用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Down 爆區(專家勿入)
樓主: seamama
go

Down 爆區(專家勿入)   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fany+於+13-12-03+發表我喊了

原帖由 sh_yip 於 13-12-03 發表
我仲慘! 連Waiting都無
真是不想等到明年六年!心情超差!

回覆:Down 爆區(專家勿入)

眼見個個都有學校收,自行20分都入唔到,真係灰爆,已經喊左無數次

終於輪到我報到喇!阿囡自己學校都係備取生,已經喊濕咗幾個枕頭。
雖然知道呢個遊戲有排玩,但要面對時,真係好灰

引用:+本帖最後由+愜意貓+於+13-11-9+18:35+編輯

原帖由 愜意貓 於 13-11-09 發表

回復 cicheung 的帖子
又唔係話 d 興趣班咁恐怖啩,只要安排有所平衡,有時間俾小朋友 free play, 去公園,去玩,興趣班都唔係話咁差啫。

16 reject, 1 2nd, 1 waiting.  冇咩唔開心,知自己小朋友實力如何,冇迫佢好緊要, 自然唔會有超卓嘅結果。有煩過要唔要為校網搬屋。總之為人父母揾學校係好難攪,但盡左力,對得住阿仔阿女,諗下都ok la. 加油!

引用:見到人地又2nd又3rd又offer,我都好down,今

原帖由 pino 於 13-11-15 發表
見到人地又2nd又3rd又offer,我都好down,今日又忍吾住話左个仔几句!唉,又吾知衰乜!d人成日話我仔叻,醒目 ...
我只可以講,大部分人都係禮貌式讚您小朋友,通常幼稚園老師會中肯d, 當然最了解的應該是您自己。

引用:Quote:原帖由+fany+於+13-12-03+發表我喊了

原帖由 sh_yip 於 13-12-03 發表
我仲慘! 連Waiting都無
有等如冇,已call晒waiting, 周圍有人報喜wait到,就係冇自己!仲俾自己一個false hope,好難過!

傷心過後,要諗下點做!積極再提升小朋友各方面,再叩門甚至考插班……漫漫長路

引用:我周圍既都已有offer我個仔就收咗10個rejec

原帖由 paradise4u 於 13-11-26 發表
我周圍既都已有offer
我個仔就收咗10個reject,同埋自行都係食白果(得15分,同埋自行學校亦唔系心儀):nau ...
我同你一樣,真心酸

真係好灰, 呢幾個月等結果就每日望個信箱, 有 waiting 有 reject, 咁有 waiting 就每日等電話, 但就得個等字, 到呢幾日知道 d 學校 call 完 waiting 但都 call 唔到我. 而家開始就只可以望住個月曆等日子過, 等抽獎. 呢個月應該普天同慶, 但
誰又騎著那鹿車飛過, 忘掉投下那禮物給我. 呻完.

引用:真係好灰,+呢幾個月等結果就每日望個信箱,+

原帖由 kiddodo 於 13-12-04 發表
真係好灰, 呢幾個月等結果就每日望個信箱, 有 waiting 有 reject, 咁有 waiting 就每日等電話, 但就得個等 ...
完全明白!call左兩次waiting都冇我份,個心好唔舒服個女真係waiting到咁後!

引用:Quote:原帖由+pino+於+13-11-15+發表見到人

原帖由 kcinname 於 13-12-04 發表
我只可以講,大部分人都係禮貌式讚您小朋友,通常幼稚園老師會中肯d, 當然最了解的應該是您自己。

...
咁我相信我都區分到边d係隨口講既客套話,边d係真心讚既.....其實班主任同一些出面的老師都講过我仔考学校应該冇乜問題.....只可以話大家只係可能未有机会睇到我仔既弱項

運氣都係一個好重要因素,今年一個case, 無去interview都收offer letter, 唔通個老師咁神通廣大,穿越時空interview?? 明顯當中出錯,將原本應有offer既小朋友個位俾左無去in 既人。老師都係人,一日in咁多人,睇錯好正常。

calbee6 發表於 13-12-7 09:36
運氣都係一個好重要因素,今年一個case, 無去interview都收offer letter, 唔通個老師咁神通廣大,穿越時空i ...
原本應該有offer的小朋友好慘呀!咁最後點處理?無去in的家長有冇打番去學校講清楚呀?

引用:Quote:calbee6+發表於+13-12-7+09:36+運氣

原帖由 甘恩 於 13-12-07 發表
原本應該有offer的小朋友好慘呀!咁最後點處理?無去in的家長有冇打番去學校講清楚呀? ...
有打去學校講清楚,但學校堅持自己無錯。個家長一心放棄,所以都無take 個offer,無去註冊。所以有時無offer唔一定個小朋友差,interview實在太多人為因素。

harrybb2008    發表於 13-12-11 09:40

引用:運氣都係一個好重要因素,今年一個case,+無

原帖由 calbee6 於 13-12-07 發表
運氣都係一個好重要因素,今年一個case, 無去interview都收offer letter, 唔通個老師咁神通廣大,穿越時空i ...
咁有趣??会吾会之後發現收番个offer架?

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+13-12-07+發表原本應

原帖由 calbee6 於 13-12-07 發表
有打去學校講清楚,但學校堅持自己無錯。個家長一心放棄,所以都無take 個offer,無去註冊。所以有時無offe ...
重堅持冇錯?个家長冇註冊好明智!

pino 發表於 13-12-7 13:34
重堅持冇錯?个家長冇註冊好明智!
當然啊,本來已放棄,仲點會比錢去註冊?

回覆:calbee6 的帖子

你講果間係咪兩個字既小學?
我返興趣班的一個同學,正是主角

引用:你講果間係咪兩個字既小學? 我返興趣班的

原帖由 hknote 於 13-12-08 發表
你講果間係咪兩個字既小學?
我返興趣班的一個同學,正是主角
在邊區?

呢個無面試有offer 的奇聞, 我都由LH家長中聽過,
當事人堅持唔開名, 而且又話在另一間遇上用錯Profile面試,

‹ 上一主題|下一主題