用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

半年左右,大概10堂就升一級,現時是黃綠帶
以我黑帶的外甥說給我知,他由5歲起學,10歲拿黑帶,但要可以係帶綉自己的名字,及有正式的全黑,唔係有紅邊,要15歲才可以,還可繼續升段
而由白到紅黑只用了3.5年,即3.5年升了9級
但最後升黑帶用了1.5年才獲推薦去考
要分2輪考,每次相距半年
所以,黃又好,黃綠又好,都是很普通而已
而且只考套拳/套腳法
好似到藍帶才要買那護甲等
有排啦

原帖由 chuppy 於 10-8-13 16:28 發表

嘻嘻,唔係,我都想識,佢咁醒目,沾染吓都好!

其實只見人人都係黃綠帶,我個女先黃帶,唔知你地D小朋友學咗幾耐呢?想八吓啫! ...

醒目開學勳章

因為我夠八

原帖由 chuppy 於 10-8-13 17:27 發表

似乎無乜嘢難倒你囉,咁鬼詳細,唔該哂!

wah.... your children continue the taekwondo classes.
our elder son start when he was 4 and after few months of lessons.... we noticed it's a bit too violence and individualist for his age and stopped it.
then we looked for him a few more group play activities like basket ball....
i think if we apply him again for an martial art activity again, it will be most likely the judo instead!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 ziyi 於 10-8-13 15:47 發表
我是以老婆大人的決定為準的小男人,而我老婆是決定了如果真光收,放棄ICQM的
而如果TSL收,會放棄真光的
而真光要唔要見家長,我都唔清楚,但一定沒有2nd interview就好肯定 (申請表簡章有說,連打電話問成績都不用,會郵 ...

你都我都一樣, 我都有入form 到香港真光, 老公話如果HK真光收便會讀真光 , 會放棄音小喎 ...

至於TSL 我都仲諗緊考唔考  ...

原帖由 ziyi 於 10-8-13 16:58 發表
半年左右,大概10堂就升一級,現時是黃綠帶
以我黑帶的外甥說給我知,他由5歲起學,10歲拿黑帶,但要可以係帶綉自己的名字,及有正式的全黑,唔係有紅邊,要15歲才可以,還可繼續升段
而由白到紅黑只用了3.5年,即3.5年升了9級 ...

我地學左一年先考兩級咋! 以前呀仔一年先考一級添, 所以佢見呀妹K2已經有黃綠帶, 條氣都唔係幾順, 哈哈!

原帖由 katrinafu 於 10-8-15 02:37 發表

你都我都一樣, 我都有入form 到香港真光, 老公話如果HK真光收便會讀真光 , 會放棄音小喎 ...

至於TSL 我都仲諗緊考唔考  ...

但TSL係英文小學喎, 香港真光係唔係架? 如果有機會讀到英文小學, 他日升英中/英文班都涵接得到喎。

醒目開學勳章

基本上我說的是平均數
事實上我外甥是
1年由白到綠
1年由綠到藍紅
半年由藍紅到紅
1年由紅到紅黑
1年半由紅黑到黑

由於他生的短少精幹,找不到比賽同級(重量)的對手,所以他到紅帶到好少比賽,就算比賽都loss
因對手高他一個頭以上

原帖由 silvia_ng 於 10-8-16 03:16 發表

我地學左一年先考兩級咋! 以前呀仔一年先考一級添, 所以佢見呀妹K2已經有黃綠帶, 條氣都唔係幾順, 哈哈!

我女本身都幾粗魯,我唔敢比佢學跆拳道,我怕佢學埋跆拳道會失控, 我只是比佢學芭蕾舞同畫畫,我想以靜制動.

醒目開學勳章

我個馬騮囡有幾野,BK上都無人不知啦
但我仍舊俾佢學跆拳道想她大個時保護一下自己
我好認同EC-盧校長說的,我都打算俾佢學溜冰,學一些有機會大個俾男仔借機拖手仔的運動,起碼沒有那麼容易蝕底.
成人後還打算一定要佢學飲酒.
不過,我現時同一時間也俾佢學dance及畫畫
Balance一下

原帖由 ggoo 於 10-8-16 14:54 發表
我女本身都幾粗魯,我唔敢比佢學跆拳道,我怕佢學埋跆拳道會失控,mouth:" /> 我只是比佢學芭蕾舞同畫畫,我想以靜制動.

好前衛的想法.....我服了.....

原帖由 ziyi 於 10-8-16 15:45 發表
我好認同EC-盧校長說的,我都打算俾佢學溜冰,學一些有機會大個俾男仔借機拖手仔的運動,起碼沒有那麼容易蝕底.
成人後還打算 ...

原帖由 chuppy 於 10-8-16 10:00 發表

我都係咁話,但香港真光好似係中文喎?

今日KTS有form喇,我會報!

我都報KTS呀, 不過唔知佢收唔收PORTFOLIO, 唔知係唔係一齊寄埋比佢呢? 我打算寄去...唔知洗唔洗寄掛號呢? (我女學校冇成績表, 但份評估表就成10幾頁咁多)

原帖由 ziyi 於 10-8-16 15:45 發表
成人後還打算 ...

飲酒一定要識呀! 都係保護自己架! 所以我都OK飲得, 哈哈哈哈哈!

你直頭出晒名係"sil 杯不醉"啦!!

原帖由 silvia_ng 於 16/8/2010 23:56 發表

飲酒一定要識呀! 都係保護自己架! 所以我都OK飲得, 哈哈哈哈哈!

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原來酒量可以練返來,我以為酒量是天生既. 我同我老公酒量完全唔掂,我半杯啤酒都可以醉,所以我甚少飲酒.
kts我都會報,我只是將佢要求既野寄去學校,其他咩都冇寄,因為之前有人話kts唔收Portfolio.

醒目開學勳章

估唔到我一句說話引起咁多回響
可能作父親的我,想得太長遠了,不過有人說女兒就是父親永遠的痛,我卻深深感受到
我也不需要她好酒,到千杯不倒
但卻不希望好似點一下就醉倒了,但為什麼我會這樣想,是因為
我姊很久以前去很好的同性朋友家打邊爐時,她的朋友騙她飲了一支Diamond黑加倫味的酒,因沒有太重酒味,結果不醒人事一晚,好彩是很好的朋友家
如果在外邊,都唔知點算
所以,女孩子比男孩更需要懂一些酒去保護自己是我的體會

原帖由 ggoo 於 10-8-17 10:45 發表
原來酒量可以練返來,我以為酒量是天生既. 我同我老公酒量完全唔掂,我半杯啤酒都可以醉,所以我甚少飲酒.
kts我都會報,我只是將佢要求既野寄去學校,其他咩都冇寄,因為之前有人話kts唔收Portfolio. ...

我d資料仲未寄出,因為我老公仲未填好份報名表,之前我報真光都冇寄Portfolio(因為我冇整到Portfolio),我諗我都要開始整Portfolio.
我將d小學名整著張list,最心儀既排頭位,一直排落去,萬一面試撞期我就會揀最心儀既去見.
‹ 上一主題|下一主題