據,為全港考生的best5科的人數分佈百分比.但(港華best科)似乎不是港華的全體考生的best5科的人數百分比分佈,而是選用了港華的全體應考科目其中的best5科,然後計算其中的(該5科)考生分佈百分比,只有這一個解釋才可解釋得通港華自己公佈的5**和5*的人數問題

DD仔    發表於 22-10-3 12:53

papamama199 發表於 22-10-3 12:38
咁不如好似 hkpapa 咁, 講清楚以咩做標準, 但 hkpapa 成日強調佢只睇可以計算既資料, 咁你所謂"地位"又點計 ...

首先,主科5+>40%係重要嘅,呢一點上,SJC同埋YWC仲要努力d.
SPC呢兩年都過咗40%, 之不過佢因為之前長期B1C, 最近先大翻身,有頗多人認為不如等多一陣,等到大家都認同時才入B1S. 我再三講過,SPC係最有機會入B1S.
「地位」點計?冇得計,就只有廣泛認受性,學校聲譽、學界音樂/運動/STEM etc、舊生網絡等等。
SPCC+DGS鐡膽+其餘三大女直&MCS + 香港最top三大男校。呢個組合都唔算好弱啫

papamama199 發表於 22-10-3 11:49
中學都有插班, 上年度DGS插班去S4個帖都好多人頃咁S6畢業個班又點分好?

中國傳統乜唔係"一日為師, 終生為 ...

DG今年中二插有17位
中三插班18位
下年中三(即今年中二果班)假如又插十幾個
咁插法,真係唔知到中六有幾多位係原本中一果班人,更加唔駛講有幾多係原小學直升

DD仔 發表於 22-10-3 12:52
首先,主科5+>40%係重要嘅,呢一點上,SJC同埋YWC仲要努力d.
SPC呢兩年都過咗40%, 之不過佢因為之前長期B ...
又係5+
咁點計都無理由無鄧顯同曾肇添啦!

唔該睇下 hkpapa 呢幾個統計先啦!
2016-2019年B1女校DSE成績對照
2016-2019年B1男校DSE成績對照
2016-2019年B1男女校DSE成績對照

hkpapa提咗一點我都好同意既, 睇學校要整體, 唔係淨係睇5+同**

DBS一真俾人話佢差, 唔係因為佢5+唔得, 係"下面個班" (攞4+或以下) 既人越嚟越差.
做靚 5+ 睇落唔難, 大家睇下觀塘"新貴"蒙民偉呢兩年個 5+ 幾靚仔

回覆 DD仔 的帖子

點解唔用22年數據? QC 22年成績同DGS差不多,QC有大抽獎,DGS完全自主收生,你唔用22年數據都凸顯唔到學校既進步,以收生質素同最後成績來睇,QC勁過DGS.  5+ 4成以上,好多1A學校都做到。真心覺得攪B1S冇意思。最神是學生自己本身,冇左質素高既學生,咩"神校"都唔會搞到成績誇啦啦。

medicine 發表於 22-10-3 12:06
港華現在混淆視聽的地方就是:對比的右邊(HK ...
注1和注2的解釋:
港華全體考生的best5科人數分佈百分比(注1)

港華全體科目的best5科(該5科的)人數百分比(注2)

這樣的中文表述是更爲直觀.

引用的考評局的數據是對應
(注1)對應的是:HK全體考生的best5科人數分佈百分比.
(注2)對應的是:HK全體科目的best5科(該5科,印象應該有M1和M2,大家有興趣可查證)人數百分比.

而只有這樣的解釋,在有投訴時才會立於不敗之地(即沒有使用虛假的數據),只是對(港華best5)的不同理解而已.

高,實在是高

papamama199 發表於 22-10-3 13:05
又係5+
咁點計都無理由無鄧顯同曾肇添啦!

我諗你冇仔細睇我寫嘅內容,喺一樓就寫咗:B1S - 傳統名校……地區各校有強成績,但江湖地位弱

Dylanli2017 發表於 22-10-3 13:05
回覆 DD仔 的帖子

點解唔用22年數據? QC 22年成績同DGS差不多,QC有大抽獎,DGS完全自主收生,你唔用22年 ...

上面嘅21年DSE成績係以供參考,因為有啲學校未公佈2022年成績,所以先用21年數據。
呢個B1S唔係用嚟特顯進步,而係一個elite class.  可以看成學校status最頂級的存在。
你所講嘅「QC勁過DGS」嘅理由,我唔係好buy, 收好學生後都要keep住勁,都係一個本事,而且QC出哂名收勁多top男生喎

回覆 DD仔 的帖子

如果唔用update成績,咁年年都用21年成績都得啦,好既學校當然是進步好,莫非你覺得退步或原地踏步更好?咩elite學校,各家長都各有見解,你覺得是又唔代表個個覺得是。
2個學生,大家同樣都考6科5**,莫非你覺得係你list入面學校讀既果個6科5**先是叻? 大學收生難道唔是先睇成績反而睇佢來自邊間中學?

DD仔 發表於 22-10-3 13:14
我諗你冇仔細睇我寫嘅內容,喺一樓就寫咗:B1S - 傳統名校……地區各校有強成績,但江湖地位弱
...
江湖地位: 點去計?傳綷名校? 如何定義?

即係新晉學校, 如港同呢D一定無份啦!
幸好英美澳加既人唔會有呢D心態, 否則英國 Brighton College 就唔會咁多人熱捧
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊