用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享我的PN行程
樓主: Mava
go

分享我的PN行程   [複製鏈接]

bubu99 發表於 16-11-23 16:30
可以再報當插班嗎? 出年有3間未in, 宣美,學之園同St Catherine. 三間都唔易,諗緊係咪應該報多幾間。例如 ...

報埋...博一博

Mava 發表於 16-11-23 16:32
報埋...博一博

都好! 我估好多已經過deadline 報名....擔心中

55479090 發表於 16-11-23 15:39
絕對吾係啦,st. cat 又happy
學術又好。
唔該哂!

迦南(waiting list )

Mava 發表於 16-11-22 18:07
大家都是新手媽媽...心情又驚,又彷徨,又緊張!
自己當初報名15間....當你面試中及完後,觀察多D學校,家 ...
見你咁講,我個心又舒服d。我in 左啟思對學校同老師印象ok,有朋友個囡讀緊啟小,好開心,鐘意番學。不過我認同啟思唔係傳統催谷學校,如果一向舒服開,好難番轉頭。

Mava 發表於 16-11-19 23:21
本身like...之後經了解!有offer都唔take

想問下 覺得 九龍塘迦南有乜嘢唔好?

回覆樓主:

我見好多人都報迦南,迦南係咪真係咁好?

Marie_m 發表於 16-11-23 21:51
我見好多人都報迦南,迦南係咪真係咁好?

如果我有offer唔take...好彩waiting list!

CandyCheung123 發表於 16-11-23 20:51
想問下 覺得 九龍塘迦南有乜嘢唔好?

好不好見仁見智!我自己in完感覺學校麻麻!
同埋下年有學卷,咪搞我!怕怕!

例子:

如果收500個k1-k3 學生

冇學卷=500x5000=2,500,000資源(可能有多D net teacher,課程)

有學卷⋯⋯政府可能比1,000,000資源學校(我不敢想)

以上我是咁想...未必正確!

如有能力,都想佢入一些保倒上好D小學的
幼稚園(私立)

elim0_0 發表於 16-10-24 23:35
點解會禁選呢?think 唔好嗎?我2間都冇fd 讀,我2間都報左,幸好冇撞

最終都有in think....you're right!

迦南出左result???
樓主係味有phone group,可否加埋我?
我都係報左同樓主差不多既學校,可交流下😁

kenjiwlchan 發表於 16-11-23 23:01
迦南出左result???
樓主係味有phone group,可否加埋我?
我都係報左同樓主差不多既學校,可交流下😁 ...

Canna result出左啦

回覆:分享我的PN行程

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bk-bb 發表於 16-11-23 18:10
見你咁講,我個心又舒服d。我in 左啟思對學校同老師印象ok,有朋友個囡讀緊啟小,好開心,鐘意番學。不過我 ...

啟思幼稚園同啓思小學附屬幼稚園是兩間不同的學校。

樓主, 我見你個LIST 上無基督教中心, 都係因為有學卷嗎?
我都偏向無學券幼稚園, 但都會報一兩間有學券, 因策略係多啲種類俾囝囝見識, 自己都想睇多啲嘢, 留條後路. 始終唔想跌入交貴學費, 就覺得學校會俾番足你.

很多人話不同幼稚園出既學生好唔同, 只看網頁好難理解到, 希望大家多啲分享.

申利, 我無報SC, THINK, Zenith....

回覆 Lilylily28 的帖子

gf我覺得物有所值呀. 環境清潔乾淨, 前排隔離班有人腸胃炎, 但學校都控制得好好, 亦主動話俾家長知學校會點做幾時做. 學校亦有註校護士.
學費同其他私校差唔多, gf除校服外全包, 相比其他學校學費加雜費書薄費總和其實差唔多, 學校隔一陣就會有本書仔送比小朋友, 每月有唔同主題的party.

acfun 發表於 16-11-24 10:16

gf我覺得物有所值呀. 環境清潔乾淨, 前排隔離班有人腸胃炎, 但學校都控制得好好,  ...

我好欣賞佢地有註冊護士、亦見到佢地升上成績也不錯、那天小朋友interview 見老師那part 好開心、出奇地不停對老師笑、老師俾我感覺很有愛心、不是裝扮的、校內環境好整潔、所以印象十分好

Lilylily28 發表於 16-11-24 11:00
我好欣賞佢地有註冊護士、亦見到佢地升上成績也不錯、那天小朋友interview 見老師那part 好開心、出奇地不 ...

請問你小朋友在gf 讀了英文水平是否很好?是否很喜歡上學?有喜歡閱讀的習慣嗎?

我在學術上唔係好pushy, 所以自己無早教or參加playgroup的, 家裏全廣東話. 老師話佢聽得明英普指令. 學校語境好好, 除左NET, 同學都有不同國籍, 白人外還有日韓法印等小朋友. 返左學3個月英語詞彙識多左好多, 可完整唱出多首英文兒歌歌詞, 最近聽到佢唱phonics song.
學校每星期有親子閱讀報告, 鼓勵閱讀, 好簡單家長剔返小朋友對本故事書的反應, 另外會叫小朋友畫出佢的感受. 小朋友咁細, 當然只是塗鴉 佢好鍾意返學仲好鍾意做功課, 小朋友可以有愉快心情學習, 所以我都好滿意

acfun 發表於 16-11-24 11:36

我在學術上唔係好pushy, 所以自己無早教or參加playgroup的, 家裏全廣東話. 老師話 ...

多謝妳用心分享、你是在奧運Gf , 對嗎?我希望我仔語境好D、會在安全的學校上課、另外有個適合佢而且開心快樂的童年、但又吾想㨂太過hea的學校、聽到你講、安樂哂、現在只等待收到學校offer (emoji)
‹ 上一主題|下一主題