用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

有 3/4 100%New仿估小提琴售$450,因多了一部,是朋友送給我孩子,有興趣PM我,我給photo你們看, ( 但我不知琴是否靚琴也不知牌子,琴身有?? 200的標字. ) Thank You.

先讓我收回---"以你孩子老 師的口氣,不知料子有多高"這句說話,以示對老老一輩老 師的尊重(不論是那位)。
見孩子學六年只比賽了6級,完全不是現今老 師的風格。難怪,老老一輩都是逐級而上。
大陸琴真的不要考慮了,因可能很快就要再換多次!記得試多幾把,問下幾時再有琴到,不急於一時。我也在等買枝弓!!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

如果不論價錢,歐洲琴當然絕對好過大陸琴啦!不過以一般家庭而論,畢直在一萬幾千以下的話,就肯定以大陸琴為首選。

想來想去,始終想不出符合所說的老 師!!!不要緊,有要求始終是好事,去試試再說吧!記著帶原來的琴去比較。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

想請教大家,
成人初學應該買咩琴好呢? 價錢如何? 有冇2手買架?

THANKS

原帖由 Pui_Pui 於 10-2-8 12:55 發表
想請教大家,
成人初學應該買咩琴好呢? 價錢如何? 有冇2手買架?

THANKS

有啦梗係.....二手二百蚊都有呀,如果你唔係好細粒,可以用到4/4, 不過真係用黎試下玩幾個月,到時你會對琴有要求,再到琴行睇下咩價錢琴啱你.......有興趣pm我丫可以

Hi,各位:
我有個蠢蠢地既問題,去外遊旅行你地會唔會帶埋琴去練?我覺得去幾日帶埋琴好誇,但3月音樂節阿仔隻歌仲未練熟(其實Grade1乍),好想過年假期操練好,但又早早安排外遊,如果成果禮拜唔練,實生疏哂,放完假返學後每日又無太多時間練...。

帶啰!今年首grade 1都唔淺架。

妳驚唔驚隔離房投訴? 酒店D隔音好差.
撇開呢個原因, 我都贊成妳帶!

原帖由 Fion_Chan 於 10-2-10 13:57 發表
Hi,各位:
我有個蠢蠢地既問題,去外遊旅行你地會唔會帶埋琴去練?我覺得去幾日帶埋琴好誇,但3月音樂節阿仔隻歌仲未練熟(其實Grade1乍),好想過年假期操練好,但又早早安排外遊,如果成果禮拜唔練,實生疏哂,放完假返學後每日又無太多 ...

原帖由 beetle 於 10-2-10 19:34 發表
妳驚唔驚隔離房投訴? 酒店D隔音好差.
撇開呢個原因, 我都贊成妳帶!

我又唔怕嘈到隔離喎,好多人開電視都開到好大聲。我怕個琴放唔入個"0急",而hand carry又太揚,比人非議:"呢個阿媽虐兒,去玩都要逼個仔練琴,......"
其實我要阿仔每日練15分鐘咋,所以又怕老公話我勞師動眾......

原帖由 Fion_Chan 於 10-2-12 00:43 發表

我又唔怕嘈到隔離喎,好多人開電視都開到好大聲。我怕個琴放唔入個"0急",而hand carry又太揚,比人非議:"呢個阿媽虐兒,去玩都要逼個仔練琴,......"
其實我要阿仔每日練15分鐘咋,所以又怕老公話我勞師動眾......: ...

要小心氣溫和濕度, 琴聲會走音, 太干琴木會變, 不要寄艙啊,因為艙內氣溫變化太大

哈哈!我都覺得老公係至大問題... 我成日俾佢話我"虐待"佢個寶貝女.......

原帖由 wootaitai 於 10-2-12 12:08 發表
Haha... I would do so too but dont think my husband would approve

請問VIF BV50是否國產?
買1/4比小朋友用﹐OK嗎?

唔會.....話明去旅行緊係唔想放鬆下,輕鬆下啦...
出外玩喎...點會有心機練....

咪掃興................

原帖由 Fion_Chan 於 10-2-10 13:;57 發表
Hi,各位:
我有個蠢蠢地既問題,去外遊旅行你地會唔會帶埋琴去練?我覺得去幾日帶埋琴好誇,但3月音樂節阿仔隻歌仲未練熟(其實Grade1乍),好想過年假期操練好,但又早早安排外遊,如果成果禮拜唔練,實生疏哂,放完假返學後每日又無太多 ...

我試過,但唔係好有用,因阿囝個心都唔喺度,即使肯練都唔會好,除非你小朋友熱愛音樂啦!

原帖由 aria 於 10-2-13 03:09 發表
唔會.....話明去旅行緊係唔想放鬆下,輕鬆下啦...
出外玩喎...點會有心機練....

咪掃興................

又系喔!比我自己都無心機練。

基本上幾千蚊以內都系國產架啦!

原帖由 PaPa 於 10-2-13 01:36 發表
請問VIF BV50是否國產?
買1/4比小朋友用﹐OK嗎?
bv100都係ok既學生琴,有小小要求,bv50都過唔到自己......

原帖由 Sindy 於 10-2-14 00:41 發表
bv100都係ok既學生琴,有小小要求,bv50都過唔到自己......

請問有隻牌子叫OMEBO﹐佢又點呢?

原帖由 PaPa 於 10-2-15 00:19 發表

請問有隻牌子叫OMEBO﹐佢又點呢?

sorry,我識好小呢d牌字名,多數睇到琴先知值唔值/好唔好(但梗係高級數果d都仲未睇得掂,只係一萬幾千以下都知知地)
‹ 上一主題|下一主題