用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

版主

原帖由 Edithma 於 09-9-25 09:04 發表
Sorry, 我係公司先有時間上黎, 返到屋企,總忙過返工,睇完大女功課,睇細女. 晚晚都忙到癲. 好似琴晚咁幫大中默,細英默.  我女係1C 唔係1D. 不過見其他家長講D功課同我女都一樣. 另, 我女抄完手冊之後每日都同隔離同學 ...

我都係好忙, 一返到屋企就忙於check功課同溫習, 仲要照顧埋細妹, 通常我同我老公一人睇一個, 咁就好d囉!
通常要佢地兩個瞓左覺, 我先會上黎呢!
你個女好醒, 識得同隔離同學對手冊, 暫時我個女都冇抄漏野返黎, 不過, 都係要同大家check下安心d, 嘻嘻!

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-25 09:56 發表
VVbaby,

咁你下次要我同相認下先得架.. 不過, 我朝朝湊返學都係來去"蔥蔥" , 因為park左架車係路邊.. 驚抄牌, 又碌住趕返工...... 想同你地傾下都唔得.....

...

oic, 唔緊要, 仲有大把機會相認既!
我都係要返工, 睇下幾時大家放假, 就可以約出黎食早餐喇!
印象中, 好似家長會果日, 係課室入面我係坐你隔離架, 唔知有冇記錯呢!

版主

原帖由 mymavis 於 09-9-25 08:58 發表
vikiepaul & sc2002
阿女以前未學過小提琴,都係新手一名,不過佢有學琴,希望對睇譜會有幫助。我無叫學校買琴,因表哥比左一個我地,但老師昨天來電話那個太大,所以又要買過。
昨晚阿女巳急不及待向我表演,話老師教左拉A調。睇見 ...

Mavis學琴學左幾耐呀?? 有冇考試呀??
我成日都想俾hazel學琴, 不過, 又好似冇咩時間咁, Mavis依家學幾多野, 點樣安排時間呢??

VVbaby,

hehe:p 我唔知呀.. 家長日果日.. 我去到班房既時候已經頭暈暈.. 聽咁鬼多野.. 記都記唔晒~~我淨係記得我地係度交換電話咋... 哈哈哈...

亦都好好釆我地交換晒d電話.. 如果唔係... 死梗... 哈哈哈~~

我個女都有學琴, 未考過試呀.. 不過, 開學呢個月.. 停左.. 因為唔知d時間係點.. 唔識點plan佢d課餘時間... 10月應該會開始返架啦.. 我打算平時夜晚搵人上門囉... 因為, 星期六full晒... 星期日我又想俾佢休息多d.. 唔想學野.. 想帶下佢去玩....

唉.. 而家攪多樣violin... 睇怕又要搵多個時間出黎學囉..

mymavis, 我個女同你女女一樣.. 昨晚一食完飯就囉個小提琴出黎"gur"... 好好笑....

原帖由 VVbaby 於 09-9-25 11:02 發表

oic, 唔緊要, 仲有大把機會相認既!
我都係要返工, 睇下幾時大家放假, 就可以約出黎食早餐喇!
印象中, 好似家長會果日, 係課室入面我係坐你隔離架, 唔知有冇記錯呢! ...

原帖由 VVbaby 於 09-9-25 11:08 發表

Mavis學琴學左幾耐呀?? 有冇考試呀??
我成日都想俾hazel學琴, 不過, 又好似冇咩時間咁, Mavis依家學幾多野, 點樣安排時間呢??

vivian,
我都想俾嵐嵐學琴,我諗住俾佢學星期6,,甘將所有學野時間group埋晒0係sat,星期日可以去玩下or溫下書啦

回覆 1# phoebe^^ 的文章

Hello vikiepaul and mymavis, 我個女都好興奮, 回家校服都未除就玩, 昨晚一食完飯同你地一樣....gur ! 希望佢地繼續努力啦!
我係租琴(我之前聽朋友意見), 從未玩過小提琴!
1D共有7個學小提琴!

哈哈~真係俾佢地激死.. 不過, 好好笑.. 我個女gur得好似好投入咁...仲要迫我地讚佢彈得好聽,(其實都無音律既, 哈哈哈) 希望佢地唔好3mins熱度啦...

原帖由 sc2002 於 09-9-25 17:13 發表
Hello vikiepaul and mymavis, 我個女都好興奮, 回家校服都未除就玩, 昨晚一食完飯同你地一樣....gur ! 希望佢地繼續努力啦!
我係租琴(我之前聽朋友意見), 從未玩過小提琴!
1D共有7個學小提琴! ...

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-25 11:38 發表
VVbaby,

hehe:p 我唔知呀.. 家長日果日.. 我去到班房既時候已經頭暈暈.. 聽咁鬼多野.. 記都記唔晒~~我淨係記得我地係度交換電話咋... 哈哈哈...

亦都好好釆我地交換晒d電話.. 如果唔係... 死梗... 哈哈哈~~

我個 ...

哈哈! 係呀, 我地班都好勁, 交換左好多電話呢!
話時話, 咁你依家知唔知我個女係邊個呀??

Edithma & Heidi

Edithma & Heidi mami
Understand how busy you are!  I have 2 kids also, Mavis is the elder sister and I have another kid at 2.  Have to look for a kindergarten again, so pinic!  

VVbaby
Mavis plays piano from 3.  She completed grade 1 exam and now in grade 2.  She learns a lot of things, many many... you know she likes playing all the time.

Hi all
Do you know school jacket or 棉jacket is better?  I see the uniform order form and have to complete it by this weekend.  Is there any comments.

I seldom use the computer at home and don't know how to type the chinese character.  Hope you under my question.

Thanks

HI EDITHMA,

終于見到有同班同學仔喇, 您好!  請問你囡囡叫咩名呀, 我個女叫晞琳呀!

原帖由 Edithma 於 09-9-24 16:55 發表
Hi VVbaby,
1C班.  

想問吓英文8寶箱係咩東東, 係咪一定要買, 有咩用架?

vikiepaul.....
你住得近唔近學校呀?

我個女都成日漏抄
真係激c人啦
原帖由 vikiepaul 於 09-9-24 17:45 發表
hihi Sharon,

終於係度見到你啦.. 我係煦琳媽咪呀.. 昨日先打過俾你向你求救果個呢~~ hehe:p

我個女都係寫呢2樣咋喎... 我個女.. 今日好d啦.. 有寫手冊啦... 不過, 仍然都係漏, 仲漏得好利害添.. 就係漏左個功課 ...

Heidi媽.....
嘩....原來你3個呀!
真係忙到癲
我一個都頂唔順
最終決定搵人補習啦
我跟功課已經跟到嘔血,貧血中......
我幫佢溫默書...唔(so)我
要發晒脾氣先理我.....勞氣死啦
你個囡囡幾年班呀?

原帖由 Heidi媽 於 09-9-25 09:53 發表
Edithma,

Me too! 好明白和感受到你的忙碌! 我昨晚都係幫大女默中文, 前晚仲大獲, 女默英文, 兩個仔1個默中, 一個默英, 又要勞氣兩個仔的功課, 每晚唔知嘔左幾多血, 真係心力交瘁 !

...

巧怡媽媽
終於見到你啦......太好啦
你尋晚打比我就咩事呀?
我冇帶電話出街.....sorry呀

Mero, edithma.....
你地係咪自己送囡囡返學架?

原帖由 Mero 於 09-9-27 00:57 發表
HI EDITHMA,

終于見到有同班同學仔喇, 您好!  請問你囡囡叫咩名呀, 我個女叫晞琳呀!

Mero
點解我唔知有樣咁既嘢既!? 1D班家長有冇呀?
係咪通告黎架?定係課外訂閱個d呢?
原帖由 Mero 於 09-9-27 01:05 發表
想問吓英文8寶箱係咩東東, 係咪一定要買, 有咩用架?

Hello,各位媽咪知不知應該買那一件外套,(棉褸、校樓)有冇規定幾多度著那一件。

可能你地班未派, 我睇下睇下張通告又可能係課外訂閱個D?  但又有晒密碼咁, 都唔知係咪一定要訂? 我囡囡係坐校車架, 因我都要返工。 嘩! 咩真係咁快要揾補習喇, 我盡量都唔想, 雖然我都有2件, 唉!   都想睇吓頂得幾耐先

原帖由 水玲瓏 於 09-9-27 14:51 發表
Mero
點解我唔知有樣咁既嘢既!? 1D班家長有冇呀?
係咪通告黎架?定係課外訂閱個d呢?
‹ 上一主題|下一主題